2010. január 15., péntek

Savanyú tojás leves

3-4 db. közepes méretű krumpli
4 egész tojás
2 babérlevél
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
fél citrom leve
kevéske kristálycukor
2 szelet citrom
1/2 liter víz
1 mokkás kanál só


A vajból lisztből rántást sütök, belekverem a tejfölt, óvatosan felhígítom a vízzel,hogy ne legyen csomós, beleteszem a babérlevelet, a két karika citromot, felforralom, amikor fő, beleteszem a kockára vágott krumplit, a citrom levet, a cukrot, amikor majdnem megfőtt, akkor megkóstolom.
Ha kell bele só, vagy cukor, vagy még citromlé, akkor teszek bele. Kellemesen savanykás ízű lének kell lenni. Ez eddig a tejfölös savanyú krumplileves.

Lépjünk egy lépést tovább, adjunk hozzá tojást! 
Amikor jó ízűnek találom a levet, akkor egyenként felütöm a tojást egy kis tálkába, majd óvatosan egy merőkanálba öntöm át, és a merőkanalat óvatosan a lassan fővő levesbe engedem bele, és akkor belefordítom a levesbe a tojást, hogy egyben maradjon. Belebuggyantod a levesbe.  Azért kell lassan főnie, mert ha zubogva fő, akkor szétmegy a tojás. A tojást is megfőzöm, kb. négy öt perc alatt megfő, akkor jó, ha a sárgája is megfőtt.

Úgy is lehetséges ezt a savanyú tojás levest megfőzni, hogy nincs benne krumpli, csak a tojások. Így egy vékonyabb levest kapsz.

Hívják ezt buggyantott tojás levesnek is. 

Ha reggelire akarsz ilyen buggyantott tojást adni, akkor egy gyenge ecetes lébe buggyantod bele  a tojást. 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése