2016. augusztus 1., hétfő

Paprikás krumpli galuskával

Nincs ember széles e hazában, aki ne tudna paprikás krumplit főzni.
Ez is annyiféle, ahány ember főzi. Klasszikus gyerekkori élményünk táborozás, kirándulások alkalmával a bográcsban, sajátkezűleg főzött paprikás krumpli elfogyasztása.

Kétféle ember létezik, aki szereti a paprikás krumplit, és az utálja.

Lássunk egy szerethető receptet egy olyan embertől, aki imádja a paprikás krumplit. Én az alábbi hozzávalókból csinálom:

kb. 5 dkg füstölt szalonna, csíkokra vágva
kb. 5 dkg húsos szalonna csíkokra vágva
legalább 8-10 cm. (!)  kicsit csípős füstölt kolbász, karikára vágva
1 evőkanál disznózsír
1 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 teáskanál só (csapott kanállal kezdem, és majd a végén  addig pótolom, ameddig jó nem lesz)
1 evőkanál őrölt édesnemes pirospaprika
1 paradicsom, 1 zöldpaprika
1 kg krumpli, meghámozva  (lehet apró szemű, akkor egyben főzve, lehet nagyobb, akkor hasábokra vágva)
kb 1 liter víz
1 tojásból  nokedlit készíteni ( 1 tojás, 1 evőkanál víz, csipet só,1 evőkanál gríz, vagy kukoricadara,  liszt,  amennyit felvesz, sűrűbb galuskatésztát kavarni belőle, pihenni hagyni legalább 15 percet) (kétség esetén keress rá a "galuska"  cimkére )


A szalonnákat kiolvasztom, kolbásszal együtt megpirítom,  majd mindent kiszedek a zsíradékból és félreteszem,  a zsírban a hagymákat megpirítom, leveszem a tűzről, beleteszem a sót, elkeverem  és beleteszem a piros paprikát is szintén elkeverem, beleteszem a krumplit, paradicsomot, zöldpaprikát, majd felöntöm annyi vízzel, ami kb. háromnegyed részig lepi el.  Visszateszem főni. A krumpli inkább párolódjon, mind a lében főjjön, nem levest akarunk főzni.
Amikor félfővésben van a krumpli, akkor annyira felöntöm vízzel, hogy a galuskát bele tudjam szaggatni és megfőzni a krumplival együtt. Megkóstolom a levet, ha kell megsózom,  elég sósnak kell lenni.
Egy vágódeszkáról, késsel, apró galuskákat szaggatunk a a fővő paprikás krumpliba.
Megfőzöm a galuskákat, mire a galuska megfő, addig a krumpli is.
Amikor majdnem kész, akkor a meghámozott virsliket a tetejére teszem és fedő alatt még kb. 5 percig párolom.

Hideg kovászos uborkával tálalom, pusztamérgesi rizling hosszúlépéssel kísérem.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése