2009. augusztus 23., vasárnap

Túró gombóc másképpen

2 dl kukoricadara
2,5 dl tej
2,5 dl víz
csipet só
1 evőkanál kristálycukor
1 vaníliás cukor
fél citrom héja
50 dkg tehéntúró

10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaj
2 evőkanál kristálycukor

2 dl tejföl
1 evőkanál porcukor


A kukoricadarából puliszkát főzünk. A forrásban lévő fele tej-fele vízbe beletesszük a sót, cukrot és citromhéjat, meg a kukoricadarát. Állandó kevergetés mellett kb. 4-5 percig főzzük. Addigra sűrű lesz, leveszed a tűzről, és belekevered a fél kiló túrót.

Az 5 dkg vajat felolvasztod és megpirítod benne a zsemlemorzsát.
Amikor kész, 2 evőkanál kristálycukrot keversz el benne.

A túrós puliszkából egy evőkanálnyi mennyiséget kivéve, vizes kézzel gombócot formázol, és meghempergeted a pirított morzsában.

A tejfölben elkevered a porcukrot, és a tányérodra szedett túrógombócodat nyakon öntöd vele.

Se hidegen, se melegen, se újramelegítve nem kemény, nem esik szét, gyorsan elkészül, azonnal fogyasztható, és finom.
Ebből a mennyiségből 12-16 gombóc lesz.

A recept Vámosi Kamillától származik, és a desszert.eu -n találtam.

Többszöri kipróbálás után bizton állíthatom, hogy cukrozott tejszínnel nyakon öntve sokkal finomabb. ( Elég neki 20 % zsírtartalmú főzőtejszín, mert az is olyan sűrű, mint a tejföl, csak édes, nem pedig savanyú, mint a tejföl. Én ugyanis sajna az utóbbi időben csak savanyú tejföllel találkoztam)


Puliszka

2 dl kukoricadara
csipet só
5 dl víz

A kukoricadarát kb 4-5 perc alatt megfőzzük a csipet sóval a vízben. Meleg zsíros kanállal egy tányérba evőkanálnyi galuskákat szaggatunk a puliszkából, és jéghideg tejet öntünk alá.
Vagy leveles túróval és tejföllel no meg jóféle pörccel a tetején tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése