Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. február 14., szombat

Tejfölös krumpli főzelék

1/2 kg krumpli
3 babérlevél
fél mokkás kanál só
2,5 dl 20% tejföl
2 kávéskanál liszt
fél evőkanál 15 %-os ecet
két mokkás kanál cukor

A megtisztított felkockázott krumplit a babérlevéllel, sóval annyi vízzel, ami éppen ellepi felteszem főzni. A lisztet kevés tejföllel simára keverem, hígítom a többi tejföllel. Amikor a krumpli megfőtt, akkor a levéből veszek ki, és apránként a lisztes tejfölhöz adom. Belekeverem az ecetet és a cukrot is. Amikor már forró a keverék, és elég híg, akkor beleöntöm a krumpliba, óvatosan összekeverem, felfőzöm. Ez a habarás művelete, amikor liszttel és tejföllel sűrítem az ételt.
Megkóstolom: ha kell még bele ecet, vagy cukor, akkor pótolom. Kellemesen savanykás édeskés ízűnek kell lenni.
Amikor már főzelék sűrűségű, akkor késznek nyilvánítom. Babérlevelet kidobom belőle.
Én jobban szeretem hidegen, mint melegen. Nyilván ebben szerepet játszik az is, hogy más ízű a krumpli, ha a főzés után már egyszer kihűlt. Mifelénk ezt úgy hívták, hogy megmeredt a krumpli. Én ezért a főtt krumplit is gyakran előre megfőzöm, hagyom kihűlni, és tálalás előtt melegítem.

Tükörtojással, vagy fasírozottal tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése