30 dkg liszt
diónyi zsír
1 egész tojás
2 dl tejföl
pici só
kb. 15 dkg zsír és pár kanál liszt a kenéshez
tejföl a sütés előtti kenéshez
töltelékek:
50 dkg túró
2 tojás
3 evőkanál cukor
citromhéj
1 evőkanál gríz
30 dkg darált dió
8 dkg cukor
kávéskanál fahéj
5 dkg mazsola
narancshéj
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 dl tej
összefőzni, kihűteni esetleg 1 evőkanál rumot belekeverni
30 dkg darált mák
8 dkg cukor
1 fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa
5 dkg mazsola
citromhéj
1 dl víz
összefőzni, kihűteni
A tészta összes hozzávalóit összegyúrni és legalább 1 óráig pihentetni hűtőben, letakarva.
Ezalatt 15 dkg zsírt felolvasztani, és annyi lisztet, hogy sűrű pép szerű legyen, belekeverni a langyos zsírba. Olyan állagú legyen, hogy kenni lehessen.
A masszát a hűtőből kivenni, kettévágni és nyújtófával kinyújtani vékonyra. A kinyújtott tésztát megkenni a zsíros lisztes masszával, feltekerni, mint a kalácsot, és 3 részre elvágni. A második darabbal ugyanígy eljárni.
Min. 1 óráig hűtőben pihentetni, de napokig is eláll.
Amikor sütni akarom, akkor veszem csak elő a hűtőből. Egy darabot előveszek, kinyújtom,de csak akkorára, hogy egy tekerésnyi tésztát kapjak, úgy, hogy az alja dupla legyen, de felül csak egy réteg tészta legyen. A tölteléket egy csíkba beletenni, feltekerni, dupla részével alulra betenni a kikent tepsibe ( illetve a szilikonos sütőlapra tenni)
A tetejét tejföllel megkenni, forró sütőben sütni, addig ameddig rétes színű nem lesz. Ez olyan rózsaszínes, halvány zsemlemorzsa szín, természetesen a töltetléket lehet ellenőrizni tűpróbával.
A tűpróba abból áll, hogy veszek elő egy hústűt, beleszúrom a tésztába, és ha kihúzás után nincs rajta semmiféle ragacs a tésztából, vagy a töltelékből, akkor jó eséllyel megsültnek lehet nyilvánítani a tésztát.
Amikor én voltam 19-20 éves, és készültem otthonról Szegedre költözni, akkor leültem nagyanyámmal meg anyámmal a verandán, elővettem a regiszteres füzetet, és névsorba rendezve elkezdtem leírni az általam kedvelt ételek receptjeit. A pontos mennyiségeket, hogy, mennyi az a csipet só, kanál cukor. Jól jöhet még ez a tudomány a saját gyerekeimnek is. Nekik írom ezt a blogot, meg mindenkinek, akinek nincs lehetősége megkérdezni az anyukáját, hogy hogy is kell ezt csinálni?
2009. december 30., szerda
2009. december 5., szombat
Töltött káposzta
Karácsony közeledtével, lássunk egy két karácsonyi receptet.
Első klasszikus a töltött káposzta.
Anyukám Nagy szakácskönyvében a töltött káposzta a főzelékek között volt elhelyezve. Hát, sajátos megközelítés! Ha főzelék, akkor a főzelékek királynője.
Ebből két adagot nem főzünk. Legalább négy személyre kell főzni, akkor is ha csak ketten vagyunk, Ugyanis kiválóan fagyasztható, és melegítve is pompás!
Alapelv: Amennyi a hasáb káposzta annyi darált húst veszünk.
kb. 1- 1,5 kg. hasáb káposzta ( ez az egyben savanyított káposztafej neve) ez kb. egy közepes fej káposzta.
kb. 1 kg. apró káposzta (ez meg a gyalult káposzta neve)
Én a legjobbat a Metróban szoktam venni, kis műanyag vödörben árulják, és Vecsési savanyú káposzta névre hallgat.
Akkor jó és érett a káposzta, ha halvány sárga a színe. Az éretlen káposzta nem jó, és hascsikarást okoz.
kb. 20-25 dkg füstölt hús, - sonka amit kisebb darabokra vágunk Nem pácolt, füstölt! Vagy füstölt kolbász.
1- 1,5 kg darált sertés hús
A hentes a nagyobb lyukú tárcsán darálja meg nekünk a húst. A hús legyen kissé zsíros, legjobb a dagadó, vagy lapocka. Ha nagyon sovány lenne a hús, kérjünk hozzá a zsírnak való szalonnából is, hogy azt is daráljon mellé a hentesünk.
kb 1 - 1,5 dl rizs
kerek szemű, hazai rizst vásároljunk hozzá, válogassuk meg, és mossuk meg
1 fej vöröshagyma
tisztítsuk meg és reszeljük le pl. sajtreszelőn
1 cikk fokhagyma
ezt is reszeljük le a sajtreszelőn
2-3 teáskanálnyi só
először kevesebbet, aztán kóstolás után mehet még bele ha kell
1 mokkáskanálnyi őrölt bors
Ezt mind összekeverjük egynemű és jól eloszlatott masszává.
Vesszük a káposztafejet, és leveleire szedjük. A levél tövéből a vastag eret levágjuk, de úgy, hogy a kiemelkedő részét egy éles késsel a lev él síkjáig visszavágjuk.
Fogunk egy levelet, és a bal tenyerünkbe fektetjük. A levél közepére teszünk egy evőkanálnyi húsos rizses masszát, akkora emekkora belefér a levélbe, ez lehet kicsi, vagy nagyobb is. A lényeg, hogy egyforma legyen, mert akkor egyforma idő alatt fog megfőni. Na szóval ott a tenyerünkben a káposztalevél a masszával. A káposzta tövét, ahonnan levágtuk a vastag eret, visszahajtjuk a töltelékre kb 1/3 részig. Most jobbról majd balról felhajtjuk a levél két oldalát egymásra, és a levél túlsó szélét begyömöszöljük a töltelékbe. Így megkaptuk a töltött káposztát magát.
A tölteléket a fazékban úgy helyezzük el, hogy az egymásra hajtott rész legyen alul. Ugyanis ha felülre kerül, akkor a fővés kibontja a káposzta batyut, és szétesik.
A káposztafőző fazék egy nagy, legalább négy vagy hat literes fazék legyen.
Alulra tegyünk egy réteg apró káposztát, ha szeretjük a káposztáját, és erre rakjuk szépen egymás mellé a töltött káposztákat, egymásra rétegezve több sorban, ne túl szorosan egymás mellé. Közé tesszük a füstölt húst, vagy kolbászt.
Amikor az összes töltelékkel kész vagyunk, és beletettük mindet a fazékba, a tetejére egy szép nagy káposzta levelet terítünk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el, és alágyújtunk. Lassú tűzön kb 3-4 óra hosszáig főzzük.
Amikor megfőtt, akkor egy evőkanálnyi paprikás rántással berántjuk.
A hideg rántásra szedünk a káposzta főzőlevéből és csomómentesre elkeverjük, és addig szedünk a léből, amíg elég híg lesz, és visszaöntjük a fazékba.
Összefőzzük és kész.
Ezzel az étellel előre dolgozhatunk, mert a megtöltött káposztákat akár nyersen, akár megfőzve lefagyaszthatjuk. A megfőzött káposztát jénai üvegedénybe fagyasszuk be, mert abban meg fogjuk tudni melegíteni.
Ha főzés előtt akarjuk lefagyasztani, akkor a töltelékeket tálcára tesszük megfagyasztjuk, és amikor megfagyott, akkor zacskóba tesszük, lezárjuk. Amikor meg akarjuk főzni, akkor fazékba tesszük felöntjük vízzel, és lassú tűzön elkezdjük főzni. Akár fagyott állapotban is.
A megfőzés után lefagyasztottat lehetőleg a felhasználás előtti este kivesszük a mélyhűtőből, a rendes hűtőrészbe tesszük, és másnap délelőtt a hideg sütőbe tesszük, begyújtjuk a sütőt, és ott melegítjük meg.
Ha maradt a hasáb káposztából, akkor levelire szedjük, összehajtjuk, bezacskózzuk, és betesszük a fagyasztóba. Később majd felhasználhatjuk.
Az aprókáposztát ne fagyasszuk be, hanem zsíros kenyérhez, sült húshoz, nyersen együk meg.
Ha nem kaptunk hasáb káposztát, csak aprót, akkor húsgombócokat készítünk, és azt rétegezzük az aprókáposztával, és úgy főzzük meg.
Első klasszikus a töltött káposzta.
Anyukám Nagy szakácskönyvében a töltött káposzta a főzelékek között volt elhelyezve. Hát, sajátos megközelítés! Ha főzelék, akkor a főzelékek királynője.
Ebből két adagot nem főzünk. Legalább négy személyre kell főzni, akkor is ha csak ketten vagyunk, Ugyanis kiválóan fagyasztható, és melegítve is pompás!
Alapelv: Amennyi a hasáb káposzta annyi darált húst veszünk.
kb. 1- 1,5 kg. hasáb káposzta ( ez az egyben savanyított káposztafej neve) ez kb. egy közepes fej káposzta.
kb. 1 kg. apró káposzta (ez meg a gyalult káposzta neve)
Én a legjobbat a Metróban szoktam venni, kis műanyag vödörben árulják, és Vecsési savanyú káposzta névre hallgat.
Akkor jó és érett a káposzta, ha halvány sárga a színe. Az éretlen káposzta nem jó, és hascsikarást okoz.
kb. 20-25 dkg füstölt hús, - sonka amit kisebb darabokra vágunk Nem pácolt, füstölt! Vagy füstölt kolbász.
1- 1,5 kg darált sertés hús
A hentes a nagyobb lyukú tárcsán darálja meg nekünk a húst. A hús legyen kissé zsíros, legjobb a dagadó, vagy lapocka. Ha nagyon sovány lenne a hús, kérjünk hozzá a zsírnak való szalonnából is, hogy azt is daráljon mellé a hentesünk.
kb 1 - 1,5 dl rizs
kerek szemű, hazai rizst vásároljunk hozzá, válogassuk meg, és mossuk meg
1 fej vöröshagyma
tisztítsuk meg és reszeljük le pl. sajtreszelőn
1 cikk fokhagyma
ezt is reszeljük le a sajtreszelőn
2-3 teáskanálnyi só
először kevesebbet, aztán kóstolás után mehet még bele ha kell
1 mokkáskanálnyi őrölt bors
Ezt mind összekeverjük egynemű és jól eloszlatott masszává.
Vesszük a káposztafejet, és leveleire szedjük. A levél tövéből a vastag eret levágjuk, de úgy, hogy a kiemelkedő részét egy éles késsel a lev él síkjáig visszavágjuk.
Fogunk egy levelet, és a bal tenyerünkbe fektetjük. A levél közepére teszünk egy evőkanálnyi húsos rizses masszát, akkora emekkora belefér a levélbe, ez lehet kicsi, vagy nagyobb is. A lényeg, hogy egyforma legyen, mert akkor egyforma idő alatt fog megfőni. Na szóval ott a tenyerünkben a káposztalevél a masszával. A káposzta tövét, ahonnan levágtuk a vastag eret, visszahajtjuk a töltelékre kb 1/3 részig. Most jobbról majd balról felhajtjuk a levél két oldalát egymásra, és a levél túlsó szélét begyömöszöljük a töltelékbe. Így megkaptuk a töltött káposztát magát.
A tölteléket a fazékban úgy helyezzük el, hogy az egymásra hajtott rész legyen alul. Ugyanis ha felülre kerül, akkor a fővés kibontja a káposzta batyut, és szétesik.
A káposztafőző fazék egy nagy, legalább négy vagy hat literes fazék legyen.
Alulra tegyünk egy réteg apró káposztát, ha szeretjük a káposztáját, és erre rakjuk szépen egymás mellé a töltött káposztákat, egymásra rétegezve több sorban, ne túl szorosan egymás mellé. Közé tesszük a füstölt húst, vagy kolbászt.
Amikor az összes töltelékkel kész vagyunk, és beletettük mindet a fazékba, a tetejére egy szép nagy káposzta levelet terítünk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el, és alágyújtunk. Lassú tűzön kb 3-4 óra hosszáig főzzük.
Amikor megfőtt, akkor egy evőkanálnyi paprikás rántással berántjuk.
A hideg rántásra szedünk a káposzta főzőlevéből és csomómentesre elkeverjük, és addig szedünk a léből, amíg elég híg lesz, és visszaöntjük a fazékba.
Összefőzzük és kész.
Ezzel az étellel előre dolgozhatunk, mert a megtöltött káposztákat akár nyersen, akár megfőzve lefagyaszthatjuk. A megfőzött káposztát jénai üvegedénybe fagyasszuk be, mert abban meg fogjuk tudni melegíteni.
Ha főzés előtt akarjuk lefagyasztani, akkor a töltelékeket tálcára tesszük megfagyasztjuk, és amikor megfagyott, akkor zacskóba tesszük, lezárjuk. Amikor meg akarjuk főzni, akkor fazékba tesszük felöntjük vízzel, és lassú tűzön elkezdjük főzni. Akár fagyott állapotban is.
A megfőzés után lefagyasztottat lehetőleg a felhasználás előtti este kivesszük a mélyhűtőből, a rendes hűtőrészbe tesszük, és másnap délelőtt a hideg sütőbe tesszük, begyújtjuk a sütőt, és ott melegítjük meg.
Ha maradt a hasáb káposztából, akkor levelire szedjük, összehajtjuk, bezacskózzuk, és betesszük a fagyasztóba. Később majd felhasználhatjuk.
Az aprókáposztát ne fagyasszuk be, hanem zsíros kenyérhez, sült húshoz, nyersen együk meg.
Ha nem kaptunk hasáb káposztát, csak aprót, akkor húsgombócokat készítünk, és azt rétegezzük az aprókáposztával, és úgy főzzük meg.