Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. szeptember 27., hétfő

Konyha felszerelése

Amikor önálló életre rendezkedünk be, akkor fel kell szerelnünk egy komplett konyhát.
Lássuk mire van szükségünk?

Tűzhely

gáz, vagy kerámia lapos, vagy villany

mikrosütő

grillsütő

krumpli sütő fritőz

kávéfőző

hűtőszekrény fagyasztóval


Edények

egy sorozat lábas és fazék. Ma már szerencsére készletben árúsítják, így elegendő egy ilyen készletet megvenni.
Legyen benne
1 db. legalább 4 literes fazék
1 db. 2-2,5 literes lábas
2 db 1 literes lábas,
1 db nagyméretű serpenyő és mindegyikre fedő

2 db. teflon serpenyő egy kb 30 cm átmérőjű, meg egy 20-25 cm átmérőjű

1 db 2-3 literes jénai üvegtál tetővel

2 db. tepsi az egyik egy kb 20-25 cm x 15 cm a másik meg akkora mint egy A/4 papírlap

Ennyi edénnyel már elleszünk.

Evőeszközök

egy komplett tálalókészlet (merőkanál kisebb, nagyobb, szűrőkanál, krumplitörő, húsvilla, habverő)
evőeszköz készlet: 6 kanál, 6 villa 6 kés 6 kisaknál 6 teáskanál 6 mokkáskanál 6 steak kés (éles pengéjű)
kenyérvágó kés
húsvágó kés
zöldségvágó kés
zöldségpucoló
4 fakanál
reszelő
szeletelő (uborka)
fokhagymanyomó
vágódeszka
húsklopfoló

Tányérok

6 mélytányér 6 lapostányér, 6 kis tányér
6 bögre (legalább 2,5 decis)
6 kávéscsésze csészealjjal
6 kompótos ( pudingos) tálka
sültes tálaló nagytányér
leveses tál
mártásos tál

Poharak

6 db 2,5-3 dl pohár (vizes, üdítős)
6 db boros pohár
6 db sörös pohár
1 db legalább 1 literes kancsó

Tálak

egy sorozat keverőtál (ez legalább négy különböző méretű fém vagy műanyag tál)

konyharuha legalább 4 darab
asztalterítő legalább 2 darab

Ezek beszerzési helye lehet az Ikea, mert olcsó és jó minőségű holmikat szerezhetsz be.

2010. szeptember 18., szombat

Háztartástan: Takarítás

Lássunk egy kis háztartás vezetést is.

Otthon nemcsak enni kell, hanem a lakásunkat takarítani is.
De kérdés, hogy kezdjünk hozzá? Ott van a poros, elkoszosodott lakás, szétdobált holmikkal, rendetlenséggel. Reménytelennek látszik ezzel bármi küzdelem...
Pedig nem.

Nézzük a nagytakarítás receptjét.

Hozzávalók:

porszívó
partfis
porrongyok ( direkt erre való portörlő rongyokat lehet kapni, vagy kikopott elrongyolódott pólókat lehet erre a célra visszatartani a kukából)
nedves törlőkendő
vödör, csavarós felmosó







1. Legelőször is rendet kell rakni. A ruhákat elpakolni, ami tiszta, azt összehajtogatni, és betenni a szekrénybe. Ami szennyes, azt beletenni a szennyes-tartóba, szétválogatva a fehéret és színeset, és majd kimosni. Ha vannak a szobában virágok, akkor növényeket a fürdőszobában langyos tussal lemossuk és kitesszük a teraszra, vagy ha nincs, akkor a kádban hagyjuk lecsöpögni. Ehhez a növény zuhanyozástatához célszerű a cserepet egy bolti nejlonzacskóba beletenni és a növény tövénél bekötni, hogy a víz ne érje se a földet, se a cserepet. Így nem lesz sáros se a kád, se növény nem fog túl sok vizet kapni. Amikor visszatesszük majd, a cserepet egy vizes ruhával töröljük át.

2. A szemetet összeszedni, kidobálni, a felgyűlt újságokat, a reklámanyagokat összeszedni, zacskóba tenni, és takarítás után elvinni a legközelebbi papírgyűjtő kukába.

3. Takarókat összeszedni, kirázni belőlük a port, a díszpárnákat kiporolni, ezeket letenni valahol a szobán kívül.

4. Ágyhuzatot lehúzni, ágyneműt kirázni, kitenni szellőzni ( ezt is szobán kívül). Ablakot kinyitni.

5. Egy hosszú nyelű partfisra porrongyot tenni, és lepókhálózni a plafont, a falakat, a szekrény tetejét,oldalát, hátulját, sarkokat, ablakpárkány tetejét, alját, ablak oldalát, karnist, csillárt. A rongyot persze időnként ki kell rázni az ablakon, teraszon, vagy kertben.


6.Ha függönyt is akarok mosni, akkor leszedem a függönyt, és beteszem a mosógépbe. Kímélőprogramra teszem. Mire végzek a takarítással kész is lesz.

7. Ha ablakot is kell takarítani akkor annak most jött el az ideje.
Az ablaktisztítás a keret nedves ruhával való letörlésével kezdődik, az üveg megtisztításával folytatódik. Ezt lehet tisztítószeres vízzel lemosni, majd száraz ruhával vagy papírral szárazra törölni. Ha nem kell ablakot pucolni, akkor az üveget portörlővel le kell törölgetni.

8. Az ablakpárkányt, ajtót, kilincset nedves ruhával áttörölni.

9. A kanapét, fotelokat, franciaágyat az összes kárpitos garnitúrát ki kell porszívózni.

10. Az ágyneműt visszahozni, tiszta ágyhuzatot húzni, és az ágyneműt eltenni az ágyneműtartóba.

11. Ha nagyon poros minden, mert régen takarítottunk, akkor a bútorokról most le kell törölgetni a port.

12. A padlót fel kell porszívózni, a mozdítható bútorokat, franciaágyat el kell tolni, és alatta is ki kell porszívózni.

13. A szőnyeget alaposan, szépen lassan, részekre beosztva átporszívózni. A szőnyeget kettéhajtjuk, és a szőnyeg alatt a padlót is felporszívózni. A szőnyeget aztán áthúzzuk a másik oldalara, és a másik fél alatt is felporszívózzuk a padlót.

14. A padlót egy száraz porronggyal-- amit ismét csak a partfis fejére tekerünk- fel kell törölni. Ha lakkozott parkettánk van, vagy csempézett a padlónk, akkor nedves feltörlést kell alkalmazni. A vödörnyi langyos vízbe a burkolatnak megfelelő tisztítószert teszünk, és nyeles felmosóval feltöröljük. Hagyjuk megszáradni.
A szőnyeget aztán visszaterítjük, lehetőleg úgy, hogy amelyik rész eddig a bal oldalon volt, az most jobb oldalra kerüljön - mert a lakásban általában mindig egyféle útvonalakon közlekedünk, és a csapásirányban hamarabb kikopik, lelapul a szőnyeg szála. A forgatással ezt lehet késleltetni.

15. A szőnyeg helyrerakása után a bútorokat a helyére toljuk és a bútorokról ismét, most már alaposan és aprólékosan letöröljük a port. Ha fényezni akarjuk a bútorokat, akkor azt most lehet megtenni. Általában Pronto-val, vagy spay-vel vagy pasztával. Egyik ronggyal felkened, másikkal fényesíted.

16. A mosógépből kiveszem a kicentrifugázott még nedves, friss öblítő illatú függönyt. Az utolsó öblítéshez adtam egy kevés folyékony keményítőt is. Felrakom a még nedves függönyt. A csipeszeket megszámolom. Páratlan számú csipeszt rakok fel a karnisra, a csipeszeket elfelezem a páratlan marad középen egyedül. A függöny két szélét behajtom és felcsíptetem a két szélső csipeszre. Megkeresem a függöny közepét, és azt meg egy dupla, jobbos-balos aláhajtással megcsíptetem a középen maradt páratlanul maradt csipesszel.
A bal oldalon ismét elosztom a csipeszeket, és középen maradt páratlan csipesszel ismét megcsíptetem a bal oldali függönyrész közepét egy kis hajtással. A bal szélén maradt csipeszeket ismét elfelezem, a középen maradt páratlan csipesszel a maradék függönyrész közepét csíptetem meg., ismét egy kis hajtással Ezzel a módszerrel, minden előzetes méricskélés nélkül egyenlően elosztva tudom felcsipeszelni a függönyt.

Visszahozzuk a takarókat, díszpárnákat, még szellőztetünk egy ideig, és ezzel készen vagyunk.
Ha több szobát takarítunk egyszerre, akkor is ezt a sorrendet kell követni, de mindegyik helyiségben.

A takarítás nem fejeződik azonban be akkor, amikor tiszta a lakás.
A takarító eszközöket ki kell porolni, a rongyokat ki kell mosni. (vagy ki kell őket dobni) Egyetlen kivétel van, amihez nem nyúlok a takarítás végén, az a porszívó. A porzsákot csak a következő takarítás elején cserélem ki, mert aztán azonnal fel tudom porszívózni a kiszóródott port.

Alapelv, hogy felülről lefelé haladunk a takarítással, mert végül a padlóról mindent fel tudunk takarítani.

Én a takarításhoz nem szoktam sok vegyszert használni.
Az ablakpucoláshoz a Lidl-ben szoktam megvenni az ablaktisztítójukat, a feltörléshez meg a padlóhoz ajánlott aloe veras felmosót. A bútorokhoz pedig a Pronto az ami nekem bevált.


Kamra takarítása
1. Itt is a rendcsinálással kezdünk. Átnézzük a polcok tartalmát, és aminek lejárt a szavatossága azonnal és szívfájdalom nélkül kidobjuk.
2. Pókhálózunk.
3. A polcokat letörölgetjük, az üvegeket a befőtteket átnézzük, ami romlott kidobjuk, üvegeket letöröljük, dobozok tartalmát átnézzük, ami rossz szagú kidobjuk. fűszereket is megnézzük, megszagoljuk, aminek elment az illata azt is kidobjuk, mert nem használható semmire.Amit az elmúlt egy-két évben nem használtunk és kamrában megtaláljuk, azt is kidobjuk, mert arra sem lesz szükségünk a következő egy két évben sem. Ha úgy gondoljuk, hogy még jelentős értékkel bír a holmi, akkor megpróbáljuk eladni a Vaterán, vagy elajándékozni valamelyik barátnőnknek, hátha neki pont ez hiányzik.
4. Ha van ablak, akkor lemossuk, függönyt kimossuk, visszatesszük.
5. felmosunk.


Konyha takarítása

Előző napon érdemes a mosogatógépet és hűtőszekrényt kitakarítani.

1- A mosogatógépet egy erre szolgáló mosogatógép takarító programmal, és vegyszerrel átmossuk, kitakarítjuk.

2-A hűtőszekrényből mindent kipakolunk, a konnektorból kihúzzuk, ha kell akkor hagyjuk leolvadni és a belsejét kimossuk. A hűtőben volt dolgokat átnézzük, átválogatjuk, ami kellemetlen szagú kidobjuk. Kidobjuk a bizonytalan idő óta felbontott tubusokat, tejfölöket, tejeket, egyáltalán mindent, ami hetek, hónapok óta ott lehet. Ami friss vagy még használható, azokat a tiszta kiszellőztetett hűtőszekrénybe visszatesszük, és visszakapcsoljuk a hűtőt.

1. Itt is a rendcsinálással kezdünk.
Átnézzük a polcok tartalmát, és ami eltört, elrepedt, hiányos, vagy nem volt a kezünkben legalább egy éve, azt azonnal és szívfájdalom nélkül kidobjuk/elajándékozzuk/Vaterán meghirdetjük 1 Ft.os eladási áron és eladjuk annyiért, amennyiért viszik.

2. Pókhálózunk.

3. A konyhaablakról leszedjük a függönyt, és betesszük a mosógépbe, elindítunk egy kímélő mosást.

4. A konyhában esetlegesen lévő növényeket a fürdőszobában langyos tussal lemossuk és kitesszük a teraszra, vagy ha nincs, akkor a kádban hagyjuk lecsöpögni. Ehhez a növény zuhanyozástatához célszerű a cserepet egy bolti nejlonzacskóba beletenni és a növény tövénél bekötni, hogy a víz ne érje se a földet, se a cserepet. Így nem lesz sáros se a kád, se növény nem fog túl sok vizet kapni. Amikor visszatesszük majd, a cserepet egy vizes ruhával töröljük át.

5. A konyhaszekrényekből kiszedjük a poharakat, tányérokat, edényeket- betesszük őket a mosogatógépbe, és egy gyorsmosással átmossuk őket. Ha nincs mosogatógépünk, akkor elmossuk a konyhaszekrényben lévő holmikat. Bátran vásároljuk meg a mosogatógéphez árusított öblítőszert, mert ebből az öblítővízhez adagolhatunk egy kupaknyit, és biztosan nem kell törölgetnünk, mert folt és cseppmentesen szárad. Bár ezt ígérik a kézi mosogatószerek is. Amíg a mosogatás folyik, vagy az edények száradnak, addig a konyhaszekrény polcokat lemossuk, kitöröljük. Ha minden száraz, akkor mindent visszateszünk a szekrénybe.

6. A szekrényt kívülről is megtörölgetjük, a csempét lemossuk, szárazra töröljük, a páraelszívót szétszedjük, kimossuk, a betétet új betétre cseréjük. A konyhai mosogatót alaposan kifertőtlenítjük, a régi szivacsokat, mosogatókendőket kidobjuk, újakat veszünk elő.

7. A tűzhelyet alaposan megtakarítjuk. ( bár ugye ezt minden főzés után letakarítjuk a kifutott, kicsapódott ételtől, így most nem sok dolgunk van. Ugye?)
A sütőt is kitöröljük, a sütőajtó üvegét megtakarítjuk, a tepsiket elmossuk, eltöröljük, és a száraz sütőbe visszatesszük.

8. A konyhai ablakkeretet lemossuk, ablakot megtisztítjuk.
Függönyt visszatesszük. (lásd szobai takarításnál leírt módon)

9. Konyhaasztalt, székeket letörölgetjük.

10. Konyha padlóját alaposan, bő, fertőtlenítőszeres vízzel felmossuk.

Amikor felszáradt, mindent visszateszünk a helyére, és a takarító eszközöket elmossuk, és kiszárítjuk a felmosót.

A konyhát egyébként minden főzés után és minden nap végén rendben kell hagyni, a mosogatót kimosni, - akkor is, ha elmosogatni nincs időd, legalább öblítsd ki az edényeket, és kimosott mosogatóba tedd vissza őket, hogy ne legyen se zsíros, se büdös másnapig...

Fürdőszoba takarítása


A mosógépet egy fertőtlenítő programmal átmossuk, a lerakódott mosó és öblítőszereket kitakarítjuk a mosószer adagolóból, a széleket lemossuk, a gumikat letörölgetjük, a szűrőjét kitisztítjuk, kívülrül is letörölgetjük.
1. Rendrakás,
2 .pókhálózás,
3. csempemosás,
4. fürdőkád és mosdó takarítás fertőtlenítés,
5. padló feltörlés.

Mindenkitől meg kell követelni, hogy maga után tisztán kádat, mosdót kiöblítve, kicsapódott vizet feltörölve hagyja ott a fürdőszobát.

WC takarítás

Lepókhálózunk, a csempét lemossuk, a wc csészét kivülről is lemossuk, a csészébe vízkőoldót öntünk, és megvárjuk míg feloldja a vízkövet, leöblítjük, és kifertőtlenítjük,a felső peremet is lefertőtlenítjük, letöröljük, klasszikusan klórtartalmú fertőtlenítőszerrel ( hipó, clorox, flóraszept) fertőtlenítőszeres kendővel letöröljük a WC tetőt is, sőt a WC lehúzót is! Ne feledkezzünk el a kilincsről se. Az ajtót is mossuk le.
Végezetül felmosunk.

És amikor mindezzel készen vagyunk, akkor már csak a rendre és tisztaságra kell vigyázni, hogy sokáig tartson.


És rendszeresen, minden héten ki kell takarítani, mert az sokkal kevesebb fáradtságba kerül, -hetente, az az egy-két óra- mint ez itt, amit leírtam.

Marhapörkölt chilivel

1 kg. marhalábszár, vagy marhalapocka, vagy olyan hús, amiből marhapörköltet akarsz főzni
2 evőkanál zsír
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
fél zöldpaprika
kb. fél liter víz
1 zacskó chilis babnak való Knorr fűszerkeverék

Ugyanúgy készítjük, mint a marhapörköltet, azaz a hagymát a zsírban megpirítjuk, a kockára vágott húst beletesszük, fehéredésig( ameddig a hús külső része nem válik fehéres színűvé a hőtől) pirítjuk együtt. Amikor minden oldalán már megpirult a hús, akkor kicsit megsózzuk ( tényleg csak egy kicsit, kb fél mokkáskanálnyi sóval) és felöntjük a vízzel. Annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. Lassú tűzön főzzük, néha megkevergetve. Amikor majdnem kész, és még van alatta folyadék, akkor beleöntjük a Knorr chilis bab fűszerkeveréket, és elkeverjük.Összefőzzük, befejezzük a hús főzését és hagyjuk az ízeket összeérni.
Friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

Esetleg chilis babbal...

2010. szeptember 4., szombat

Trófea Grill Étterem Óbuda

Nemrég nyílt a III. kerületben egy új Trófea Grill Étterem Óbuda, és alkalom is kínálkozott rá, hát kipróbáltuk.
Péntek délben hatan voltunk ebédelni, egy születésnapossal súlyosbítva a helyzetet. Természetesen, mint ahogy az már megszokott a születésnapost a Trófea Grill külön tortával, tűzijátékkal, gyertyával, és zenével köszönti. De ne vágjunk a dolgok elébe.

Amikor egy héttel ezelőtt felhívtam őket, hogy asztalt foglaljak, úgy tűnt, hogy kifejezetten örülnek nekem, hogy odaviszem a családomat, és biztosítottak, hogy nagy szeretettel várnak bennünket.
Itt lakunk a III. kerületben, de csak az étterembe érkezés alkalmával értesültünk arról- miután láttuk, hogy a közterület felügyelők éppen az étterem előtt készülnek bírságolásra*, és ártatlan arccal odamentem hozzájuk, hogy az utcában kell-e parkolási díjat fizetni, mire azt a meglepő választ kaptam, -hogy nem a III. kerületben sehol sem kell parkolási díjat fizetni. No ez már egy jó hír volt! Isten tartsa meg a jó szokását a kerületünknek.

Az étteremben szeretettel fogadtak bennünket, helyünkre kísértek, megmutatták hol mit találunk, biztosítottak afelől, hogy, a svédasztalról korlátlanul fogyaszthatunk és azonnal megkérdezték, hogy mit kérünk inni.
A svédasztal dugig volt rakva, nem voltak üres helyek, minden friss volt, kívánatos, illatos, voltak előételek, friss péksütemények, készételek, szarvas szelettől rántott csirkén át marhapörköltig, sült kacsacombig, friss, grillezésre váró pácolt húsok, pisztráng, tengeri hal, mindenféle köret, zöldség, saláta, dresszingek, sütemények, gyümölcsök, fagylaltok...
És még a zsúrkocsin körbe tolt ropogós cipóban sült füstölt csülökről, meg a forró, vanília öntetes vargabélesről nem is szóltam.

A születésnapi tortát csinos dobozva csomagolva kaptuk meg a számlával, és elégedetten, jóllakottan távoztunk.

Az egy főre eső összeg 2.999.-Ft. Étellel, itallal, cakk-pakk.

Az, hogy jövünk még, az biztos, de hogy hogy többedmagunkkal, az is biztos!
Csillagos ötös, kedves Trófea Grill Étterem Óbuda!

Képek itt.

*Ja, hogy akkor kit bírságoltak a közteresek? A Laktanya utcának van egy rövid szakasza, amit "mindkét irányból behajtani tilos" tábla véd. És valaki mégis behajtott oda. Hát őt.