Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2014. március 1., szombat

Húsleves- sült csirkéből

Hát nem hittem volna, hogy ennyire jó levest tudok főzni. Láttuk a tévében, Heston Blumenthal zseniális levesét, ami sült csirke csontból főzött, és persze ki kellett próbálni. Jelentem ilyen jó levest még nem főztem, pedig húslevesben jó voltam eddig is.

Vettem két két és fél kiló csirke-far hátat.
Leszedtem a csirke faráról  a zsíros részt és kisütöttem belőle zsírt, és megettük a pörcöt.
A csirke far-hátat betettem a nagy gáztepsibe, megsóztam, megborsoztam fél dl vizet öntöttem alá lefedtem alufóliával és egy órát fólia alatt, fél órát fólia nélkül  a tepsiben  megsütöttem.
Amikor megsült, akkor éles késsel leszedtem az ehető húsos részeket a csontokról és azt megettük  salátával.  Jégsaláta, paradicsom, uborka, retek, lila hagyma olajos almaecetes, mustáros borsos öntettel.





A csontokon maradt még hús, és ezt a rendes mennyiségű húsos csontot felzöldségeltem, és feltettem levesnek főzni.
Úgy gondoltam, majd jó lesz alaplének. Ahogy főtt a leves, egyre ínycsiklandóbb illatok szálltak a konyhából, míg úgy egy órai főzés után kanalat ragadtam és megkóstoltam. Erős, zamatos, sötét erőleves színű, tükrös áttetsző  levest láttam, aminek olyan íze volt, de olyan, hogy párját ritkítja.
El lehet itt játszadozni mindenféle marha-alkatrészekkel, egész tyúkokkal meg egyebekkel, de az utóbbi idők legjobb húslevese ez a sült csirke far-hát csontokból főtt a konyhámban.

Tehát hozzávalók:
kb. 2 -2,5 kg. csirke far-hát
só bors a sütéséhez

négy darab fehérrépa
3 sárgarépa
negyed zeller
evőkanálnyi szemes bors
vöröshagyma, fokhagyma
fél paradicsom
egész zöldpaprika
só csapott evőkanálnyi
víz kb. 4 liter
két és fél három órai főzés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése