Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. január 30., péntek

Sült tengeri halfilé

1 zacskó mélyhűtött tengeri halfilé (legalább 500 gr.-os)
1 zacskó Kotányi Halak fűszerkeverék
3-4 evőkanál liszt
kb. 5 dkg vaj
1 dl olívaolaj
fél citrom leve + 5 dkg vaj
evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld

A halat kiolvasztod a hűtő rendes részében, papírtörlővel szárazra törlöd, és beszórod a fűszerkeverékkel. A serpenyőben felolvasztod a vajat és hozzáöntöd az olajat. A halat lisztbe forgatod, és beleteszed a forró zsíradékba. Vársz, nem tologatod, nem piszkálod a serpenyőben, amikor megsült az egyik oldala, kb. 3 -5 perc múlva, akkor lapáttal alányúlsz, és megfordítod. Amikor a másik oldala is megsült, akkor ismét megfordítod, és újra az első oldalt pirítod kissé. Amikor kész, kiveszed.
egy új edényben felolvasztod a vajat, de nem sütöd, és belecsavarod a fél citrom levét. Leveszed a tűzről, és belekevered a petrezselyemzöldet.
Főtt krumplival tálalod, és a sült halra kanalazol a citromos petrezselymes forró vajból.

2009. január 29., csütörtök

Túrós mártogatós

20 dkg tehéntúró
10 dkg juhtúró
2 spar tömlős sajt krém
egy evőkanál yoghurtos margarinkrém ( vaj)
egy mokkás kanál só (mielőtt beleteszed, kóstold meg, mert a juhtúró sós önmagában is, és lehet, hogy nem kell)
frissen őrölt bors


Jól összekevered az egészet, és hasábokra vágott uborkával, karalábéval vagy sárgarépával elfogyasztod. Vagy pirítósra kened, és teszel rá egy szelet hámozott almát, vagy füstölt sonkát.

Tehetsz még bele mindenféle egyebet őrölt pirospaprikát, reszelhetsz bele vöröshagymát, nyomhatsz bele fokhagymát a fokhagymanyomón, vagy tehetsz bele apróra vágott kaprot, vagy petrezselyemzöldjét,

Sőt: só, és juhtúró nélkül, cukorral is készítheted, és akkor tehetsz bele mindenféle apróra vágott gyümölcsöt, fügét, datolyát, mazsolát.

As you like it!

2009. január 3., szombat

Máglyarakás

6 száraz kifli vagy kalács
1 l tej
6 tojás
5 evőkanál porcukor
2 zacskó vaniliás cukor
4 nagy alma
3 evőkanál cukor,
2 kávéskanál örölt fahéj
darált dió
sárgabarack lekvár kb. 5 evőkanál, amit felforrósítok kb. 3 evőkanál vízzel, (így hígabb lesz, és jobban elosztható)
vaj a tepsi kenéséhez

A tojásokat elválasztom, és a sárgáját a porcukorral és az egyik zacskó vaniliás cukorral habosra kavarom. Beleöntöm a tejet, és elkeverem ( az egészet a turmixba teszem, és összeturmixolom)
A kiflit, vagy kalácsot karikára vágom, felkockázom, és ráöntöm a tojássárgás cukros tejet, és hagyom, hogy felszívja.
Az almákat meghámozom, és lereszelem, rászórom a cukrot és a fahéjat.
A tepsit kikenem vajjal, és beleteszem az áztatott kiflik felét. Rápakolom az fahéjas almát, és a hígított sárgabaracklekvárt. Betakarom a kiflik másik felével.
Forró sütőbe teszem, és addig sütöm, ameddig rózsaszínű lesz a teteje.
Közben a tojások fehérjét a másik vaniliás cukorral keményre felverem, és a tetjére simítom. Visszateszem a sütőbe, és világos barnás színűre sütöm.

Melegen és hidegen is finom.