egy kg főzni való tök egy csokor kapor 1 kis fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 kisebb paradicsom 1 szelet zöldpaprika 1 evőkanál zsír a, vagy olaj 1 teáskanál só három evőkanál 10 % ecet (vagy másfél evőkanál 20 %) cukor legalább 1 csapott evőkanálnyi 3 dl tejföl ( 20 %-os) 1 evőkanál liszt A tököt megmossuk, kettévágjuk, a belsejét a magokkal és a szálakkal együtt kivájjuk és kidobjuk (vagy felzöldségelve levest főzöl belőle, amikor megfőtt leszűröd, mintha húslevest főztél volna, a tök belsejét kidobhatod és egy könnyed zöldséglevest (tökbél leves) kapsz végeredményként), vékonyan levágjuk a héját, és tökgyalun leszeleteljük. A tökgyalu olyan eszköz , ami csíkokra vágja a szeletelendő dolgot, vékony, de egyforma széles-magas hasábokra. ( ha nem ismered, akkor 'google a mi barátunk' tökgyalu keresővel kiadja a képét) A vöröshagymát nagyon lereszeled, hogy csak valamiféle vöröshagyma pép legyen belőle, a fokhagymás fokhagyma nyomón átnyomod. (vagy hagyod egyben a kis fej vöröshagymát, meg a két gerezd fokhagymát és amikor kész a tökfőzelék, akkor kidobod belőle)A kaprot megmosod, összehajtogatod és újra összekötöd cérnával, egy kis batyu formára. Jól körbe tekered, hogy ne bomoljon szét. A hagymákat megfuttatod egy evőkanálnyi zsíradékon (a zsírt felforrósítod és belekevered a hagyma-pépet, és picit pirítod, keversz rajta kettőt) aztán beleteszed a legyalult tököt, a kaprot, a paradicsomot, paprikát és vizet öntesz alá, annyit, hogy kb. 3/4 részéig ellepje. Megsózod, és hagyod főni. Hamar megfő, a tökszálak hajlékonyak lesznek, és már nem ropognak. Ekkor leveszed a lángról. A tejfölből kiveszel két evőkanálnyit, és összekevered egy evőkanál liszttel. Apránként hozzáadod a többi tejfölt is, amikor simára elkeverted a lisztes tejfölt, akkor szedőkanalanként adsz hozzá a tök főzőlevéből. HA túl sok leve lett a töknek, akkor egy bögrébe leszedsz a levéből és félreteszed. A lisztes tejfölbe addig szeded kanalanként a forró levet, és kevered el ameddig maga a tejfölös lé is forró lesz. ekkor visszaöntöd a tökre az egészet. Visszateszed a tűzre, és óvatosan kevergetve felfőzöd, és hagyod, hogy sűrűsödjön. A léből veszel ki a habarós tálkába, beleöntöd az ecetet, adsz hozzá cukrot,és elkevered, majd ráöntöd a tökfőzelékre. Megkóstolod. Kellemesen édeskés savanykásnak kell lennie. Ehhez képest vagy ecetet adsz még hozzá, vagy cukrot. A kaprot, a paprikát, és a paradicsom maradványit kivesszük e főzelékből. A tökfőzeléket lehet még paprikás rántással is csinálni, akkor az evőkanálnyi rántást kevered el a tejfölben, és onnantól ugyanúgy jársz el, mint a habart változatnál. De a rántással készített tökfőzelék pirosas- rántásos színű lesz. De lehet vajas, paprika nélküli rántással is készíteni. Akkor értelemszerűen nem lesz piros. paprikás rántás: két evőkanálnyi zsíron, vagy vajon egy evőkanál lisztet megpirítunk, amikor zsemle színű, akkor levesszük, és egy teáskanál pirospaprikát keverünk bele. paprika nélküli: nem keverünk bele piros paprikát.
Aztán a tökfőzeléket főzheted kovászos uborka levével is!
Ekkor nem teszel bele sem ecetet, sem cukrot, hanem már a főzéshez kovászos uborka levével öntöd fel. ekkor nem kell bele sót tenni, mert a kovászos uborka leve elég sós.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése