2013. szeptember 19., csütörtök

Répatorta

Nem, nem sárgarépa-főzelék ízű...

25 dkg rétesliszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál durvára vágott dió

2 tojás
15-25 dkg cukor (ízlés szerint)
1 citrom héja reszelve
fél citrom leve
egy kis csipet só

1,5 dl olaj vagy kb. 10 dkg vaj
25 dkg reszelt sárgarépa

A sütőt begyújtjuk.
A száraz részeket összekeverjük, a tojásos részeket habosra kavarjuk, beleöntjük az olajat, vagy vajat a száraz részt összekeverjük a tojásos olajos résszel és belekavarjuk a reszelt sárgarépát.
Egy nem folyós, kanalazható masszát kapunk.

A sütőformát kiolajozzuk, beleöntjük a masszát és betoljuk a forró sütőbe. Ha nem túl vastag a tészta, akkor 20-25 perc alatt megsül, ha pl gyümölcskenyér formába sütjük, akkor egy  idő után takarékra tesszük a sütőt és szép lassan sütjük tovább Hústűvel ellenőrízzük, hogy megsült-e. Különösen a tepsi közepe kritikus, figyeljünk oda, ne égjen meg, de ne maradjon sületlen se.

Kb. 10 percig pihentessük, vágjuk körbe a szélét, és borítsuk deszkára. Nálunk csak kockára vágom és úgy fogy el, de porcukorral beszórhatjuk a tetejét.

Tehetünk a tészta száraz összetevőibe  két evőkanál kókuszreszeléket,
vagy tehetünk bele egy teáskanál fahéjat és egy evőkanál kakaót,
vagy apró kockára vágott őszibarackot,
vagy szilvát vagy mindezek befőtt változatát,
vagy őrölt mákot,
vagy


A tészta a rétes liszttől  más textúrájú lesz, mint sima lisztből- de mindegyikből jó lesz, csak más.Sőt lehet fele rétesliszt- fele sima lisztből is sütni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése