Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. március 28., szombat

Sajtos túrós mártogatós

10 dkg. juh túró
10 dkg sajtkrém
20 dkg tehéntúró
2 evőkanálnyi vajkrém vagy 5 dkg. puha vaj
mokkás kanálnyi vegeta
frissen őrölt bors 6-8 tekerésnyi
leheletnyi fokhagyma( legfeljebb egy kis gerezd, fokhagymanyomóval kinyomva, vagy fokhagyma krém)

Az egészet összekevertem , ha szükséges, akkor a tehéntúrót áttörtem, vagy villával szétnyomkodtam, hűtőbe tettem.

Karalábé hasábokkal, sárgarépa hasábokkal, pirítós kenyérrel, friss ropogós bagettel tálalható.

Előétel, vagy könnyű vacsora lehet. Sörrel, vagy teával, kinek hogy...

2009. március 27., péntek

Pizza

50 dkg. liszt
2 dkg élesztő vagy egy fél zacskó szárított élesztő
1 dl langyos tej 1 kávéskanál cukorral
2 dl langyos víz
1 mokkás kanál só
2-3 evőkanál olíva olaj

A lisztet tálba szitáltam, beleszórtam a szárított élesztőt, a sót, beleöntöttem a cukrozott tejet, meg a vizet, összekevertem, amikor egynemű rugalmas tésztát kaptam, meleg helyen jó fél órát kelesztettem.
Négy-öt cipót szakítottam ki belőle, lisztezett nyújtótáblán ( vagy tisztára mosott, szárazra törölt konyhapulton, vagy a tűzhely lehajtott tetején) vékonyra nyújtottam, húzogattam.
Alufóliát két rétegbe hajtottam, a felületét beolajoztam, és a tésztát rátettem
Letakartam egy tiszta konyharuhával, és benyújtottam a sütőt. Amíg a sütő bemelegedett üzemi hófokra, addig ismét kelesztettem. Ez kb.10 perc. Villával megszurkáltam a tésztát, és betettem a sütőrácsra fóliástól.
Kb. 8-10 percig elősütöttem.

Amíg sült, a következő cipót készítettem elő sütésre.

A már félig sült pizzákra tettem a feltétet.

Pizzaszószt, egy kis édeskés paradicsom pürével és egy kanálka olívaolajjal elkevertem. Vékonyan ezzel kentem be a tésztát.

Sonkát, ananászt, konzerv kukoricát pizza fűszerkeveréket szórtam rá, sajtot reszeltem rá, és visszatettem a sütőbe. Amikor a sajt megolvadt a tetején, és kicsit elkezdett pirulni, akkor volt kész. ( kb. 12 perc)

Jóféle csípős házikolbászt, vékonyra szeletelt paradicsomot, színes kalifornia paprikát, sajtot tettem rá.

Egyébként bármit lehet rátenni.

Az elősütött pizzakorongokat be lehet fagyasztani, és amikor tésztát keleszteni nincs időnk, akkor csak elő kell venni, hagyni kiolvadni, és feltétet tenni rá, és megsütni.

2009. március 18., szerda

Görög saláta

Tudom, hogy ez nem egy bonyolult dolog, de hátha valakinek éppen erre van szüksége!

1/2 fej saláta
2 paradicsom
1/2 kígyó uborka
1/2 kaliforniai piros húsú paprika
2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom

A hozzávalókat megmossuk, meghámozzuk, a salátát apró csíkokra tépkedjük, a paradicsomot cikkekre vágjuk, az uborkát vastag szeletekre, a paprikát pedig los darabokra. Az egészet egy tálba tesszük, összekeverjük, öntünk rá vagy két evőkanálnyi olíva olajat, összekeverjük ezzel is, és rácsavarunk egy fél citrom levét. ezzel is összekeverjük, és gyorsan megesszük.

Tehetünk rá is kis maradék apróra vágott sülthús, vagy főtt hús, vagy főtt tojást, vagy sajtot, meg egy pirítóst kockára vágva.

2009. március 14., szombat

Vakvarjú

Március 13. péntek. Meglepetés buli. Bunny barátunk munkahelyről való szabadulásának alkalmából. Mindenki készült valami kis meglepetéssel. Commandante összeírt egy listát, amit a nyúl megnövekedett szabadidejében el kellene végezni, tőlem kapott egy munkajogi tanácsadásra beváltható bónt, kizárólag mindenféle okirat aláírása előtti időre, meg egy internet előfizetés kapcsán neki járó, az előfizetési díjból leírható visszatérítést, az Ice Dsl Kft jóvoltából, a fiamtól egy vírusírtó program kedvezményes megrendelési lehetőségét, Thomastól, egy ajándékkosarat, két nyúl figurával, káposztával, répával, karalábéval, meg csoki nyúllal. Garf hozott neki nyúltápot, éhenhalás ellen, biankó üdülési csekket, ha nem lenne miből búvárkodni menni, meg a egy lila nyulat, hogy nem maradjon egyedül a bajba.
Zooktól pedig kapott, egy sehová sem csatlakozó pánik gombot. Csak szólj, ha baj van jelszóval.
És az volt a legjobb, hogy még csak nem is sejtette, hogy ő lesz a bulin a címszereplő. Még tegnap előtt is azon vívódott, hogy nem is jön el, mert a 11.kerületből hogy megy haza Kőbányára éjjel.
Na erre a nagy Kéktől kapott egy taxi csekket. Mert mégiscsak érdekes lett volna nélküle a buli.

Kicsit meg is hatódott.

És persze vacsorázni is akartunk, meg némi söröket magunkhoz venni. Ehhez a nagy Kék ajánlatára most a Vakvarjú nevezetű műintézménybe mentünk.

A hely szép, igényesen kialakítva, berendezve, tele vendéggel. Tényleg szükséges volt asztalt foglalni, nemcsak azért, mert tizenketten voltunk, hanem azért is, mert tele volt.
A kemencében sült kenyérlángosuk kifogástalan volt, ami az előételt pompássá tette. Finom volt a padlizsán krém, a halkrém, az aszalt paradicsomos feta sajt kockák, pedig egyenesen pompás volt.
Nem így a főétel. Amikor megláttam hogy van hagymás rostélyost, mint külön ajánlat, megjelent a lelki szemeim előtt egy méretes rostélyos, két-három centis vastagságban, belül omlós, kívül ropogósra sütött pirosas szelet hús, ráhalmozott ropogós hagyma karikákkal, pirosra sütött krumpli szeletekkel, savanyú uborka szeletekkel és összefutott a számban a nyál. Eldőlt, hogy mit akarok enni. Commandante a kacsa steak baconba tekert pecsenyemájjal, krumplipürével csábításának engedett. A fiam, joghurtban pácolt vasalt bazsalikomos csirkemell steak saláta ágyon, pirított burgonyával című, bejáratott ételt választott.

Hát nem voltam elragadtatva! A rostélyos egy papírvékonyságú, kemény, rágós, száraz szelet volt. A krumpli egy rosszul sütött száraz, és ízetlen fagyasztott krumpli volt. Egyedül a hagymakarikák voltak jók, és ehetők.
Történelmi ritkaság, ha én nem eszek meg egy adagot, de most a hús harmadát, és a krumpli felét visszavitte a pincér.

A kacsa mell sületlen volt, a máj pedig sose látott kacsát. Igaz nincs is a nevében, hogy pecsenyekacsa májat kap a delikvens, de az se, hogy pulykamáj lesz baconba tekerve...

A csirkemell ellen nem sok kifogás merült fel.

A többiek kemencés kenyérlángosos rendelése beváltotta a reményeiket. Elégedettek voltak vele.

A pincérek sem álltak a helyzet magaslatán, én úgy gondolom, hogy 12 emberhez már akár lehetne egy önálló pincért is rendelni, de semmiképpen se jó, ha a pincérek közül, aki arra jár, és akit éppen sikerül elcsípni hosszas integetés után, hajlandó felvenni a rendelést, de mire a többiek felocsúdtak, hogy jé itt a pincér, lehet rendelni, az már el is tűnt.

Szóval a kiszolgálás szervezetlen. Véletlenszerűen jártak arra a pincérek, pedig, ha többször jönnek, rendszeresen elviszik az üres poharakat, és megkérdezték volna, hogy hozhatnak-e még inni, vagy kérünk-e desszertet, vagy csak figyelemmel kísérik az asztalt, sokkal nagyobb fogyasztás lett volna.

Apropó desszert! Mivel nem laktam jól, vigasztalódni akartam egy kis sütivel. Kértem egy klasszikus somlóit, Bunny meg csatlakozott.
A pincérnő kisvártatva visszajött, hogy a somlói megromlott, hozhat-e valami mást. Hmm-hmm.
Ez is csalódás.

Kár.

Összefoglalva az étterem nem kap túl jó minősítést tőlem, ha valaha visszamegyünk a Vakvarjúba, az csak és kizárólag az előételként felszolgált kenyérlángos miatt lesz, meg hogy megkóstoljuk a kemencés kenyérlángoson sült ételeiket.

Viszont az este mégiscsak jól sikerült, mert a társaság szokás szerint jó volt, jól éreztük magunkat, jókat beszélgettünk, vigyorogtunk, és az étel és az étterem miatti csalódottságom kivételével jó kis este volt.