Nézem a tévében a főzős műsorokat és ki vagyok akadva. Az még hagyján, hogy a szakácsok mindenbe kézzel nyúlnak bele, de hogy a mancsos, ragacsos kezükkel fogdossák össze a konyhai gépek, tűzhely, sütő gombját, fogóját, az edényeket... sehol egy papírtörlő, egy tiszta konyharuha, ne adj isten kézmosás!
Így most a gyengébbek kedvéért: Ne higgy a szemednek! a főzős műsorokban valaki majd elmosogat a szakács helyett, valaki majd megeszi amit a mosatlan zöldségből főz, valaki majd megeszi a fokhagymás vágódeszkán felvágott süteményt... Valaki. De nem mi.
A konyha nem az össze-vissza kenegetés, mancsolás, piszkítás helye. A konyha a szigorú racionalitás és tisztaság helye kell, hogy legyen. Ha nem így van, akkor a fokhagyma ízű csokikrémed, sajt- szagú kelt kalácsod, kapor szagú tejed, csokis krumplid lesz a végeredmény!
Na lássuk akkor!
A különféle életekhez használj külön edényt
A konyhában külön edényeket használunk a tejnek, a fűszeres dolgoknak és a hagymás dolgoknak. Anyámnak még külön lekvárfőző lábasa is volt- amiben később én főztem a baracklekvárt. Még akkor is célszerű ezt betartani, ha csupa- csupa nemesacél anyagból készült, fényes, fém edényed és mosogatógéped van. (bár ez esetben már nem veszi át az edény az étel szagát, mint a zománcos edények esetén) Az üvegedények is szag-semlegesek és alapos mosogatás után nem tartják meg a benne főtt étel szagát. De ha jót akarsz magadnak, akkor a töltött káposzta üvegtálban való feltálalása után nem forralsz tejet benne. Célszerű tehát venni egy füles üvegedényt a tej forralásához, tejbegríz és tejberizs főzéshez. Célszerű jó minőségű edényeket vásárolni, ez ugyan egyszeri nagyobb beruházás, de hosszabb távon megtérül. Egy sorozat fém edény kiszolgál egy egész háztartást pár jénai üvegtállal, és tepsivel.
A különféle hozzávalók aprításához használj külön vágódeszkákat
Legyen egy hagymás vágódeszkád, amin hagymát, hagymás ételekbe való húsokat vágod, legyen külön arra, amin diót, mandulát, csokoládét vágsz fel, és legyen, amin kenyeret, péksüteményt szeletelsz.
A különféle ételekhez használj külön fakanalat
A pörköltes fakanállal ne keverjük a madártejet. A fakanalakat időnként ki kell dobni és újakat kell venni, ezek olcsó tételek, ne spórolj vele, mert nincs rosszabb egy jól bejáratott avas, hagymás fakanálnál.
Moss gyakran kezet
A konyhában sokat és sokszor kell kezet mosni. Nem nyúlunk piszkos (értsd nem frissen mosott) kézzel az ételhez, a konyhai gépekhez, tepsihez semmihez amit vagy amiből eszünk.
Tartsunk a konyhában kézközelben két három darab tiszta konyharuhát, egy tekercs papírtörlőt - és használjuk is.
Az edényeket használat előtt öblítsük ki
Ott állnak a konyhaszekrényben, lepi őket a por, még akkor is öblítsd ki, ha tegnap vetted ki a mosogatógépből. Legyen az csak tiszta, amiben főzöl.
Minden főzéshez használt alapanyagot felhasználás előtt mossunk meg
Az alapanyagokat felhasználás előtt válogassuk át, mossuk meg, ne higgy a szemednek, amikor a szakács laza mozdulattal elővarázsol a piaci kosarából egy csokor petrezselyemzöldet és úgy ahogy van nekiáll felvágni, éppen csak a gumit veszi le a száráról, merthogy az rágós lenne- ahogy nevetve mondja.
Nem, nem és nem!
A csokor petrezselymet is meg kell mosni, folyóvízben, lerázni róla a vizet és papírtörlővel leitatni a maradékot róla.
Csak azután kerülhet sor a felvágásra és az ételbe tételére.
A krumplit is hámozás után meg kell mosni, mielőtt felvágod és elkezded főzni.
Gyümölcsöket sem eszünk mosatlanul. Kivételt talán csak a málna képez. Na a málnát én sem mosom meg.
Főzés közben bátran kóstolgassuk az ételt
Az ételt tiszta kanállal kóstoljuk meg és miután megkóstoltuk ugyanazzal a kanállal már nem nyúlunk bele többé. A kanalat elmossuk minden kóstolás után.
Folyamatosan mosogassunk főzés közben
Amit elhasználtunk, azt azonnal mosogassuk el, tegyük szárítóra, így a végén nem takar be bennünket a mosatlan-hegy és a végén nem kell órákig mosogatni. Bár ha a férjed/feleséged/ akárki más hajlandó eltakarítani a romokat utánad- akkor nosza, csak mosatlaníts! Ha van mosogatógépünk, akkor folyamatosan öblítsük el a a főzés közben elhasznált edényeket és szépen sorban rakjuk be a gépbe. Nem lesz láb alatt, nem verjük le őket, elférünk a konyhában és ha megtelt, elindíthatjuk a mosogatógépet.
Amikor én voltam 19-20 éves, és készültem otthonról Szegedre költözni, akkor leültem nagyanyámmal meg anyámmal a verandán, elővettem a regiszteres füzetet, és névsorba rendezve elkezdtem leírni az általam kedvelt ételek receptjeit. A pontos mennyiségeket, hogy, mennyi az a csipet só, kanál cukor. Jól jöhet még ez a tudomány a saját gyerekeimnek is. Nekik írom ezt a blogot, meg mindenkinek, akinek nincs lehetősége megkérdezni az anyukáját, hogy hogy is kell ezt csinálni?
2014. december 24., szerda
2014. december 17., szerda
Vajas pudingos keksz
Nagyon kellett már nekem egy jó kis vajas keksz. Hát pudingos lett belőle.
A facebookon tolták a képembe a neten kutakodva eltérő véleményeket olvastam, volt aki istenítette, volt aki sajnálta a beleölt anyagot és időt és közölte, hogy ez semmire se jó, nemhogy megenni.
Na hát én ,mint a cigány lova, aki mint tudjuk, nem vak, csak vakmerő, nekiláttam.
8 púpozott evőkanál liszt
csipet só
4 evőkanál porcukor
2 zacskó vaníliás puding por (főzni való)
25 dkg. vajas ízű margarin
2 zacskó vaníliás cukor
Tehát az arányok: 2 egység liszt 1 egység cukor 2 egység vajas margarin
Nem, semmi más nem kell hozzá.
A szobahőmérsékletű vajat összegyúrni a száraz hozzávalókkal. A végére egy egybeállt, bő összemaréknyi tésztát kell kapjunk. én betettem a hűtőbe egy fél órára, mert kicsit más dolgom is volt. mikor visszajöttem, begyújtom a sütőt, légkeveréssel kb. 200 fokra állítom.
Aztán kis golyókat formáltam belőle, ellapítottam és villával rányomtam, így bordázott mintát kaptam. Bordázott felével egy kis kristálycukorba forgattam. Tepsibe raktam szellősen, mert össze fognak érni.
Ebből a mennyiségből pont egy gáztepsi lett tele.
Betettem a forró sütőbe és 8-10 perc alatt készre sütöttem, öt perc után erősen figyelni kell, meg ne égjen.
A forró tepsiből lapos hússzedővel kiszedtem két tányérra és hagytam kihűlni. elkövettem azt a hibát, hogy langyosan megkóstoltam. Nem volt jó. Hümmögtem, hogy mégis a kétkedőknek volt igaza, nem jó ez.
Mikor kihűlt, újra megkóstoltam, és láss csodát kiderült, hogy ez a sütemény finom: nagyon finom.
Végül jól záródó süteményes dobozba tettem.
Bármilyen pudingport használhatsz hozzá .
Keverhetsz a tésztába apróra darabolt csokoládét, nem árthat neki az sem, ha narancshéjat, vagy citromhéjat reszelsz a tésztába. A narancshéj mellé egy fél narancs leve is mehet a tésztába.
Kókuszreszelék hozzáadása is elég jó végeredményt ad.
A lisztbe fele mennyiségre keverhetsz zabpelyhet és akkor zabos kekszet kapsz.
Jó kísérletezést.
Az eredeti receptet a receptneked.hu oldalon találtam.
A facebookon tolták a képembe a neten kutakodva eltérő véleményeket olvastam, volt aki istenítette, volt aki sajnálta a beleölt anyagot és időt és közölte, hogy ez semmire se jó, nemhogy megenni.
Na hát én ,mint a cigány lova, aki mint tudjuk, nem vak, csak vakmerő, nekiláttam.
8 púpozott evőkanál liszt
csipet só
4 evőkanál porcukor
2 zacskó vaníliás puding por (főzni való)
25 dkg. vajas ízű margarin
2 zacskó vaníliás cukor
Tehát az arányok: 2 egység liszt 1 egység cukor 2 egység vajas margarin
Nem, semmi más nem kell hozzá.
A szobahőmérsékletű vajat összegyúrni a száraz hozzávalókkal. A végére egy egybeállt, bő összemaréknyi tésztát kell kapjunk. én betettem a hűtőbe egy fél órára, mert kicsit más dolgom is volt. mikor visszajöttem, begyújtom a sütőt, légkeveréssel kb. 200 fokra állítom.
Aztán kis golyókat formáltam belőle, ellapítottam és villával rányomtam, így bordázott mintát kaptam. Bordázott felével egy kis kristálycukorba forgattam. Tepsibe raktam szellősen, mert össze fognak érni.
Ebből a mennyiségből pont egy gáztepsi lett tele.
Betettem a forró sütőbe és 8-10 perc alatt készre sütöttem, öt perc után erősen figyelni kell, meg ne égjen.
A forró tepsiből lapos hússzedővel kiszedtem két tányérra és hagytam kihűlni. elkövettem azt a hibát, hogy langyosan megkóstoltam. Nem volt jó. Hümmögtem, hogy mégis a kétkedőknek volt igaza, nem jó ez.
Mikor kihűlt, újra megkóstoltam, és láss csodát kiderült, hogy ez a sütemény finom: nagyon finom.
Végül jól záródó süteményes dobozba tettem.
Bármilyen pudingport használhatsz hozzá .
Keverhetsz a tésztába apróra darabolt csokoládét, nem árthat neki az sem, ha narancshéjat, vagy citromhéjat reszelsz a tésztába. A narancshéj mellé egy fél narancs leve is mehet a tésztába.
Kókuszreszelék hozzáadása is elég jó végeredményt ad.
A lisztbe fele mennyiségre keverhetsz zabpelyhet és akkor zabos kekszet kapsz.
Jó kísérletezést.
Az eredeti receptet a receptneked.hu oldalon találtam.