2009. június 28., vasárnap

Lecsó

kb. egy kilónyi szép húsos nagyméretű paprika
fél kiló nagy, húsos, piros, érett paradicsom
2 fej közepes méretű vöröshagyma (ez a minimum mennyiség, de annál jobb, minél több hagyma van a lecsóban)
1 gerezd fokhagyma

15 dkg. húsos füstölt császárszalonna
10 cm-nyi füstölt kolbász vagy
3 pár jó minőségű virsli
5 tojás
kb. 1 dl olíva olaj
mokkás kanál só


Elérkezettnek láttam az időt lecsó főzésre.

Először is oszlassunk el egy nagy-nagy tévedést: jó lecsót főzni kizárólag csak jó, kitűnő minőségű, príma hozzávalókból lehet.
Ne dőlj be a piaci kiírásnak, meg se lásd a lecsópaprikának titulált szemetet, mert nem való semmire, nem ér pénzt.
Válaszd ki azt a hat nyolc darab nagy, húsos, friss, kemény paprikát, meg azt négy öt darab nagyméretű szabálytalan alakú, göcsörtös formájú, érett piros paradicsomot, ami édes, és zamatos.

A lecsó főzés maga, kb 20 percet vesz igénybe, de az előkészítés, kissé hosszadalmas.
Tehát lássunk hozzá.
A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát apróra vágjuk.
A paprikát kicsumázzuk. Ezt úgy a legegyszerűbb, hogy bal marokba fogod a paprikát, jobb kézzel megfogod a paprika szárát, és elkezded csavarni, és nyomni befelé a paprika belsejébe. Ezzel a mozdulattal a paprika csumája pontosan a paprikával való találkozása mentén kiszakad, és ekkor kihúzhatod a paprikából, és kidobhatod. Ez csak friss, kemény húsú paprikával megy, egyébként levágod a paprika felső részét, kiszeded a paprika csumáját, és levágod az összes használható paprikát róla.
A paprikákat félbe vágod, és kb. 1 cm széles csíkokra szeleteled.

A paradicsomot meghámozod. ez egyszerű dolog, az érett paradicsomról kis bevágás után lehúzható a héja. Vagy négybe vágod, a cikket vágódeszkára teszed, és éles késsel a héj és a hús közé vágsz, és a héjat megfogod, és kivágod a cikket belőle. vagy beleteszed a paradicsomot héjastól, de én úgy nem szeretem, tehát eltávolítom a paradicsom héját bármi áron.
A paradicsomot cikkekre, és azt még legalább ketté vágom.

A szalonnát csíkokra vágom a kolbászt felkarikázom és megpirítom, kiszedem a zsíradékból, a hagymát megdinsztelem, egy mokkás kanál sót szórok rá, és a feldarabolt paprikát beleteszem, meg a szalonnát, kolbászt, és kevergetve, fedő alatt megpuhítom, amikor már nem ropogós, akkor rádobom a paradicsomot, és összefőzöm, Amikor már nem különül el a paradicsom nagyon, akkor megkóstolom. Ha nagyon savanyú, akkor teszek bele egy-két mokkás kanál cukrot. De ez nem fordulhat elő az érett szabadföldi paradicsom felhasználása esetén.

A virsliket, ha műanyagban vannak, akkor lehúzom róla a héját, (ha bőrös, akkor örülök, mert biztosan finom lesz)ha akarom karikára vágom, de lehet egyben is a lecsó tetéjére tenni. Fözöm tovább itt a lecső gőzében megfő a virsli.
Amikor megfőtt, akkor leszedem a tetejéről, és a sóval felvert tojásokat ráöntöm a lecsóra, összekeverem és összesütöm. Visszateszem a virsliket, ha egyben hagytam, és tálalom.
Jéghideg kovászos uborkával és foszlós, ropogós héjú friss fehér kenyérrel.
Én így szeretem...

2012. július  26.

No az idő elteltével  kicsit módosult a recept:
15-20 dkg füstölt szalonna, kolbász, vagy húsos szalonna
2 evőkanál disznózsír
1,5 kg paprika
1 kg paradicsom
1/2 kg hagyma

A szalonnát, kolbászt vagy húsos szalonnát kiolvasztom, ropogósra sütöm és kiszedem a zsírból
Megpirítom a zsírban a hagymát, majd rádobom a feldarabolt paprikát, ha kell akkor kb. fél egy dl vizet öntök alá, hogy párolódni tudjon, amikor kicsit puhult, akkor a meghámozott, kézzel összenyomkodott paradicsomot hozzáöntöm és lassú tűzön összefőzöm, a ropogósra sütött kolbászt belekeverem és együtt főzöm. A végén nagy lángon elpárologtatom a vizet, zsírjára sütöm.
Így kb. a főzési idő -a tisztítással együtt- legalább másfél óra.

Mehet hozzá persze virsli és tojás is.
A tojást  csak az azonnal elfogyasztandó adaghoz adom, a többi tojás nélkül tárolható a hűtőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése