2022. december 23., péntek

Bélszín Sztroganoff módra

 Minden hozzávalót készítsünk elő, vágjuk fel, porciózzuk ki, sorakoztassuk fel a tűzhely mellett. Aztán már csak össze kell rakni...

Hozzávalók:

5 dkg vaj

ugyanannyi mennyiségű olíva olaj

egy ujjnyi füstölt szalonna vékony csíkokra vágva

kb.10 dkg kolozsvári húsos szalonna vékony csíkokra vágva

1 vöröshagyma vékonyra szeletelve 

kb.40 dkg bélszín  fél kisujjnyi csíkokra vágva 1 evőkanál liszttel megszórva

só, bors

4-6 db gomba szeletekre vágva

2-3 savanyú uborka csíkokra vágva

1 evőkanál liszt

1 púpozott evőkanál mustár

2 dl főzőtejszín

két evőkanál konyak

 

A hozzávalókat ebben a sorrendben használjuk fel.

A zsíradékon megpirítjuk a szalonnákat, majd a hagymát, amikor az is üveges, akkor rádobjuk a lisztbe forgatott húscsíkokat, fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a gombát,  kicsit együtt pirítjuk, majd a savanyú uborkát is hozzáadjuk összekeverjük, meghintjük egy evőkanál liszttel, összekeverjük, beletesszük a mustárt, felöntjük a főzőtejszínnel felfőzzük,  majd a végén belekeverjük a konyakot. Én a kerámialapos tűzhelyen szoktam hagyni a szendvics talpú főzőedényben  itt még kikapcsolt tűzhellyel is "lassú-főző üzemmódban" fő tovább.

Rizzsel, burgonya krokettel, sült krumplival esetleg burgonyapürével tálalhatjuk. Nemcsak bélszínt, hanem pulykamellet is készíthetünk ilyen módon.