2009. február 13., péntek

Krumplis tészta

25 dkg száraztészta (nagy kocka, vagy fordos kocka)
30-40 dkg. krumpli
1 közepes nagyságú vöröshagyma ( úgy 6-7 cm átmérőjű a közepes nagyság)
négy kanál zsír, vagy olaj

őrölt bors

A krumplit alaposan megmosod, és egy fazékban annyi vízzel, ami ellepi, felteszed főni. A vízbe teszel egy teáskanál sót.
Amikor megfőtt, akkor leöntöd alóla a vizet, kicsit hagyod hűlni, és meghámozod. Ezt úgy lehet csinálni, hogy egy villát beleszúrsz a krumpliba, és egy hegyes késsel lehúzogatod róla a héját.
A meghámozott főtt krumplikat, felvágod, kisebb darabokra. Mindegy mekkorára, mert úgyis összetöröd a krumplinyomóval.
A megtisztított és elnegyedelt , és aztán karikára vágott hagymát a zsiradékon megpirítod. Azért kell előbb negyedelni, mert nem jó az, ha hosszú hagymaszálak lógnak le a villádról.
Állandóan kevergesd, ne hagy magára, mert ha megég a hagyma, akkor dobhatod ki, mert keserű és használhatatlan lesz. Amikor kicsit kezd a hagymaszeletkék széle pirulni, akkor beleöntöd a krumplit, összekavarod, megsózod, kb. egy fél mokkáskanálnyi sóval, leveszed a tűzről és a krumplinyomóval összetöröd a zsírban a krumplit. Ha szükséges, akkor a tészta főzővizéből tehetsz hozzá, nem sokat, csak annyit, hogy olyan maszza- szerű egybeálló krumplit kapj, amit ha megkavarsz, ragad a fakanálra. Ez eddig nem más, mint a hagymás tört krumpli receptje, amit köretként tálalhatsz.
Most azonban teszel rá egy kávéskanál örölt pirospaprikát, és ezzel is jól összekevered.

Vagy: paprikás krumplit főzöl, és amikor megfőtt, akkor összetöröd a krumplit. Vagy felhasználod a maradék paprikás krumplit, de a galuskákat szedd ki belőle, ha még maradtak volna benne.

Vagy: felhasználod a maradék törtkrumplit, vagy főtt krumplit, amit a zsíradékba pirított hagymára dobsz, és kis forró vízzel együtt összetöröd a krumplinyomóval, és pirospaprikát teszel rá.


A tésztát megfőzöd, lásd káposztás tészta címszó alatt.

A kifőtt, leszűrt tésztát ráöntöd a hagymás krumplira, és jól összekavarod. Megkóstolod, ha kell akkor még sózod, de borsot mindenképpen bőségesen szórj rá.

Hideg kovászos uborkával tessék fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése