Amikor én voltam 19-20 éves, és készültem otthonról Szegedre költözni, akkor leültem nagyanyámmal meg anyámmal a verandán, elővettem a regiszteres füzetet, és névsorba rendezve elkezdtem leírni az általam kedvelt ételek receptjeit. A pontos mennyiségeket, hogy, mennyi az a csipet só, kanál cukor. Jól jöhet még ez a tudomány a saját gyerekeimnek is. Nekik írom ezt a blogot, meg mindenkinek, akinek nincs lehetősége megkérdezni az anyukáját, hogy hogy is kell ezt csinálni?
2009. augusztus 2., vasárnap
Frappé
személyenként
2 mokkás kanál nescafé
4 összezúzott jégkocka
1 dl hideg víz
3 mokkás kanál cukor / kicsit több méz
1/2 zacskó vaníliás cukor
3-4 kocka jég
1 dl hideg tej
3 decis vastag üvegpohár, amit már 1-2 órára a mélyhűtőbe tettél
Fontos, hogy minden hozzávaló hideg, sőt jéghideg.
Szükséges hozzá egy speciális fedeles műanyag pohár, amit szemfüles utazó Görögországban vásárol magának, aztán ha ezt nem találja, vagy nincs kézénél, akkor megteszi egy jól zárható kis két decis üveg. A recept első bekezdésében szereplő anyagokat beleteszem a pohárba, passzentosan lezárom, és jól összerázom.
Az oldat felhabzik, a cukor és a nescafé elolvad, és és masszív hab van az oldat tetején.
A pohárból átöntöm az egészet egy nagy, előzőleg a mélyhűtőben tárolt 3 decis pohárba, és a jégkockákat beledobálom. Aztán szép óvatosan félredöntöm a poharat, majd még óvatosabban a pohár tőlem távolabb eső oldalához illesztem a tejkiöntő csőrét / a doboz nyílását és szép lassan belecsorgatom a tejet. Ha ügyes voltam, a kávé alul maradt, a tej fölötte fehérlik, amit a barna kávéhab keretez.
Vastag kanalas szívószállal tálalom.
/beszerzési forrás: Mc'Donald's shake-hez járó alkalmatosság. Legrosszab esetben veszel egy shaket fogyasztás után szívószál hazavisz, elmos újrafelhasznál. Jobb esetben kérsz kettőt./
o, hogy ez is a te blogod!! repul is a readerbe. en meg egyebkent jovore keszulok koltozni itthonrol, sajat lakasba, ahol egyedul leszek. addig olvasgatom a recepteket, es majd akkor az elmeleti tudast atultetem a gyakorlatba. :)
VálaszTörlés