1 zacskó mélyhűtött tengeri halfilé (legalább 500 gr.-os)
1 zacskó Kotányi Halak fűszerkeverék
3-4 evőkanál liszt
kb. 5 dkg vaj
1 dl olívaolaj
fél citrom leve + 5 dkg vaj
evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld
A halat kiolvasztod a hűtő rendes részében, papírtörlővel szárazra törlöd, és beszórod a fűszerkeverékkel. A serpenyőben felolvasztod a vajat és hozzáöntöd az olajat. A halat lisztbe forgatod, és beleteszed a forró zsíradékba. Vársz, nem tologatod, nem piszkálod a serpenyőben, amikor megsült az egyik oldala, kb. 3 -5 perc múlva, akkor lapáttal alányúlsz, és megfordítod. Amikor a másik oldala is megsült, akkor ismét megfordítod, és újra az első oldalt pirítod kissé. Amikor kész, kiveszed.
egy új edényben felolvasztod a vajat, de nem sütöd, és belecsavarod a fél citrom levét. Leveszed a tűzről, és belekevered a petrezselyemzöldet.
Főtt krumplival tálalod, és a sült halra kanalazol a citromos petrezselymes forró vajból.
Amikor én voltam 19-20 éves, és készültem otthonról Szegedre költözni, akkor leültem nagyanyámmal meg anyámmal a verandán, elővettem a regiszteres füzetet, és névsorba rendezve elkezdtem leírni az általam kedvelt ételek receptjeit. A pontos mennyiségeket, hogy, mennyi az a csipet só, kanál cukor. Jól jöhet még ez a tudomány a saját gyerekeimnek is. Nekik írom ezt a blogot, meg mindenkinek, akinek nincs lehetősége megkérdezni az anyukáját, hogy hogy is kell ezt csinálni?
2009. január 30., péntek
2009. január 29., csütörtök
Túrós mártogatós
20 dkg tehéntúró
10 dkg juhtúró
2 spar tömlős sajt krém
egy evőkanál yoghurtos margarinkrém ( vaj)
egy mokkás kanál só (mielőtt beleteszed, kóstold meg, mert a juhtúró sós önmagában is, és lehet, hogy nem kell)
frissen őrölt bors
Jól összekevered az egészet, és hasábokra vágott uborkával, karalábéval vagy sárgarépával elfogyasztod. Vagy pirítósra kened, és teszel rá egy szelet hámozott almát, vagy füstölt sonkát.
Tehetsz még bele mindenféle egyebet őrölt pirospaprikát, reszelhetsz bele vöröshagymát, nyomhatsz bele fokhagymát a fokhagymanyomón, vagy tehetsz bele apróra vágott kaprot, vagy petrezselyemzöldjét,
Sőt: só, és juhtúró nélkül, cukorral is készítheted, és akkor tehetsz bele mindenféle apróra vágott gyümölcsöt, fügét, datolyát, mazsolát.
As you like it!
10 dkg juhtúró
2 spar tömlős sajt krém
egy evőkanál yoghurtos margarinkrém ( vaj)
egy mokkás kanál só (mielőtt beleteszed, kóstold meg, mert a juhtúró sós önmagában is, és lehet, hogy nem kell)
frissen őrölt bors
Jól összekevered az egészet, és hasábokra vágott uborkával, karalábéval vagy sárgarépával elfogyasztod. Vagy pirítósra kened, és teszel rá egy szelet hámozott almát, vagy füstölt sonkát.
Tehetsz még bele mindenféle egyebet őrölt pirospaprikát, reszelhetsz bele vöröshagymát, nyomhatsz bele fokhagymát a fokhagymanyomón, vagy tehetsz bele apróra vágott kaprot, vagy petrezselyemzöldjét,
Sőt: só, és juhtúró nélkül, cukorral is készítheted, és akkor tehetsz bele mindenféle apróra vágott gyümölcsöt, fügét, datolyát, mazsolát.
As you like it!
2009. január 3., szombat
Máglyarakás
6 száraz kifli vagy kalács
1 l tej
6 tojás
5 evőkanál porcukor
2 zacskó vaniliás cukor
4 nagy alma
3 evőkanál cukor,
2 kávéskanál örölt fahéj
darált dió
sárgabarack lekvár kb. 5 evőkanál, amit felforrósítok kb. 3 evőkanál vízzel, (így hígabb lesz, és jobban elosztható)
vaj a tepsi kenéséhez
A tojásokat elválasztom, és a sárgáját a porcukorral és az egyik zacskó vaniliás cukorral habosra kavarom. Beleöntöm a tejet, és elkeverem ( az egészet a turmixba teszem, és összeturmixolom)
A kiflit, vagy kalácsot karikára vágom, felkockázom, és ráöntöm a tojássárgás cukros tejet, és hagyom, hogy felszívja.
Az almákat meghámozom, és lereszelem, rászórom a cukrot és a fahéjat.
A tepsit kikenem vajjal, és beleteszem az áztatott kiflik felét. Rápakolom az fahéjas almát, és a hígított sárgabaracklekvárt. Betakarom a kiflik másik felével.
Forró sütőbe teszem, és addig sütöm, ameddig rózsaszínű lesz a teteje.
Közben a tojások fehérjét a másik vaniliás cukorral keményre felverem, és a tetjére simítom. Visszateszem a sütőbe, és világos barnás színűre sütöm.
Melegen és hidegen is finom.
1 l tej
6 tojás
5 evőkanál porcukor
2 zacskó vaniliás cukor
4 nagy alma
3 evőkanál cukor,
2 kávéskanál örölt fahéj
darált dió
sárgabarack lekvár kb. 5 evőkanál, amit felforrósítok kb. 3 evőkanál vízzel, (így hígabb lesz, és jobban elosztható)
vaj a tepsi kenéséhez
A tojásokat elválasztom, és a sárgáját a porcukorral és az egyik zacskó vaniliás cukorral habosra kavarom. Beleöntöm a tejet, és elkeverem ( az egészet a turmixba teszem, és összeturmixolom)
A kiflit, vagy kalácsot karikára vágom, felkockázom, és ráöntöm a tojássárgás cukros tejet, és hagyom, hogy felszívja.
Az almákat meghámozom, és lereszelem, rászórom a cukrot és a fahéjat.
A tepsit kikenem vajjal, és beleteszem az áztatott kiflik felét. Rápakolom az fahéjas almát, és a hígított sárgabaracklekvárt. Betakarom a kiflik másik felével.
Forró sütőbe teszem, és addig sütöm, ameddig rózsaszínű lesz a teteje.
Közben a tojások fehérjét a másik vaniliás cukorral keményre felverem, és a tetjére simítom. Visszateszem a sütőbe, és világos barnás színűre sütöm.
Melegen és hidegen is finom.