2010. március 20., szombat

Piskóta

10 tojás
10 evőkanál kristálycukor
1 vaníliás cukor
1 citrom héja
fél citrom leve
10 evőkanál liszt
1 sütőpor

4-5 dkg étcsokoládé az se baj, ha jóféle ízesített narancsos, vagy málnás...ez opcionális.

Ez egy nagy tepsi piskóta lesz.

Mindent kikészítek, kimérek, csokit éles késsel egy deszkán összevágom apróra, a tepsi aljába sütőpapírt teszek, a sütőt begyújtom.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét két evőkanál cukorral elkezdem habbá verni. A habbá verés közben még két evőkanál cukrot teszek hozzá, így egy nagyon masszív, nagyon sűrű, nagyon fehér habot kapok. Akkor jó, a mikor a tálat fejjel lefelé lehet fordítani, és nem csúszik ki belőle a hab.
Aztán a tojás sárgáját a maradék cukorral, citromhéjjal, citromlével, vaníliás cukorral fehéredésig keverem, majd kanalanként hozzáadom a sütőporos lisztet. Ezzel is jól kikeverem.
Aztán a hab harmadát elkeverem a lisztes tojásban, majd hozzáadom a második harmadot, ezzel is óvatosan elvegyítem, majd a harmadik harmaddal is ugyanígy teszek. A végén beleszórom a csokit, és elkeverem. ( vagy a tepsibe öntött massza felére szórom, és úgy öntöm rá a massza másik felét)
Vigyázva, nagy mozdulatokkal keverem, hogy ne törjön össze a hab.

A masszát beleöntöm a tepsibe.
Beteszem a sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt készre sütöm. A sütő ajtaját nem kell nyitogatni, legalábbis az első 10 percben.

Amikor megsült ( kétség esetén segít a tűpróba: egy nagy hústűt beleszúrúnk, és ha nem tapadt rá semmi, akkor elkészült) körbevágjuk a tepsit, és kicsit pihenni hagyjuk. ( kb. 3 perc)
Egy sütőpapíros tálcát ráteszünk a tepsire, és hirtelen mozdulattal megfordítjuk.
Az aljáról rögtön lehúzzuk a sütőpapírt, (mert ha nem így tennénk, a papír megszárad, és már csak a sütivel együtt jön le) megcukrozzuk és ha teljesen kihűlt, kockára vágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése