2008. november 29., szombat

Brassói aprópecsenye

1/2 kg. sertéscomb
1/2 csapott mokkáskanál só
két tekerésnyi frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
kb. 1,5 dl. olaj

1/2 kg. krumpli

Előző este:
Sovány sertéscombot veszel, kockára vágod. A kocka ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, olyan 2x2 cm nagyságú kábé.
Egy tálba teszed, megsózod, megborsozod, a tisztességes nagyságú gerezd fokhagymát fokhagyma nyomón átnyomod ( ez azért jó, mármint a fokhagyma nyomó, mert nem kell a fokhagymát a fehér külső héjától megpucolni, és nem lesz fokhagyma szagú a kezed. Hanem csak beleteszed a fokhagymanyomóba, és kinyomod. Ami benne maradt, azt meg késsel kikaparod a szemetesbe, és kész.)Ha nincs fokhagyma nyomód, akkor a megpucolt fokhagyma gerezdet késsel egy vágódeszkán apróra vágod, vagy többrétegű folpackba csomagolod, jó sok helyet hagyva, és a húsklopfolóval szétvered, és ezt kevered bele a húsba. Ráöntöd az olajat, jól összekevered, tehetsz még rá egy fél mokkáskanál vegetát, de akkor kalkuláld be a sótartalmát is,(mert a vegeta sót is tartalmaz) és kevesebb sőt tegyél rá.
Jól lefeded, erre jó egy folpack fólia is, és beteszed a hűtőbe.
Másnap használod fel az olajban érlelt húst.
Erre azért van szükség, mert a hús sokkal zamatosabb lesz, ha bepácolod. Persze ha elfelejtetted megcsinálni előző este, vagy csak délelőtt találtad ki, hogy mit főzöl, az se nagy baj, egy két óra érlelés is több a semminél.

A krumplit meghámozod, és kockára vágod. Akkora kockák legyenek, mint a hús.

A húst az olajjal együtt beleöntöd egy serpenyőbe, és fedő alatt megsütöd. erre azért van szükség, mert a hús levet ereszt, és abban párolódik is. A vége felé fedő nélkül pecsenye színűre sütöd. Légy óvatos, ne száradjon ki, mert akkor ehetetlen lesz.
A krumplit a fritőzben megsütöd.

Ha nincs fritud, akkor a húst kiveszed a fokhagymás olajból, az olajat, ha kell leszűröd, hogy ne maradjon benne égett fokhagyma darabka, vagy bármi, és abban megsütöd a krumplit.

Amikor a hús is, és krumpli is megsült, akkor egy jó nagy tálban, amibe belefér mindkettő, összerázod ( kevered). És kész, tálalhatod.

Én céklával szeretem igazán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése