2009. augusztus 21., péntek

Rumos szilva jam

1 kg besztercei szilva
30 dkg cukor
1/3 vanília rúd
1 evőkanál rum

Az alaposan megmosott érett besztercei szilvát kimagozom, ( a szilvát keresztben próbálom megtörni, és kivenni belőle a magját) és a egy megfelelő nagyságú edénybe teszem, lecukrozom, és a vanilia rudat felhasítva beleteszem. Összekeverem, lefedem, és legalább 6 órára magára hagyom, időnként megkevergetem.

A keveréket felteszem főni, de nem főzöm szét a szilvát, hanem csak addig főzöm, ameddig még egyben maradnak a felezett szilvák. A főzés végén, belekeverem az egy evőkanál rumot.

A forró vízzel kiöblített üvegeket egy tiszta konyharuhán megszárogatva, az üveget egy kistányérra téve, egy szedőkanállal belemerem a forró dzsemet, majd gyorsan lezárom a fedelével. Egy konyharuhával megfogom, és fejjel lefelé fordítom. (Ha szerencsém van, és jól zártam le az üveget, akkor nem zuttyan ki a forró lekvár a lábamra, vagy a mosogatóba.) Amikor az üvegben lévő levegő már az üveg alján figyel, akkor szépen visszafordítom. A műveletet megismétlem vagy kétszer háromszor, ezzel csírátlanítva a bennszorult levegőt, és reményeink szerint így nem fog elromlani az üveg tartalma, és ezt anélkül értük el, hogy akár szalicilt, akár benzoesavat kellett volna beletenni a dzsemünkbe. Persze a megfelelő mennyiségű cukor is segít bennünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése