2015. február 14., szombat

Rozmaringos pukykamáj rizottó

Tegnap meglepett az unokaöcsém egy  egész pulykával.

Nem, nem, vicceltem.
Már meg volt koppasztva, kizsigerelve, de egyben volt.
Ezzel a mai napra tervezett lazázós programon meg ebéd tervezetem teljesen dugába dőlt, mert a pulykát fel kellett darabolni. Ez nekem nagy feladat volt, mert a pulyka nagy volt,  erős csontozatú és közben meg főtt a fejem, hogy hova is teszem, hogy fér be a mélyhűtőbe. 
Ja, meg hozott még egy libát is....


Elő kellett keresni a húsfűrészemet is, hogy fazékba férhető méretűre daraboljam a hátát-farát-nyakát. Felfűrészeltem, feldaraboltam, kicsontoztam a mellét. A belsőségei szépen meg voltak tisztítva, így azzal szerencsére semmi gond nem volt. Egyelőre külön-külön  bezacskóztam az adagokat és betettem a hűtőbe.
A libát majd egyben sütöm meg, csak a ludaskásához valókat szedtem le róla.
De annyira eltelt az idő, hogy gyorsan valami ebédet kellett összeütni.
Adta magát a lehetőség, legyen pulykamáj!

egy fél  pulykamáj
2 szál zöldhagyma
3 evőkanál pulykazsír
fél mokkás kanál só
csipet rozmaring

6 karika póréhagyma szelet
2 evőkanál pulykzsír
1 mokkás kanál só
őrölt bors
1 bögre rizs
2 bögre forróvíz

5 dkg reszelt sajt

A rizst feltesszük főzni, a zsírban megpároljuk a póréhagyma kairkáékat majd beletesszük a rizst, üvegesre pirítjuk, sózzuk és legalább négy részletben felöntjük a forró vízzel. Kavargatjuk,  fedő alatt, többször kevergetve 10 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a tüzet és tíz percig fedő alatt hagyjuk párolódni. Nem klasszikus rizottó ez, de nem is volt hozzá klasszikus rizottónak való rizs, így aztán lazábbra vettem a receptet...

Közben a zöldhagymát üvegesre pároljuk a pulykazsírban, a felszeletelt pulykamájat beletesszük, megpirítjuk, rászórjuk a rozmaringot, ha kész sózzuk borsozzuk.

Egy tányérra kiszedjük a rizst, tetejére halmozzuk a hagymás rozmaringos májat, megszórjuk a reszlet sajttal és kész.


Szinte  több időbe telt leírni, mint elkészíteni....

Már csak a mélyhűtőbe kell valahogy beszuszakolni a jószágokat. Ami nem fér be, azt holnap főzöm meg...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése