2009. február 15., vasárnap

Karcagi papucs


Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. ez azt jelenti, hogy a kézmeleg ( 35-36 fokos) tejbe a cukrot elolvasztjuk, és belemorzsoljuk az élesztő kockát. Aztán várunk. Kb. 5-10 perc múlva az élesztős tej egy barna habos massza lesz, élén élesztő szaggal. Na ez a felfuttatott élesztő.

A kézmeleg tejet úgy ellenőrzöd, hogy beledugsz egy kanalat, kiveszed, és megfogod. Ha se melegnek se hidegnek nem érzed akkor jó. Vagy csak úgy beledugod az ujjad a tejbe. Sőt, ha van hőmérőd,meg is mérheted....

Jól összegyúrjuk a többi anyaggal.

Kelesztjük, félóránként (legalább háromszor) kinyújtjuk, és hajtogatjuk (balról középre, majd jobbról középre, végül alulról fel). És bejelöljök, hogy melyik volt a tészta alja. Amikor kelesztés után újra nyújtod, nem forgatod, mert ami alul volt az alul is kell, hogy maradjon, mert a hajtogatás megint balról középre, jobbról középre és aluluról fel kell, hogy történjen.

A harmadik kelesztés után a kelt tésztát kinyújtjuk, és kis négyzeteket vágunk belőle, úgy cirka 8 x 8 cm nagyságban.

A közepére lekvárt teszünk, a négyzet átlója mentén kettéhajtjuk, és az egyik csücskön vágunk egy kis nyílást, amin a másik fület átbujtatjuk. Ismét kelesztjük, felvert tojásaj megkenjük, majd előmelegített sütőben szép rózsaszínesre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése