2009. február 14., szombat

Fasírt

1/2 kg darálthús
1 szikkadt zsömle, vagy vastag szelet jó minőségű száraz kenyér
1 tojás
kisméretű vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

bors
bőséges olaj vagy zsír ( vagy ezek feles keveréke) a sütéshez

A zsemlét, kenyeret hideg vízbe áztatod. (Annyi vizet kell ráönteni, hogy ellepje.)
A darált húst egy tálba teszed, a hagymát lereszeled, a fokhagymát a fokhagyma nyomóval kinyomod, az áztatott kenyeret jól kinyomkodod, és a húsba morzsolod. A kenyér vagy zsemle héját is, ha nem sikerül, mert nagyobb darabban marad, azt vett ki és dobd ki. Hozzáadod a tojás, ami előzőleg egy kis tálkába felütöttél, sózod, borsozod és kézzel jól eldolgozod. Amikor egyneművé válik, akkor bevizezett kézzel kis gombócokat gömbölyítesz belőle, és forró zsiradékban megsütöd. A gombóc ízlés szerint változó méretű lehet. A sütés nem túl magas hőfokon, de ne is takaréklángon legyen. Félidőben fordítsd meg, szép barnás pirosas színű szokott lenni.

PS: 2009. 03.14.
Megkérdeztem az Anyukámat, mert az általam sütött fasírt mégsem olyan, mint az övé, és akartam tudni, mi a titok.
És kérem szépen kiderült a nagy igazság: a hús legyen csont nélküli tarja, amit ledarálnak, mert a többi hús nem elég zsíros, és száraz fűrészporos lesz a fasírt.Ő úgy mondta, faré lesz.
Nem zsemle, hanem kenyér kell a fasírtba, csak a kenyér belét kell beáztatni, a héját eleve le kell vágni. Hideg vízbe kell áztatni a kenyeret.
És kell egy közepes méretű nyers krumpli, amit bele kell nyersen reszelni.
Az arányok pedig: a hús mennyiségéhez mérten kb egyharmada legyen a kenyérbél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése