30 dkg liszt
diónyi zsír
1 egész tojás
2 dl tejföl
pici só
kb. 15 dkg zsír és pár kanál liszt a kenéshez
tejföl a sütés előtti kenéshez
töltelékek:
50 dkg túró
2 tojás
3 evőkanál cukor
citromhéj
1 evőkanál gríz
30 dkg darált dió
8 dkg cukor
kávéskanál fahéj
5 dkg mazsola
narancshéj
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 dl tej
összefőzni, kihűteni esetleg 1 evőkanál rumot belekeverni
30 dkg darált mák
8 dkg cukor
1 fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa
5 dkg mazsola
citromhéj
1 dl víz
összefőzni, kihűteni
A tészta összes hozzávalóit összegyúrni és legalább 1 óráig pihentetni hűtőben, letakarva.
Ezalatt 15 dkg zsírt felolvasztani, és annyi lisztet, hogy sűrű pép szerű legyen, belekeverni a langyos zsírba. Olyan állagú legyen, hogy kenni lehessen.
A masszát a hűtőből kivenni, kettévágni és nyújtófával kinyújtani vékonyra. A kinyújtott tésztát megkenni a zsíros lisztes masszával, feltekerni, mint a kalácsot, és 3 részre elvágni. A második darabbal ugyanígy eljárni.
Min. 1 óráig hűtőben pihentetni, de napokig is eláll.
Amikor sütni akarom, akkor veszem csak elő a hűtőből. Egy darabot előveszek, kinyújtom,de csak akkorára, hogy egy tekerésnyi tésztát kapjak, úgy, hogy az alja dupla legyen, de felül csak egy réteg tészta legyen. A tölteléket egy csíkba beletenni, feltekerni, dupla részével alulra betenni a kikent tepsibe ( illetve a szilikonos sütőlapra tenni)
A tetejét tejföllel megkenni, forró sütőben sütni, addig ameddig rétes színű nem lesz. Ez olyan rózsaszínes, halvány zsemlemorzsa szín, természetesen a töltetléket lehet ellenőrizni tűpróbával.
A tűpróba abból áll, hogy veszek elő egy hústűt, beleszúrom a tésztába, és ha kihúzás után nincs rajta semmiféle ragacs a tésztából, vagy a töltelékből, akkor jó eséllyel megsültnek lehet nyilvánítani a tésztát.
Dióba nincs cukor írva!!++ és a mák töltelékbe sincs!!!
VálaszTörlésIgen, valóban kimaradt, tehát mindkettőbe 8-8 dkg cukrot tegyünk. Elnézést kérek, javítom a hozzávalóknál is. Köszönöm szépen, hogy észrevetted!
VálaszTörlés