Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. február 27., péntek

Búvár bál és egyebek

Nemcsak az időjárás produkált havazást az elmúlt héten, hanem engem is behavazott a munka. Így mindennapi dünnyögésemet nélkülöznetek kellett.

Az elmúlt hét végén Pécsen voltunk.
Megmondom őszintén, én sokkal szebb városra emlékeztem, mint amit most találtunk. Érdekes lesz az az Európa fővárosa, mert a város elhanyagolt, az épületek felújítatlanok, nota bene romos lakatlan épület is éktelenkedik a sétáló utcán, a belvárosi sétálóutcák gödrösek, pocsolyásak, bokatörőek, vasárnap egyetlen egy üzlet sem volt nyitva, egy ajándék bolt, egy újságos, semmi. Lehet, nagyon elkényeztetett bennünket a fővárosi lét, a mindenmindigelérhetőbeszerezhetőmegtalálható, de megvallom őszintén zokon esett.

És feltűnt, hogy irdatlan mennyiségű utazási iroda van, különféle ajánlatokkal, de egyöntetűen pofátlanul drágán. Egyiptom pl. 3 csillagos szállodában - ami ott nem mondható túl jó megoldásnak- 78 ezer. Ez még hagyján, de ehhez jön még az apróbetű, a kerozin pótdíjtól kezdve, a kötelező, és immár beépített borravaló összegéig, további 64.000.-Ft.
Hát rosszul emlékszem, de mintha hoztak volna egy rendelkezést, hogy a teljes részvételi díjat egyösszegben kell feltüntetni a hirdetésben, nem apróbetűvel adagolva? De nyilván megél mind, mert ha nem így lenne, hát biztosan nem lenne ennyi belőle.

Akartunk inni egy jó kávét valahol. Egyik lehetőség sem ragadott meg bennünket, mert sem hívogató, sem kellemes helynek nem tűnt egyik sem. Főleg az a kávézó nem, amin a bejárati ajtóra kézzel kiírt papírlapon volt közhírelve, hogy hónapok óta eladó. Vajon milyen lelkes lehet odabent a személyzet, vagy a tulaj? Nem kockáztattunk.

Viszont, hogy valami kellemes élményt is megosszak veletek, hazafelé a Dunakömlődi Halászcsárda volt szerencsés ebéddel szolgálni nekünk.
Már a parkoló bizalomgerjesztő volt, számos autó állt bent, a kisebb és a nagyobb parkolóban is, de még volt hely a frissen érkezők részére is. Végre egy hely, ahol emberek esznek, vasárnap délben. Nos kifogástalan ebédet kaptunk, a harcsa halászlé pont olyan volt, mint amilyennek lennie kell. Én kalandvágyból kértem egy adag gyufatésztát is- merthogy hosszasan szegedi lakos létemre ilyet még nem ettem- de nem kellett volna.
Nekem nem ízlett.
A süllő forrón, frissen sütve érekezett az asztalunkhoz, két akkora hal szelettel, hogy lelógott a tányérról.
Még szerencse, hogy nem ettem kenyeret a halászléhez, mert bizony szégyenben maradtam volna. Így hősies küzdelemben győztem, és elpusztítottam a halacskát az utolsó falatig.

Végül kényszerűségből még kértünk egy kávét meg egy kapucsinót. Meglepetésre a kisasszony elnézést kért, hogy a kapuccsínót csak porból tudja keverni, és így kiegyeztünk két presszókávéval. (Csak megjegyzem, hogy nem értem én ezt, ahol van presszógép, víz, kávé meg egy kis tej, vajh mi okból keverik porból a capuccinot?)
De az igaz meglepetés a kávé volt! Merthogy egy halászcsárdában jó halászlevet meg rántott süllőt kapni, az rendjén való dolog, de kávét? Olyan szuper kávét kaptunk, ami megállta volna a helyét bármelyik speciális kávézó kínálatában is.

Hmmm, most így visszaolvasva, kicsit megdöbbentő, hogy lassan már lelkendezni kell azon , ha valahol tisztességesen kiszolgálnak, jó étellel, tisztességgel, vendégül látnak.

Aki a hatos úton jár, ne hagyja ki a Dunakömlődi Halászcsárdát!
A hely minősítése: jövünk még máskor is!

Ja hgy még nem mondtam, hogy miért is voltunk Pécsen? Hát a Búvárbálon!

2009. február 15., vasárnap

Süti a mikróban: narancsos-csokis

4 evőkanál liszt
4 evőkanálcukor
2 evőkanál kakaó
1 mokkás kanál fahéj
1 mokkás kanál sütőpor
egy negyed narancs leve

1 tojás
3 evőkanál tej
3 evőkanál olaj, vagy olvasztott vaj
egy negyed narancs reszelt héja

két kocka kis darabokra felvágott keserű csokoládé

egy nagyobbacska bögre, vagy mikrózható edény

A száraz hozzávalókat összekeverem egy bögrében, beleütöm a tojást, összekeverem, beleöntöm a tejet, és olajat.
Jól elkeverem. Belekeverem a darabolt csokit, és beteszem a mikróba.
1000 watton kb. 4-5 pecig mikrózom.

Karcagi papucs


Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. ez azt jelenti, hogy a kézmeleg ( 35-36 fokos) tejbe a cukrot elolvasztjuk, és belemorzsoljuk az élesztő kockát. Aztán várunk. Kb. 5-10 perc múlva az élesztős tej egy barna habos massza lesz, élén élesztő szaggal. Na ez a felfuttatott élesztő.

A kézmeleg tejet úgy ellenőrzöd, hogy beledugsz egy kanalat, kiveszed, és megfogod. Ha se melegnek se hidegnek nem érzed akkor jó. Vagy csak úgy beledugod az ujjad a tejbe. Sőt, ha van hőmérőd,meg is mérheted....

Jól összegyúrjuk a többi anyaggal.

Kelesztjük, félóránként (legalább háromszor) kinyújtjuk, és hajtogatjuk (balról középre, majd jobbról középre, végül alulról fel). És bejelöljök, hogy melyik volt a tészta alja. Amikor kelesztés után újra nyújtod, nem forgatod, mert ami alul volt az alul is kell, hogy maradjon, mert a hajtogatás megint balról középre, jobbról középre és aluluról fel kell, hogy történjen.

A harmadik kelesztés után a kelt tésztát kinyújtjuk, és kis négyzeteket vágunk belőle, úgy cirka 8 x 8 cm nagyságban.

A közepére lekvárt teszünk, a négyzet átlója mentén kettéhajtjuk, és az egyik csücskön vágunk egy kis nyílást, amin a másik fület átbujtatjuk. Ismét kelesztjük, felvert tojásaj megkenjük, majd előmelegített sütőben szép rózsaszínesre sütjük.

2009. február 14., szombat

Fasírt

1/2 kg darálthús
1 szikkadt zsömle, vagy vastag szelet jó minőségű száraz kenyér
1 tojás
kisméretű vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

bors
bőséges olaj vagy zsír ( vagy ezek feles keveréke) a sütéshez

A zsemlét, kenyeret hideg vízbe áztatod. (Annyi vizet kell ráönteni, hogy ellepje.)
A darált húst egy tálba teszed, a hagymát lereszeled, a fokhagymát a fokhagyma nyomóval kinyomod, az áztatott kenyeret jól kinyomkodod, és a húsba morzsolod. A kenyér vagy zsemle héját is, ha nem sikerül, mert nagyobb darabban marad, azt vett ki és dobd ki. Hozzáadod a tojás, ami előzőleg egy kis tálkába felütöttél, sózod, borsozod és kézzel jól eldolgozod. Amikor egyneművé válik, akkor bevizezett kézzel kis gombócokat gömbölyítesz belőle, és forró zsiradékban megsütöd. A gombóc ízlés szerint változó méretű lehet. A sütés nem túl magas hőfokon, de ne is takaréklángon legyen. Félidőben fordítsd meg, szép barnás pirosas színű szokott lenni.

PS: 2009. 03.14.
Megkérdeztem az Anyukámat, mert az általam sütött fasírt mégsem olyan, mint az övé, és akartam tudni, mi a titok.
És kérem szépen kiderült a nagy igazság: a hús legyen csont nélküli tarja, amit ledarálnak, mert a többi hús nem elég zsíros, és száraz fűrészporos lesz a fasírt.Ő úgy mondta, faré lesz.
Nem zsemle, hanem kenyér kell a fasírtba, csak a kenyér belét kell beáztatni, a héját eleve le kell vágni. Hideg vízbe kell áztatni a kenyeret.
És kell egy közepes méretű nyers krumpli, amit bele kell nyersen reszelni.
Az arányok pedig: a hús mennyiségéhez mérten kb egyharmada legyen a kenyérbél.

Tejfölös krumpli főzelék

1/2 kg krumpli
3 babérlevél
fél mokkás kanál só
2,5 dl 20% tejföl
2 kávéskanál liszt
fél evőkanál 15 %-os ecet
két mokkás kanál cukor

A megtisztított felkockázott krumplit a babérlevéllel, sóval annyi vízzel, ami éppen ellepi felteszem főzni. A lisztet kevés tejföllel simára keverem, hígítom a többi tejföllel. Amikor a krumpli megfőtt, akkor a levéből veszek ki, és apránként a lisztes tejfölhöz adom. Belekeverem az ecetet és a cukrot is. Amikor már forró a keverék, és elég híg, akkor beleöntöm a krumpliba, óvatosan összekeverem, felfőzöm. Ez a habarás művelete, amikor liszttel és tejföllel sűrítem az ételt.
Megkóstolom: ha kell még bele ecet, vagy cukor, akkor pótolom. Kellemesen savanykás édeskés ízűnek kell lenni.
Amikor már főzelék sűrűségű, akkor késznek nyilvánítom. Babérlevelet kidobom belőle.
Én jobban szeretem hidegen, mint melegen. Nyilván ebben szerepet játszik az is, hogy más ízű a krumpli, ha a főzés után már egyszer kihűlt. Mifelénk ezt úgy hívták, hogy megmeredt a krumpli. Én ezért a főtt krumplit is gyakran előre megfőzöm, hagyom kihűlni, és tálalás előtt melegítem.

Tükörtojással, vagy fasírozottal tálalható.

2009. február 13., péntek

Krumplis tészta

25 dkg száraztészta (nagy kocka, vagy fordos kocka)
30-40 dkg. krumpli
1 közepes nagyságú vöröshagyma ( úgy 6-7 cm átmérőjű a közepes nagyság)
négy kanál zsír, vagy olaj

őrölt bors

A krumplit alaposan megmosod, és egy fazékban annyi vízzel, ami ellepi, felteszed főni. A vízbe teszel egy teáskanál sót.
Amikor megfőtt, akkor leöntöd alóla a vizet, kicsit hagyod hűlni, és meghámozod. Ezt úgy lehet csinálni, hogy egy villát beleszúrsz a krumpliba, és egy hegyes késsel lehúzogatod róla a héját.
A meghámozott főtt krumplikat, felvágod, kisebb darabokra. Mindegy mekkorára, mert úgyis összetöröd a krumplinyomóval.
A megtisztított és elnegyedelt , és aztán karikára vágott hagymát a zsiradékon megpirítod. Azért kell előbb negyedelni, mert nem jó az, ha hosszú hagymaszálak lógnak le a villádról.
Állandóan kevergesd, ne hagy magára, mert ha megég a hagyma, akkor dobhatod ki, mert keserű és használhatatlan lesz. Amikor kicsit kezd a hagymaszeletkék széle pirulni, akkor beleöntöd a krumplit, összekavarod, megsózod, kb. egy fél mokkáskanálnyi sóval, leveszed a tűzről és a krumplinyomóval összetöröd a zsírban a krumplit. Ha szükséges, akkor a tészta főzővizéből tehetsz hozzá, nem sokat, csak annyit, hogy olyan maszza- szerű egybeálló krumplit kapj, amit ha megkavarsz, ragad a fakanálra. Ez eddig nem más, mint a hagymás tört krumpli receptje, amit köretként tálalhatsz.
Most azonban teszel rá egy kávéskanál örölt pirospaprikát, és ezzel is jól összekevered.

Vagy: paprikás krumplit főzöl, és amikor megfőtt, akkor összetöröd a krumplit. Vagy felhasználod a maradék paprikás krumplit, de a galuskákat szedd ki belőle, ha még maradtak volna benne.

Vagy: felhasználod a maradék törtkrumplit, vagy főtt krumplit, amit a zsíradékba pirított hagymára dobsz, és kis forró vízzel együtt összetöröd a krumplinyomóval, és pirospaprikát teszel rá.


A tésztát megfőzöd, lásd káposztás tészta címszó alatt.

A kifőtt, leszűrt tésztát ráöntöd a hagymás krumplira, és jól összekavarod. Megkóstolod, ha kell akkor még sózod, de borsot mindenképpen bőségesen szórj rá.

Hideg kovászos uborkával tessék fogyasztani.

Káposztás tészta

25 dkg száraztészta
50 dkg káposzta -
olíva olaj

bors

A tészta nagy kocka, fodros kocka, lényeg, hogy sok tojással készült legyen, és vékonyra legyen nyújtva, a káposzta, praktikusan egy kisebb fej káposzta fele.
A legjobb káposzta a vékony levelű, lapos fejű káposzta, de ezt nem nagyon fogsz találni, mert mindent elöntött már a lengyel vastaglevelű káposzta. Én azt a káposztát szeretem aminek még zöld színe van, friss és ropogós.

A tészta főzővizét felteszed a tűzhelyre, legalább két- két és fél liter víz legyen, amibe teszel egy kávéskanál sót.
Amíg felforr, veszed a káposztát, a külső leveleit leszeded, ezt kidobhatod. Alatta tiszta, szép leveleknek kell lenni, nem lehet benne se bogár, se kukac. Ezután a káposztafejet kettévágod, és akkor már látod is, hogy teljesen egészséges a káposzta. Én nem szoktam a káposztát megmosni, lehet, hogy helytelen, de nem szeretem a vizes káposztát, és egyébként is tiszta és zárt a káposzta fej. Veszel egy reszelőt, a nagyobb lyukút használd, és a fél fej káposztát elkezded lereszelni. Úgy forgasd a fejet, hogy mindig a külső levél felől reszeld a torzsa felé. Azért, mert visszafelé nem lehet, letépi a levelet, és az egyben marad.
A reszelést egy nagy edény fölött csináld, mert szétrepkednek a káposzta reszelékek, és nem győzöd összeszedegetni.
Amikor lereszelted a fél fejet, a torzsát szépen kivágod belőle, és elropogtatod.

Eddigre forr a víz, beleteszed a tésztát, megkavarod, és újra felfőzöd. Amikor újra fő, takarékra veszed, mert egyébként ki fog futni. Kb. 8-10 perc alatt kész lesz. Úgy állapítod meg, hogy megfőtt-e, hogy kiveszel egyet, és kettévágod, ha nincs a közepén fehér kemény csík, akkor megfőtt. De legegyszerűbb, ha szépen megkóstolod. Ha jó, akkor azt érzed,- ha még kemény, akkor hadd főjjön. Vigyázz, ne főzd túl, mert nincs rosszabb az elkenődő szétfőtt tésztánál.

Amíg fő a tészta, egy nagyobb serpenyőben kb. 1 dl olívaolajat hevítessz, amikor forró, beleöntöd a káposztát, és elkezded pirítani. Közben megsózod, megborsozod. Nem kell agyonpirítani, mert akkor elvész a káposzta színe. Én úgy szeretem, ha még roppanós a káposzta.

Ha soknak tűnik az olaj, akkor leöntessz alóla, vagy kanállal kiszeded. Annyi mennyiségű olajnak kell alatta lenni, hogy a káposzta egyben legyen az olajjal, tehát az olaj ne folyjon ki a káposzta alól. Amikor a tészta megfőtt, leszűröd, lerázogatod, és belezuttanytod a káposztás serpenyőbe. Összeforgatod, megkóstolod, kell-e még rá só, kitálalod a tényérra, és megborsozod.


Tegnap délben ez volt az ebédem. Impozáns adag volt a tányéromon.
Aztán mentem el a henteshez, hogy beszerezzem a hétvégére a húst, és vettem füstölt kolbászt is. Ezt rituálisan meg szoktuk kóstolni a hentessel együtt, de mondtam, hogy most nem kérek, az imént ebédeltem. Kérdezte, hogy mit, mondtam, hogy káposztás tésztát. Értetlenül nézett rám, és kérdezte, hogy és még? Mondtam semmi mást.
Csalódottan hümmögött, majd ajánlotta, hogy talán vegyek a marha húsból is, egy jó gulyáslevesnek...

2009. február 8., vasárnap

Linzer, almás linzer,meggyes linzer

40 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
15 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
1 citrom héja és leve
4 tojás sárgája

Ezeket mind összegyúrom, és folpackkal letakarva beteszem a hűtőbe. Legalább 1 órára. Kinyújtom és kikent lisztezett tepsiben sütöm.

Részletesebben:
A lisztet tálba szitálom, rászórom a sütőport, ráreszelem a citrom héját, és a hideg Ráma margarint a reszelő nagylukú részén ráreszelem. Ráöntöm a citrom levét, és a tojások sárgáját. Gyorsan összegyúrom, hogy ne nagyon melegedhessen át a kezem melegétől. Amikor egynemű, fényes nem ragdós tésztává összeállt, akkor egy csinos bümszlit formálok belőle, és szorosan bebugyolálom egy darab folpack fóliával, és hűtőbe teszem.

Lisztezett deszkán nyújtófával kinyújtom. Namost a deszka elkerülhető, ha nincs éppen a háztartásban, akkor alaposan lisákálod a konyhai előkészítő pultot, szárazra törölöd, és lisztet szórsz rá, és ezen nyújtod a tésztát. A nyújtófa nem úszható meg, azt meg kell venni. Legjobb beszerzési hely a Százforintos boltok egyike, ott általában szokott lenni, nem nagy pénzért.Ez ne legyen nagyobb úgy 40 cm-nél, mert akkor nem lehet jól eltenni. Nagyanyámnak és anyámnak is még hosszú vékony közel egy méteres nyújtófája volt, amihez persze nyújtótábla is dukált, ami kicsit nagyobb volt mint 1 négyzetméter, na ezen azután lehetett kerek, és nagy, vékony levestésztát nyújtani, ami egy külön művészet volt.De erről majd máskor.
Szóval nyújtófa: valahogy így néz ki, ilyet keress.

Tehát a linzert megpróbálod kinyújtani. Ha töltelékes süti lesz, akkor két részre veszed, ha mágnás diós pite , akkor három részre, de ehhez az utóbbi sütihez dupla mennyiség tészta kell.
Szóval kinyújtás.
Nehéz lesz, mert a tészta ragad, alposan lisztezni kell az alját és a tetejét is, meg a nyújtófát is ajálatos lisztes kézzel végigsimítani. Amikor kb. akkora, amekkora a tepsid, akkor lisztezed a tetjét, és szépen feltekred a nyújtófára, és a lehető legközelebbi helyre odakészített, margarinnal kikent, ( egy darabka margarin, egy darabka papírtörlő és alaposan bekened vele a tepsi alját és oldalfalait. Legtakarékosabb, ha a margarin papírjával kened ki a tepsit,mielőtt kidobod, még egy utolsó jó szolgálatot tesz.) aztán kilisztezett (egy kanálnyi lisztet beleszórsz a tepsibe, és óvatosan addig rázogatod, amíg mindhol lisztes lesz a margarinos rész. A maradékot, ami még nem tapad fel, azt kiöntöd a tepsiből) tepsibe vissza göngyölöd. Ráteszed a nyújtófát a tetjére, és visszafelé göngyölöd, a tészta szépen belegöngyölődik a tepsibe. Ha kiszakad vagy valami ilyen malőr történik, ne keseredj el, egy kis darab tésztával kipótolhatod, szépen össze fog sülni a folt a tésztával. Egy villával meg kell szurkálni a tésztát sütés előtt. Egy A/4 nagyágú tészára úgy 8-10 szúrás elegendő

Én már az utóbbi időben a második részét a tésztának nem nyújtom ki, addigra ugyanis megfelelő mennyiségű szentségelés után vagyok már a tészta és annak ragadása okán, hanem kis gombócokat formázok a tésztából és elsodrom őket egy rúddá. ( ez ugyanis sokkal egyszerűbb. Ezeket a sodratokat teszem rá a töltelékre , mikor milyen alakzatban. Párhuzamosan, négyzetrácsosan, keresztben rácsozva, saroktól szembe sarokig, kör alakban, szivecskésen, bárhogy.

Töltelék

Almás

Kb. 1 kg alma
3 teáskanál fahéj
4 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál darált, vagy durvára vágott dió
4 evőkanál barack lekvár Ha sűrű, akkor apránként, kb két evőkanál forró vízzel kenhetővé hígítani)
4 tojás fehérje ( ami négy sárgája a linzerbe ment) habbá verve


Az almákat meghámozom, és nagylukú reszelőn lereszelem. A reszelt almát a fehéjjal és kristálycukorral összekeverem.
A tojásfehérjéket felverem habbá.( a hab akkor kemény, ha a felfordított edényből a hab nem csúszik ki, hanem benne marad az edényben. Úgyhogy csak óvatosan a felfordítással, mert ha megbillented az edényt, és hab csúszik a billentés irányába, akkor még tessék lelkesen tovább verni!)
A kemény habot záros határidőn belül fel kell használni, mert állagából veszít, összeesik, folyadék gyűlik fel az alján, és nem lesz használható.
A tésztát megkenem baracklekvárral, a kanál gömbölyű oldalát felhasználva ehhez a kenéshez, rászórom a darált, vagy durvára vágott diót, összekeverem a habot a fahéjas cukros almával, és rákanalazom a lekváros diós tésztára.

A tészta másik felét erre teszem rá, vagy a sodratokat erre helyezem fel, bármilyen alakzatban.
A sodratok kicsit belesüppednek az almás töltelékbe, és belesülnek.




Úgy is lehet, hogy a habot nem keverem bele az almába, hanem az almaára ráteszem a sodratokat, elkezdem sütni a tésztát, és amikor már majdnem kész az egész sütés,( rózsaszines a teteje, és a tűpróba sikeres) kiveszem a sütőből és ráteszem a habot. Ekkor a tojásfehérjébe még felverés előtt kell vagy két kávéskanál cukor, hogy a hab is édes legyen. Akkor sült meg a hab, amikor elkezd barnulni, és ha tenyérrel megpaskolod a tetejét, akkor nem ragad a kezedre, és olyan döngő hangot ad.

Meggyes

1-1,5 kg meggy, amit kell magvalni
cukor legalább 25 dkg
4 tojás fehérje

A kimagozott meggyet cukrozod, attól függő mennyiséggel, hogy milyen savanyú a meggy. A cukros meggyet aztán lecsepegteted egy szűrőn, a cukros meggylevet gyorsan megiszod, míg valaki ki nem jön a konyhába, mert akkor meg kell vele felezni:) Ráteszed a tésztára és irány az előmelegített sütő. Amikor majdnem kész a sütése, akkor rásimítod a felvert tojásfehérje habot, és megsütöd, ez még kb. 5 percet vesz igénybe.

2009. február 7., szombat

Túró gombóc

50 dkg túró
3 tojás
2 dl gríz (búzadara)
2 evőkanál cukor
csipet só

Az egészet jól összedolgozni, és egy- másfél órát pihentetni.
Amíg a túrós massza pihen, addig a cukros pirított zsemlemorzsát el lehet készíteni. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. Még legyen meleg, mire a gombócok kifőnek)
Azután gombócot formázni belőle ( kb. két evőkanálnyit kivenni a masszából, és vizes kézzel gömbölygetni) és forró de nem lobogó vízben kifőzni. Amikor megfőtt feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal ( ez egy lyukas kanál, vagy süt krumpli kiszedővel) kiveszed a vízből, és a pirított zsemlemorzsában meghempergeted.

Pirított zsemlemorzsa

A zsemlemorzsa másik neve prézli. Tehát a zsemlemorzsát forró olajban megpirítom. Sok olaj (úgy másfél deci) kell hozzá, és úgy 15-20 dkg zsemlemorzsa. Az olajat forrósítsd fel, és öntsd bele a morzsát, de ne legyen folyós az egész, olyan kavarható, de nem folyékony legyen. Állandó kevergetés mellett pirítsd meg, Amikor már rozsdás színű a zsemlemorzsa, gyorsan levenni a tűzről, és 2-3 evőkanál kristálycukorral összekevered.

A gombócokat, amikor megfőtt, egyebként ebbe a pirított zsemelmorzsába hempergeted, és tányérra szeded. Melegen tartod.

Vanília sodóval tálald.

Vanília sodó

A vanília sodó nem más, mint tej, tojássárgája, vaniliás cukor, cukor és liszt összefőzése. Lásd madártejnél. A sodó ne legyen több, mint 2 max 3 dl.

2,5 dl tej
1 tojás sárgája
1 evőkanál kristálycukor
1 zacskó vaniliás cukor
2 teáskanál liszt.

A tojássárgáját a cukorral habosra kevered, a lisztet egy kis tejjel simára elkevered, és apránkánt összekeveredet a kettőt, és a maradék tejjel hígítod. Csomómentesnek kell lenni.
Oder: az egészt turmixba teszed, és összeturmixolod.
Felteszed főni, állandóan kevergeted, és amikor kezd sűrűsödni, leveszed, és gyakran megkevergetve kicsit hűtöd.
A túrógombóchoz ezt is melegen tálald.

Hideg túrós

4 tojás
30 dkg porcukor
1 dl olaj
25 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor

A tojások sárgáját a cukorral habosra kavarni, hozzáadni az olajat, a sütőporos lisztet, és végül a tojások habbá vert fehérjét.
Kilisztezett tepsiben megsütni. ( tűpróba) Sütés után a tészta szélét késsel körbe vágni, egy tálcát a tepsi tetejére tenni, és ügyesen átfordítani a tésztát a tálcára. Hagyni kihűlni.

Töltelék:
25 dkg vaj vagy Ráma margarin
20 dkg porcukor
50 dkg túró
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A cukrot a vaníliás cukorral és a vajjal habosra kavarni, a krumplinyomón vagy a szitán (szűrőn) áttört túróval és a citromhéjjal összekeverni.

A tepsiből kiborított tésztát a hosszabb oldallal párhuzamosan a közepén kettévágni, az egyikre rátenni a túrókrémet a másik tésztát pedig a tetejére illeszteni. Az egészet porcukorral megszórni, és kb. 2 cm széles szeletekre vágva tálalni.

citrom héjának lereszelése: A citromot forró folyó vízben addig mossuk, ameddig a héjáról lejön az a vegyi anyag, amivel tartósítva van. Ez akkor következett be, amikor a citrom héjának érintése más érzetet ad, mint a mosás kezdetén. Ha van erre rendszeresített körömkefe ( vigyázat, nem a fürdőszobai körömkefe, hanem direkt ide, konyhai használatra rendszeresített tiszta körömkefe) akkor azzal sikáld egy jó darabig.
A reszelő: citromhéj reszelő. Ez egy speciális kislukú reszelő, az átlag reszelő egyik fele nagylukú, a másik fele kislukú. Na ezen lehet citromhéjat reszelni. A citromot óvatosan kell reszelni, a fehér héja nem kerülhet bele a reszelékbe, csak a sárga illatos.
Létezik, és az IKEÁ-ban kapható egy olyan eszköz, amivel a citrom héját is lehet lekapargatni, meg a citromot is csavarni. Ez, a másik meg a citrom héj reszelő. És itt meg sok egyéb hasznos konyhai eszköz található. És a várakozással ellentétben az IKEA nem is annyira drága, mint ahogy gondolnánk. Illetve pontosítok: vannak normális, kispénzű embereknek szánt, praktikus és jó minőségű holmik. I love IKEA.


STRILA Citromcsavaró/ kaparóCHARM Reszelő


Túró lepény

2 csomag túró - 50 dkg
4 dl tejföl
4 evőkanál cukor
2 evőkanál gríz
3 tojás
5 dkg. vaj
1/2 csomag sütőpor
csipet só

A túrót átnyomjuk egy krumplinyomón, a cukrot a és a tojások sárgájával habosra kavarjuk és összekeverjük a túróval és a tejföllel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Beletesszük a grízt és a sütőport a túróba, és óvatosan hozzákeverjük a habot.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és megsütjük.

Ez a mennyiség és A/4 papírlap nagyságú tepsi mennyiségű.

Tűpróba: egy hústűt beleszúrunk a süti közepébe, és amikor kihúzzuk a tűt, és nem ragadt rá semmi, akkor megsült.

Ez a süti attól szuperjó, hogy a tölteték alatt nincs tészta, a töltelék maga a süti.
Hegedűsné Emike, a csongrádi pék feleségének receptje. Emike, mindig szerettel emlegetünk, amikor asztalra kerül a sütid!

2009. február 5., csütörtök

Csokis tallér, cookie

20 dkg 65%-os, olvasztott étcsokoládé
18 dkg cukor
2 db tojás
3 dkg olvasztott vaj
35 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
csipet só
8 dkg durvára tört mogyoró
10 dkg reszelt étcsokoládé
2 kiskanál nescafé, vagy egyerős szimpla kávé kb. fél deci


Begyújtjuk a sütőt.

A csokoládét olvasszuk meg. Közben a két tojást a cukorral kikeverjük, fehéredésig. Hozzákeverjük az olvasztott vajat, 1 evőkanál forró vízben feloldott nescafét, vagy a kávét valamint az olvasztott csokoládét, és simára keverjük.

Egy külön edénybe szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót, végül a durvára vágott mogyoróval és a csoki darabokkal együtt összekeverjük a csokis masszával. Mint a muffinokat, ezt sem kell „túldolgozni”, csak épp összekeverni.

Fél órára a hűtőbe tesszük.

Egy nagy méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A csokis masszából 1-2 púpos teáskanálnyi kupacokat kanalazunk úgy, hogy közöttük legalább 4-5 cm-nyi hely maradjon . Nedves kézzel lapos koronggá nyomogatjuk őket.

Két adagban kell sütni, de a masszát visszatesszük a hűtőbe.

Pontosan 11 percig süssük.

Ekkor még úgy néz ki, mintha még nem lenne kész, de ez így lesz jó. a 11.percben mindenképpen vedd ki, ne si, mert akkor süsd tovább, mert száraz lesz. Miközben hűl, még szilárdul. Kihűlés után lehet belőle enni.

Egy pohár hideg tejjel szuper!