Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2012. február 10., péntek

Csülkös sárgaborsó leves, ostoros kalács




Ez volt a mai ebéd.

Lássuk miből és hogyan készült?

Csülkös sárgaborsó leves

Csülök főzése

1 füstölt csülök
5-6 liter víz
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szemes bors

Előző este felteszem főni, lassú tűzön megfőzöm, kb 3-4 óra alatt.
kiveszem a csülköt a léből, és megkóstolom, ha nagyon sós, akkor veszek ki a léből, és vízzel addig hígítom, ameddig megfelelően lesz sós. A kivett levet félreteszem, kellhet még a levesbe visszatenni. (Ha pont jó az íze, nem kell csinálni semmit.)
A felhígított levet felforralom, majd leszűröm és beleteszem a megfőtt csülköt, és ebben a lében hagyom kihűlni. (Ilyenkor egyszerűen kiköltöztetem a teraszra, és majd reggel visszahozom a konyhába)

1/2 kg sárga feles borsót megválogatok, megmosok és annyi vizet öntök rá, hogy egy ujjnyival ellepje, és ezt is magára hagyom a konyhában.
Másnap a kihűlt csülköt kiveszem a lébőr, ismét megkóstolom a levet, mert sósabb lehet, mint tegnap volt, hiszen éjjel benne ázott még a főtt csülök.

Ha túl sós, akkor megint veszek ki a léből és vízzel pótolom. Kb. 4 liternyi lé legyen.

2 szál sárgarépa
3 gyökér (fehér répa)
fél karalábé
egy darabka zeller
fél zöldpaprika
egy kisebb paradicsom
petrezselyem zöldje (10-12 szál)
zellerzöldje (4-5 szál)
mokkás kanál őrölt bors
az előző este vízbe áztatott 1/2 kg sárgaborsó

Mindent beleteszünk a csülöklébe és megfőzzük. Mostmár kb. fél -háromnegyed óra alatt megfő.
Amikor még egészben vannak benne a felesborsó szemek, akkor kivesszük belőle a fehér répát, a petrezselyem és zellerzöldet, a paprikát az esetleg még egyben lévő paradicsomot, pár darab sárgarépát két három merőkanál borsót és két három merőkanál levet és az egészt egy botmixerrel összeturmixoljuk. (Igazság szerint be kéne rántani a levest, de én újabban ezzel az összeturmixolt lével sűrítem)
Amikor simára mixeltük akkor visszaöntjük a levesbe és megkóstoljuk. Ha kell borsozzuk, vagy teszünk még bele a sósabb léből.
Tálaláshoz a csülköt kicsontozzuk, szeleteket vágunk belőle és kockára vágjuk a húst.

A leveshez még zsírban pirított kenyérkockákat adhatunk külön tányéron, hogy mindenki szedjen saját tányérjába a forró leves tetejére.
Pirított kenyérkocka
A kenyeret ujjnyi vastag szeletre vágjuk, és felkockázzuk. Forró zsírban vagy olajban aranybarnára pirítjuk. Papírtörlőre szedjük ki, és lecsepegtetés után tálaljuk.


Ostoros kalács
(csokis kalács)

60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj
3 tojás + 1 tojás a kenéshez
3-4 dl langyos tej
1 csapott mokkás kanál só

1 kocka ráma margarin
20 dkg cukor
3 púpozott evőkanál holland kakaópor

1 dl langyos tejben feloldunk egy evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk beleszórjuk sót, cukrot, beleütjük a tojást, összekeverjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk az olajat, és apránként a tejet. Előfordulhat, hogy nem kell az összes tej, annyi kell hozzá "amennyit felvesz" Hehe ezzel lehet a kezdő háziasszonyt az őrületbe kergetni.
Szóval egy rugalmas, nem ragadós tésztát kell gyúrni a hozzávalókból.

Egy tálba tesszük, könnyű kézzel lisztet szórunk rá, egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. egy órát kelesztjük.

Közben a margarint a cukorral kikeverjük és hozzáadjuk a kakaóport. Ezzel is elkeverjük. Hat egyenlő részre osztjuk.

A megkelt tésztát kétfelé veszem, mindkét cipóból 3-3 adagot csinálok és egyenként vékony téglalapokat nyájtok belőle. A tésztát megkenem a cukros kakaós margarinnal és a hosszabb oldalra szorosan feltekerem. Amikor három ilyen feltekert rúd van, akkor azokat összefonom.
A két fonott kalácsot beleteszem egy-egy olajjal kikent jénai tálba- amit kiszórok kristálycukorral, hogy a kalács alja fényes és ropogós cukormázas legyen.
A két fonatot egyenként beleteszem egy-egy jénaiba, lekenem felvert tojással és újra hagyom kelni, kb.  fél órát. Közben bemelegítem a sütőt és 180 fokon 35-40 perc alatt szépen megsütöm.
Körbevágom egy késsel és tálcára, vagy tányérra borítom, majd talpára visszaállítom. Hagyom kihűlni és már langyosan fogyasztható.
Melegen és hidegen is finom, már ha megéri, hogy kihűljön.







Hmmmm, finom...