2009. szeptember 29., kedd

Krumplipüré

75 dkg krumpli
teás kanál só
víz
5 dkg vaj
fél dl forró tej


A krumplit kisebb kockákra vágom, a sós vízben megfőzöm. A levéből leöntök egy bögrényit, a többit kiöntöm. A krumplit egy krumplinyomóval gondosan összetöröm, beleteszem a vajat, hozzáöntöm a forró tejet( mikróban meg lehet melegíteni a bögrében) és jól összekeverem.Ha szükséges utánsózom, és a krumpli saját főzővizével addig hígítom, ameddig nem éri el azt az állagot ahogy szeretem. Ez egy sűrű, de jól keverhető állag.


Tört krumpli

A krumplit sós vízben megfőzöm, levét leöntöm egy tálba, a krumplit alaposan összetöröm krumplitörővel, és a főzővizével a kívánt állagúra hígítom. nem teszek bele sem vajat, sem tejet, csak a krumpli meg a sós főzőlé.
Ezt a köretet sült hurka, sült kolbász, pecsenye mellé adom, mert ezek egyébként is annyira zsírosak szaftosak, hogy a krumpli már nem kell, hogy zsíros, vajas tejes legyen, csak a krimpli tiszta íze kell a fűszeres pecsenye, hurka-kolbász mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése