2010. október 16., szombat

Mákos nudli, nudli prézlivel, szilvás gombóc

1/2 kg krumpli
kb 20-25 dkg liszt
1 evőkanál gríz
1 tojás
mokkás kanál só

kb 2 liter víz
egy csipet só a kifőzéshez

5 dkg vaj


15 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor

vagy

5 dkg vaj
10 dkg zsemlemorzsa ( ezt nevezik tulajdonképpen prézlinek)
3 evőkanál kristálycukor

A nudli nem más, mint egy kifőzött krumplis tészta.
A krumplit kicsit sózott vízben, teljesen puhára főzzük, levélt leöntjük alóla és azonnal megtörjük egy krumplinyomó segítségével. Szétterítjük egy nyújtótáblán, és hagyjuk kézmelegre kihűlni.
Megsózzuk egy csipet sóval ( csapott mokkás kanálnyi) és szépen elkezdjük belegyúrni a lisztet, tojást a grízt, egy viszonylag ragadós lágy tésztát kapunk, amit még további liszt hozzáadásával keményíthetünk. Azért nem lehet dekára meghatározni, hogy mennyi lisztet adjunk hozzá, mert ez függ a krumpli milyenségétől.

Nem pihentetjük, hanem azonnal elnyújtjuk lisztezett deszkán, ujjnyi csíkokra vágjuk. és ezelet a csíkokat megsodorjuk, hogy vékony, kisujjnyi vastagságú hengert kapjunk. Ezt a hosszú hengert aztán kb, két ujjnyi hosszú darabokra vágjuk. ( azért az ujjunkat használjuk mértékegységként, mert az mindig kéznél van. A kisujjunknak az átmérőjét használjuk mértékegységként, a két ujjnyi hosszúságnál pedig az egymás mellé tett két ujjunk szélessége a mérték.)
ezeket a kis nudlikat aztán újra meghengergetjük a nyújtótáblán, és forrásban lévő vízben óvatosan kb. 3-4 perc alatt kifőzzük. Közben óvatosan meg kell keverni, mert a nudlik esetleg a fazék aljára ragadhatnak. Onnan tudjuk, hogy megfőtt, mert feljön a víz tejére. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és óvatosan egy szűrőkanállal a nudlit azonnal a forró serpenyőbe szedjük. átsütjük, majd tányérokra szedjük, és mindenki annyi cukrozott darált mákot szed magának, amennyit csak akar.

Ha nem mákosan akarjuk enni a nudlit, akkor a vajból és a zsemlemorzsából pirított morzsát készítünk, amikor megpirult belekeverjük a cukrot, és rászedjük a nudlit. Óvatosan összerázogatjuk, de ne keverjük, mert a nudli nagyon gyenge tészta, és összetörik.

Igazság szerint az alapétel a nudli, a prézlis változat, és csak az ínyenc továbbfejleszett változat a mákos nudli.

Szilvás gombóc

A tészta ugyanaz.

kb. 10-15 egészséges szilva
kristálycukor

vagy sűrűre főzött szilvalekvár

és őrölt fahéj

A tésztából nem nudlit böngyörgetünk, hanem a kinyújtás után kisebb, tenyérnyi darabokra vágjuk.
A szilvát megmossuk, kettévesszük, magját kidobjuk, a helyére kristálycukrot teszünk (vagy kockacukrot), és fahéjat.
A szilvát összecsukjuk, és beletesszük a tészta közepére, és gombócot formálunk belőle.

A gombócokat kicsit tovább kell főzni, mert ugyebár nagyobbak, és szilva is van bennük.

Pirított zsemlemorzsára szedjük, megforgatjuk benne, és tálba rakjuk.

Lehet sárgabarackkal is főzni, az lesz a barackos gombóc. Ekkor a barackból például negyedeket használunk egy egy gombóchoz, és a barackdarabokat cukorba forgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése