2008. november 24., hétfő

Az ételek sűrítése. Rántás, habarás, keményítővel, krumplival való sűrítés

Az ételeket sok esetben sűrítjük, hogy ne legyen olyan "vékony" a leve.
Ezt rántással, habarással, krumplival vagy keményítővel lehetséges elérni.

Álljon itt először is a rántás.

kb. 1,5 dl olaj, vagy 15 dkg zsír (liba, vagy sertés)
4-5 evőkanál liszt
1-2 kávéskanál pirospaprika


Serpenyőben zsíradékot ( zsírt, vajat, vagy olajat hevítünk, attól függően mihez akarjuk használni a rántást), és amikor elkezd sülni, akkor lisztet szórunk bele. Annyit, hogy már ne legyen folyékony, de még keverhető legyen, de ne egycsomóban álljon a serpenyőben. Ezt a masszát folyamatos kevergetés mellett zsemle színűre pirítjuk.
Amikor elkezd zsemleszínű lenni, akkor levesszük a tűzről, tovább kevergetjük, még a serpenyő hőjétől tovább fog pirulni. Amikor már nem sül, akkor beleszórjuk a jó minőségű piros paprikát, és azzal elkeverjük. Amikor kihűlt, zárható üvegbe, vagy műanyag dobozba tesszük, és hűtőszekrényben sokáig eláll, hogy amikor szükségünk van egy-két kanálnyira, csak kivehessünk belőle.

A rántást lehetséges paprika nélkül is készíteni, felhasználási céltól függően.

A rántásba, felhasználási céljától függően, lehet fokhagymát ( amit a fokhagyma nyomóval előtte kinyomunk) is pirítani .
pl. vajas fokhagymás( paprika nélküli) rántással lehet spenót főzeléket sűríteni.

Rántással sűrítjük a főzelékeket, kelkáposztát, sárgaborsót, babot. A leveseket, pl. a bablevest, krumpli levest, frankfurti levest, zöldborsó levest. És nem utolsó sorban a töltött káposztát.

Nézzük, hogyan készül a habarás?

1 dl tejföl
2 evőkanál liszt

Egy kicsi tejfölt a liszttel simára keverve, többi tejföl fokozatosan bele, majd az egészre levesmerő kanalanként a forró léből szedünk, elkeverjük, mindaddig ameddig a tejfölös lé nem lesz forró, ekkor beleöntjük a lábasba. (ha kicsit csomósnak látjuk a habarékot, akkor szűrőn keresztül).

Habarással sűrítjük a tejfölös ételeket és a csirke paprikást is.
Ezt úgy, hogy amikor megfőtt a pörkölt, akkor kiszedjük belőle a csirkedarabokat, és a lábosban maradó pörköltlevet behabarjuk. Itt fontos, hogy a behabart levet szitán átnyomkodva, simán, hagymadarab mentesen adjuk hozzá a csirkedarabokhoz. Újra felforraljuk és kész is.

Keményítővel pedig az étkezési keményítő dobozán olvasható módon kell elbánni.

Lehet még krumplival is sűríteni. Ezt úgy kell csinálni, hogy a krumplit megfőzni és amikor már szinte szétfő, akkor egy kevés lével össze kell turmixolni. ( ha nincs turmix, akkor leszűrni, krumplinyomóval széttörni, és a sűrítendő ételből vett lével felhígítani, és az ételbe szűrni.
Klasszikus krumplis sűrítési mód lehet a krémlevesek sűrítése, sóska mártás, vagy spenót főzelék sűrítése.

Ha kérdésed van tedd fel bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése