Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. szeptember 26., hétfő

Csirke sütése

Nézzük hogyan süssünk csirkét!

Hát, ahogy csak eszünkbe jut. Lássunk egy néhány módozatot:

Són sült csirke

1 grillezni való csirke úgy 1- 1,5 kg nagyságú
1-1,5 kg só

vegyünk egy grill csirkét, mossuk meg, szárogassuk fel a bőréről a vizet, a hasüregéből is itassuk fel egy papírtörlővel. A hasüregbe ha szeretnénk, tegyünk egy egész almát- vagy hagyjuk üresen.
Vegyünk egy serpenyőt, aminek nem műanyag a füle, hanem fém, úgy legalább 3-4 újjnyi magas a pereme, ezt töltsük meg egy másfél kiló sóval. Erre a sóra fektessük rá a csirkét a hátával a sóba, kössük össze a két combja végé egy cérnával, vagy spárgával, tegyük be a sütőbe és süssük meg. Kezdetben 150 fok körüli hőmérsékleten süssük, majd 45-50 perc múlva vegyük feljebb a tüzet és süssük ropogósra a bőrét. (rásegíthetünk légkeveréssel)

A csirkét előre nem kell besózni fűszerezni, egyáltalán semmit se kell vele csinálni, csak a sóra rátenni és megsütni. Ropogós, kellően sós és ízes lesz.

Sütés után a sót kidobjuk a serpenyőből.

Zacskóban sült csirke

1-1,5 kg grillcsirke

bors
esetleg ezek helyett csirke fűszersó
1 nagy két kilós barna papírzacskó

A csirkét megmossuk, felitatjuk róla, belőle a vizet besózzuk, megborsozzuk, vagy a csirke fűszerrel beszórjuk, beletesszük a papírzacskóba, a zacskó száját összekötjük és betesszük egy serpenyőbe, vagy tepsibe és megsütjük. kb 1 óra alatt ez is megsül.

Ugyanezt meg lehet sütni kifejezetten erre szolgáló ún. sütőzacskóban is, ez olyan, mint egy celofán zacskó, van hozzá használati utasítás, hogy ki kell szurkálni ezt a zacskót, a végén pedig ollóval felvágni és ropogósra sütni.

Jénai tálban sült csirke

A jénai tálat vastagon kivajazzuk. A csirkét szintén megkenjük fagyos vajjal, megszórjuk durva szemű sóval beletessszük a kivajazott jénaiba, rátesszük a tetejét és fedő alatt sütjük sütőben úgy 40 percig. aztán levesszük a tetejét és pirosra- ropogósra sütjük.

Római tálban sült csirke

2 csirkemell
2 combja
1 szárnya
1 kg krumpli
zsír, vagy vaj
hagyma

bors
2 dl tejszín ( vagy tejföl)
A római tál egy belül mázas, kívül mázatlan cserépedény. A római tálat egy éjszakára de legalább két-három órára hideg vízbe állítjuk, áztatjuk, hogy a cserép pórusaiba felszívódjon a víz.
A csirkét feldaraboljuk, és egy serpenyőben megpirítjuk, krumplit tisztítunk és a krumplit cikkekre vágjuk. Hagymát tisztítunk negyedekre vágjuk és leveleire szedjük, vagy karikára vágjuk és szétszedjük a karikákat.
Az edényt kivajazzuk krumplit teszünk alulra, sózzuk, borsozzuk, hagymakarikákat teszünk rá, rátesszük a megpirított csirke darabokat, sózzuk sorsozzuk, rá maradék hagyma és a maradék krumplit és a tetejére ráöntjük a tejszínt. Lefedjük és a sütőben legalább egy óra hosszan sütjük, majd levesszük s tetejét és megpirítjuk.

Csirkesült

A csirkét feldaraboljuk, beletesszük egy serpenyőbe megsózzuk, megborsozzuk egy fél dl vizet öntünk alá lefedjük és a tázhely tetején kb. 40 perc alatt megsütjük. A víz azért kell, mert a csirke a melegítés hatására enged ki magából zsírt és vizet is, amiben megpárolódik, megsül , de kezdetben, hogy le ne ragadjon kell az a kis indító víz. Nézzünk rá időnként, ha kell pótoljuk a vizet alatta, de mindig csak nagyon kis mennyiségben, mert ha sok víz kerül alá, akkor nem sül, hanem megfő benne, és főtt csirkét kapunk.
Az utolsó 10 percben fedő nélkül pirosra sütjük a bőrét.

A víz helyett lehet aláönteni sört.

Vagy a víz helyett lehet aláönteni bort. Ekkor párolhatunk a csirkével együtt negyedekre vágott almát is. A borral együtt különleges ízű sültet kapunk.

Lásd még: csirke sós tésztaburokban