Veres szilva
üvegenként
2 szegfűszeg
1 kis darabka fahéj
1 vékony karika szelet citrom
1 evőkanál cukor
1 evőkanál rum
Az érett, de még jó tartású szilvát megmossuk, kimagvaljuk. ezt a legkönnyebben úgy lehet, hogy a szilvát derékban (nem hosszában, hanem keresztben) egy éles késsel kettévágjuk, egyik felét leemeljük a másik fele ott marad a maggal együtt, a magot pedig egy csavaró mozdulattal kitekerjük belőle. Befőttes üvegbe rakjuk, nem tömjük meg, és nem tesszük teljesen tele, kb egy ujjnyi helyet hagyunk a tetején és kétharmad részig felöntjük vízzel. A vizet leöntjük róla egy lábasba, teszünk bele üvegenként egy evőkanál kristálycukrot, és felforraljuk. Amikor forr, visszaöntjük az üvegben lévő szilvára. Várunk egy negyedórát, hogy átmelegedjen a szilva a létől, majd ismét leöntjük a lábasba, és újra felforraljuk. Az üvegbe tesszük a szegfűszeget és a fahéjat, és a forrásban lévő cukros levet újra ráöntjük. 600 wattra egy percre betesszük a mikróba. A szilva elkezd kidagadni az üvegből, de nem fog kifutni. ( legalábbis nem kéne hagyni, úgyhogy kísérjük figyelemmel) Kivesszük az üveget ( óvatosan, mert forró, a lé már gyöngyözik az üvegben) a tetejére tesszük a vékony kakira citromot és az egy evőkanál rumot. Az üveget gyorsan lezárjuk, óvatosan megdöntjük az üveget, megnézzük, hogy jól zártuk-e le, nem folyik-e a kupak mellett. Ha nem, akkor hirtelen mozdulattal fejreállítjuk az üveget, majd vissza. ezt megismételjük kétszer máromszor - ennek az a lényege, hogy az üvegben rekedt levegő a forró lén keresztül menjen a felfordítás hatására, ezzel a forró közeg csírátlanítja, és nem kell rá semmi tartósítószer. Tehát a hirtelen fordító mozdulat tényleg hirtelen legyen. Az üveget megtörölgetjük és gyorsan beletesszük a hűtőtáskába, és lezárjuk a táskát, hogy őrizze a meleget. Legalább egy napi ebben a száraz dunsztban tartjuk, majd a helyére tesszük.
Mint minden befőttet,lekvárt, savanyúságot, rendszeres időközönként ellenőrizzük, hogy minden ép-e semmi sem indult-e romlásnak.
A száraz dunszt tulajdonképpen egy doboz,(ágyneműtartó) amit jól kibéleltünk melegen tartó ruhákkal, párnákkal, paplannal. Ebbe tesszük bele a kívülről szárazra törölt, esetleg külön benejlonzacskózott még forró befőttes vagy lekváros üvegeket, és kihűlésig tartjuk ebben a dobozban őket.
Tavaly is megcsináltam, jó lett. :) Így idén is meg fogom.: D Köszi.
VálaszTörlés