más néven frankfurti leves
egy fél fej kelkáposzta kb. 50 dkg-nyi ha (több az se baj)
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
teáskanál só
fél mokkás kanál őrölt bors
1 evőkanál paprikás rántás
fél kg krumpli ( én sok krumplival szeretem)
kb másfél liter zöldséges alaplé, vagy víz
1 pár virsli karikára vágva
A kelkáposztát megmosom, negyedekbe vágom, és éles késsel csíkokra vágom. Ha friss a kelkáposzta, akkor mindenestől, ha téli és nagy , akkor az erős vastag ereit levágom, és kidobom.
A felmetélt kelkáposztát felöntöm az alaplével, ha vízzel öntöm fel, akkor uram bocsá, teszek bele ételízesítőt is. (Én a Vegetát szeretem) sózom borsozom, belekeverem a zúzott fokhagymát, köménymagot, és elkezdem főzni. Amint egy kicsit összébb esik, beleteszem a kockára vágott krumplit, és megfőzöm. Amikor megfőtt, egy evőkanál rántással berántom.( ha hideg a rántásom, akkor a főzelék levéből szedek levet hozzá, és apránként hígítom, ha frissen készített a rántás, akkor hideg vízzel hígítom, amikor simára kevertem vele, akkor szedek csak hozzá a főzelék forró levéből. Megkóstolom, szükség szerint sózom borsozom még.
A végén beleteszem a karikára vágott virslit, összeforralom, és tálalom.
Nem lesz a leves ártalmára, ha virsli helyett jófajta füstölt kolbászt karikázok össsze és pirítom meg. Ekkor a kisült zsírjával együtt teszem a levesbe, vagy a kolbász karikákat csak a tányérba teszem és rászedem a forró levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése