Ezt nem lehetséges kis kétszemélyes adagban főzni, mert minél több, annál jobb. Nagyapám szerint a mérték és az arány fontos. Mindenből egy kell bele: 1 birka 1 bogrács és 1 krumpli.
(Frissítés: 2013.02.09.: Mivel az a megtiszteltetés ért, hogy meghivatkozták a receptemet a facebookon a Kunok oldalon, így kölcsönvettem tőlük az autentikus, lábasban (lábon álló lapos főzőedény) főtt birkapörkölt fényképét: nos így kell kinézni egy klasszikus kunkarcagi birkatestnek!)
De viccet félre, nézzük, házilagos kivitelezésben pár kiló húsból hogy tudunk jó ízeket varázsolni a konyhánkba!
3-4 kg birkahús, vegyes, csontos, és húsos rész is legyen benne, belsőség, perzselt része, egy lába, és az se baj, ha egy kis pacal is kerül bele
2-3 jól megtermett fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
jófajta édes-nemes őrölt pirospaprika
1 egész zöldpaprika
2-3 cső méregzöld erős paprika, mások szerint birkapörköltbe kizárólag szárított erős csöves pirospaprika kerülhet
só, úgy két három kanálnyi ( csapott evőkanálnyi, minden kanál után elkever és kóstol)
disznózsír
A főzéshez bogrács, vagy vastag falú vaslábas. De ugyanúgy lehet főzni a mai modern dupla aljú, vastagfalú Solingen edényben is.
A húst nagyjából azonos nagyságú darabokra vágom, ami jelen esetben nagyobb a megszokott pörkölt daraboknál. Úgy 3x4 centiméternyi darabokra. A hagymát felvágom, nem túl apróra
és a zsírban megpirítom. Jelentős mennyiségű zsír kell hozzá, annyi, amennyi kb. 1 cm magasan ellepi a lábas alját.
Amikor a hagyma megpirult, de még nem barnul, akkor belekeverem a feldarabolt húst, és összepirítom. Amikor a hús darabok fehérednek, akkor fedőt teszek rá, és a hús ereszt annyi levet, amiben elkezd párolódni. Rádarabolom a paprikákat, és amikor elegendő levet eresztett, akkor megszórom az őrölt paprikával. Annyi vizet öntök alá, hogy éppen ne lepje el. Ez annyit tesz, hogy a húsok felső része kint van a léből.
Amikor felforrt, akkor megkóstolom, ha kell akkor megsózom. Kicsit sótlannak kell érezni, mert a lé el fog főni róla, és akkor a maradék lében besűrűsödik a só, és nagyon sós lehet. Szóval óvatosan.
A birka életkorától függően úgy két két és fél óra alatt lassú tűzön megfő.
Az első levet nem pótolom, hanem addig főzöm, ameddig az a lé teljesen el nem fő a birkáról. Amikor elfőtt, zsírjára visszasütöm. Ekkor tűnik el belőle az összes hagymadarab. Biztosan kell még főzni, ezért miután így lesütöttem a pörköltet, akkor felöntöm még vízzel. Óvatosan, kevés vízzel, és most pótolgatom a főzővizet mindaddig, ameddig a birka meg nem főtt.
A birka -mint minden hús- akkor főtt meg, amikor a csontok a húsból kiesnek, és kivehetőek a húsból. Amikor késznek nyilvánítom, akkor visszasütöm zsírjára, vagy csak nagyon rövid levet hagyok alá. Ez egy sűrű, zamatos szaft lesz, amitől igazi a birkatetem.
Friss foszlós bélű, ropogós héjú fehér kenyérrel tálalom.
Vagy sóban vízben főtt krumplival.
Savanyúságot adok mellé, paprikába töltött káposztát, vagy savanyú uborkát. De a legfinomabb, jégbe hűtött, ropogós, kovászos uborkával.
Jeges sört adok a birkatest leöblítéshez. Vagy hideg kisfröccsöt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése