2010. november 8., hétfő

Zöldbabfőzelék

1/2 kg zöldbab
fél vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fél paprika
fél paradicsom
kb. 3 dl víz
1 mokkás kanál só
késhegynyi őrölt bors
1 evőkanál paprikás rántás vagy
két csapott evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 evőkanál ecet
kevés cukor

A zöldbab lehet sárga színű Juliska bab, vagy zöld színű ceruza bab. Ha piacon, vagy zöldségesnél vásároljuk a babot, akkor akkor úgy állapíthatjuk meg, hogy friss-e, ha egy szál babot hirtelen mozdulattal kettétörünk. Ha roppanva törik el, akkor friss, ha hajlik, és nehezen törik, akkor régen szedték le, és nem friss. A babot megmossuk, a két végét levágjuk, és kb. két íznyi darabokra vágjuk. Ha a vágásnál a bab egyik szélén vékony erős szálat észlelünk, akkor azt lehúzzuk a babról, mert ha belefőzzük, akkor ún. szálkás öreg babból főzzük a főzeléket, és kellemetlen lesz enni a szálak miatt.
A zöld színű ceruza bab sohasem szálkás. Főzhetjük mélyhűtött zöldbabból is. A babot annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen még nem lepi el, belereszeljük a vöröshagymát, és a fokhagymát, beletesszük a paprikát, paradicsomot, sót, borsot és megfőzzük. A levéből kiveszünk egy bögrébe kb másfél két decit.
A rántást, vagy a lisztet simára keverjük a tejföllel, amit felhígítunk a bab főzővizével. A hideg tejfölös lisztes, vagy rántásos keverékbe kanalanként tesszük bele a forró levet, és amikor már eléggé meleg az egész, akkor óvatosan beleöntjük a babba. Felfőzzük, belekeverjük az ecetet, és annyi cukrot teszünk bele, hogy kellemes savanykás ízű legyen. A cukrot teáskanalanként adjuk hozzá. Ízlés szerint, szerintem legfeljebb 2 csapott teáskanálnyi kell bele.

A főzelék, melegen és hidegen is fogyasztható.
Feltétként fasírtot vagy tükörtojást, adhatunk hozzá, ha melegen tálaljuk, sertéspörkölttel is remek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése