Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2015. április 20., hétfő

Töltött karalábé

25 dkg darált hús,
egy kisebb vöröshagyma fele reszelve

bors
két evőkanál rizs
egy tojás - ezeket összekeverjük

fél liter víz, a vízbe csipet ( egy kávéskanálnyi) só

négy karalábé meghámozva és belseje karalábévájóval kivájva, ide töltjük majd a húsmasszát,
de ha nem akarunk ezzel sok időt tölteni, akkor:
két nagyobb karalábé meghámozva, hasábokra vágva
a karalábé zsenge  karalábéhoz közeli leveleiből 5-6 darab megmosva, ollóval metéltre vágva
petrezselyemzöldje ollóval metéltre vágva

2 dl tejföl
2 púpozott evőkanál liszt

A darált húst öszsekeverem a hagymával, sóval, borssal, rizzsel és a tojással.


A vizet sózom, felforralom, a karalábékat megtöltöm a húsmasszával  és a töltött karalábékat beleültetem a forró vízbe, köré teszem a belsejéből kivájt darabokat. Annyi víz legyen, hogy éppen ellepje a töltött karalábékat. Ez elég hosszú idő alatt fő meg, de megéri a fáradtságot, mert nagyon mutatós ételt kapunk a végén.
Ha csak kevés időnk van, akkor csak gombócokat készítünk.
A húsgombóc hozzávalóit összekeverem és  ebből a mennyiségből vizes kézzel négy darab nagyobbacska gombócot formálok, és a felforrt vízbe tesszük és megfőzzük. Ez kb. fél óra alatt megfő.  Hústűvel ellenőrizzük, hogy megfőtt-e.(Fél óra fővés után beleszúrjuk a gombócba a hústűt, és ha könnyedén szalad bele, akkor feltehetőleg megfőtt.)



Beletesszük a felvágott karalábét a zöldjével és petrezselyemmel együtt. Ez már kb 10 percen belül megfő.



A liszttel és a fokozatosan hozzáadott tejföllel habarást készítünk. (a lisztet egy bögrébe tesszük és azonos mennyiségű tejföllel elkeverjük. amikor egynemű lett, akkor fokozatosan adjuk hozzá a többi tejfölt.Amikor minden tejfölt hozzákevertünk és sima masszát kaptunk,elkezdjük merőkanalanként forró lével hígítani, és amikor megtelik a bögrénk, és elég meleg már a tartalma, akkor az ételhez keverjük.)








2015. április 19., vasárnap

Tárkonyos raguleves

A raguleveshez leginkább csirke vagy pulykamellet használunk. De lehet húsgombóccal is főzni.


25 dkg csirke vagy pulykamell kockákra vágva
ha darált hús van kéznél, akkor húsgombócot készítünk:
20 dkg darált hús,
egy kisebb vöröshagyma fele reszelve

bors
két evőkanál rizs
egy tojás - ezeket összekeverjük

egy nagy sárgarépa
egy nagy fehérrépa
három evőkanál olívaolaj
petrezselyemzöldje
tárkony - legjobb, ha van friss, de a szárított is éppen úgy megtesz-a szárítottból egy teáskanálnyi
bors negyed mokkáskanál, vagy két tekerés a borsdarálón
só kb. egy teáskanálnyi
kb. másfél liter víz
fél citrom szeletelve
fél citrom leve kicsavarva
3 közepes méretű krumpli kis kockákra vágva
egy doboz zöldborsó konzerv
1,5 dl tejföl - vagy tejszín
1 evőkanál liszt

a répákat megtisztítjuk karikára vágjuk, és az olívaolajon megdinszteljük.



Ha a csirkemellből csináljuk, akkor a csirkemell kockákat is megpirítjuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a tárkonyt,  megsózzuk, megborsozzuk, a fél citromból  szeleteket vágunk és beletesszük a krumplikat is.
Kb 15-20  perc alatt megfőzzük.


Ha húsgombócokkal főzzük akkor  amint elkezd főni a leves, akkor vizes kézzel kis gombócokat formázunk a rizses húsmasszából, és a fővő lébe tesszük.
Ezt főzzük 10 percig, és a krumplit csak ez után tesszük bele. Húsgombóccal kicsit tovább kell főzni a levest.


A liszttel és a fokozatosan hozzáadott tejföllel habarást készítünk. (a lisztet egy bögrébe tesszük és azonos mennyiségű tejföllel elkeverjük. amikor egynemű lett, akkor fokozatosan adjuk hozzá a többi tejfölt.Amikor minden tejfölt hozzákevertünk és sima masszát kaptunk,elkezdjük merőkanalanként forró levessel hígítani, és amikor megtelik a bögrénk, és elég meleg már a tartalma, akkor a leveshez keverjük.) Amikor felforr, akkor hozzáöntjük a zöldborsó konzervet a levével együtt, ezzel már csak ismételt forrásig főzzük, nem tovább, mert a zöldborsó megkeményedik.
A citrom másik felét belecsavarjuk a levesbe, és tálalunk.









2015. április 3., péntek

Tojásos galuska, fejes salátával

Megint egy klasszikus recept nagyanyám konyhájából.
A különlegessége, hogy a galuskában nincs tojás.
Böjti időben főzte és cibere levessel  került az asztalunkra. A cibere az ősszel, húsdarálón ledarált és felfőzött majd üvegekbe töltött szilvalé volt, amit  kicsit vízzel meghígítva felfőzött és kész is volt a szilvacibere.

Hozzávalók  a galsukához:
Személyenként 
1 dl víz,  (ez kb. két-három tojásnak megfelelő mennyiségű víz)
csipet só
sima liszt, annyi, amennyit a vízzel össze tudunk gyúrni.

egy kisebb krumpli meghámozva, kisebb darabokra vágva
 a főzéshez sós víz

sütéshez
egy evőkanál zsír
3 tojás csipet sóval felverve

Fejes salátát megmossuk, a külső vastag leveleit nem használjuk fel, csak a belsőbb vékonyakat, a saláta szivét. Lecsöpögtetjük, nem kell nagyon, mert úgyis nyakonöntjük   három evőkanál ecet,  3 teáskanál cukor és 2,5 dl  hidegvíz keverékével. A salátát beleforgatjuk a felöntőlébe, időnként átforgatjuk, hogy mindenütt érje a leveleket az ecetes cukros lé.

Ha több személyre főzünk, akkor temészetesen a zsír mennyiségét csökkenthetjük egy kicsit, és a tojások számát is. De úgy gondolom, hogy  négy személyig ezek a mennyiségek teljesen helyénvalóak.

A vizet a liszttel összekeverjük. Nem kell megijedni, nem csiríz lesz belőle. Kemény galuska tésztát gyúrunk belőle és a forrásban lévő sós vízbe tépkedjük a tésztát, ellapított, körömnyi darabokra. A vízbe beletesszük  a krumplit is és együtt megfőzzük.
Leszűrjük.
Egy serpenyőbe (nagyanyám vaslábasba sütötte) felhevítjük a személyenként egy evőkanál zsírt, rátesszük a leszűrt galuskát és a vele főtt krumplit, sütjük egy kicsit, majd ráöntjük a felvert tojásokat és időnként megkavargatva  megsütjük. Akkor a legjobb, ha az alja lesül és egy barnás, jóízű, sült kéreg sül a serpenyő aljára.Amikor megsült a galuskán a tojás, tálalunk. A serpenyő aljára sült kérget  egy kanállal  felvakarjuk és
a tányérokra igazságosan  elosztjuk. Amikor gyerek voltam ez volt a tojásos galuska  legjobb része...
Kötelezően ecetes-cukros öntetes fejes salátát adunk hozzá.