2 dl kukoricadara
2,5 dl tej
2,5 dl víz
csipet só
1 evőkanál kristálycukor
1 vaníliás cukor
fél citrom héja
50 dkg tehéntúró
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaj
2 evőkanál kristálycukor
2 dl tejföl
1 evőkanál porcukor
A kukoricadarából puliszkát főzünk. A forrásban lévő fele tej-fele vízbe beletesszük a sót, cukrot és citromhéjat, meg a kukoricadarát. Állandó kevergetés mellett kb. 4-5 percig főzzük. Addigra sűrű lesz, leveszed a tűzről, és belekevered a fél kiló túrót.
Az 5 dkg vajat felolvasztod és megpirítod benne a zsemlemorzsát.
Amikor kész, 2 evőkanál kristálycukrot keversz el benne.
A túrós puliszkából egy evőkanálnyi mennyiséget kivéve, vizes kézzel gombócot formázol, és meghempergeted a pirított morzsában.
A tejfölben elkevered a porcukrot, és a tányérodra szedett túrógombócodat nyakon öntöd vele.
Se hidegen, se melegen, se újramelegítve nem kemény, nem esik szét, gyorsan elkészül, azonnal fogyasztható, és finom.
Ebből a mennyiségből 12-16 gombóc lesz.
A recept Vámosi Kamillától származik, és a desszert.eu -n találtam.
Többszöri kipróbálás után bizton állíthatom, hogy cukrozott tejszínnel nyakon öntve sokkal finomabb. ( Elég neki 20 % zsírtartalmú főzőtejszín, mert az is olyan sűrű, mint a tejföl, csak édes, nem pedig savanyú, mint a tejföl. Én ugyanis sajna az utóbbi időben csak savanyú tejföllel találkoztam)
Puliszka
2 dl kukoricadara
csipet só
5 dl víz
A kukoricadarát kb 4-5 perc alatt megfőzzük a csipet sóval a vízben. Meleg zsíros kanállal egy tányérba evőkanálnyi galuskákat szaggatunk a puliszkából, és jéghideg tejet öntünk alá.
Vagy leveles túróval és tejföllel no meg jóféle pörccel a tetején tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése