Minden hozzávalót készítsünk elő, vágjuk fel, porciózzuk ki, sorakoztassuk fel a tűzhely mellett. Aztán már csak össze kell rakni...
Hozzávalók:
5 dkg vaj
ugyanannyi mennyiségű olíva olaj
egy ujjnyi füstölt szalonna vékony csíkokra vágva
kb.10 dkg kolozsvári húsos szalonna vékony csíkokra vágva
1 vöröshagyma vékonyra szeletelve
kb.40 dkg bélszín fél kisujjnyi csíkokra vágva 1 evőkanál liszttel megszórva
só, bors
4-6 db gomba szeletekre vágva
2-3 savanyú uborka csíkokra vágva
1 evőkanál liszt
1 púpozott evőkanál mustár
2 dl főzőtejszín
két evőkanál konyak
A hozzávalókat ebben a sorrendben használjuk fel.
A zsíradékon megpirítjuk a szalonnákat, majd a hagymát, amikor az is üveges, akkor rádobjuk a lisztbe forgatott húscsíkokat, fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, kicsit együtt pirítjuk, majd a savanyú uborkát is hozzáadjuk összekeverjük, meghintjük egy evőkanál liszttel, összekeverjük, beletesszük a mustárt, felöntjük a főzőtejszínnel felfőzzük, majd a végén belekeverjük a konyakot. Én a kerámialapos tűzhelyen szoktam hagyni a szendvics talpú főzőedényben itt még kikapcsolt tűzhellyel is "lassú-főző üzemmódban" fő tovább.
Rizzsel, burgonya krokettel, sült krumplival esetleg burgonyapürével tálalhatjuk. Nemcsak bélszínt, hanem pulykamellet is készíthetünk ilyen módon.