2011. január 22., szombat

Tejberizs, rizskoch, rizsfelfújt, darafelfújt

Tejberizs

egy bögre rizs (2-3 deci)
1 liter tej
3-4 evőkanál cukor
3-4 cm nagyságú vanília rúd


A megválogatott megmosott rizst a forrásban lévő cukros, vaníliás tejbe öntöm, és állandó kevergetés mellett megfőzöm.

Lapos tányérra szedem, és kakaóporral és porcukorral megszórom. ( kis szűrőbe teszem a kakaóport, és rászitálom, majd a tetejére porcukrot szitálok)


Rizskoch, rizsfelfújt

a fenti mennyiségű tejberizs
5 dkg mazsola
3 tojás sárgája, fehérje
1 evőkanál cukor
5 dkg vaj
egy jénai üvegtál kikenve vajjal, vastagon megszórva zsemlemorzsával
sárgabarck lekvár esetleg házi málnaszörp öntetként

a megfőtt tejberizsbe belekavarom a vajat és a megmosott mazsolát és gyakori kavargatás mellett kézmelegre hűtöm.
A tojások sárgáját egy evőkanél cukorral fehéredésig keverem, a fehérjéből kemény habot verek.
előbb a tojások sárgáját, majd a fehérjét kavarom bele a tejberizsbe, beleöntöm a kekent zsemlemorzsával szórt jénai tálba és forró sütőbe tolom. Aranybarnára sütöm.

Amikor megsült, akkor körbevágom egy késsel, és óvatosan, egy lapos tányért a jénai tetejére szorítva, fogókesztyűben fogom a jénait, és egy gyors mozdulattal fejre állítom a jénait, ezzel kiborítom a tányérra.
A sárgabarack lekvárt kevés vízzel felforralom, egy evőkanál rumot öntök hozzá, és forrón kínálom a rizsfelfújthoz. Lehet forró, sűrű házi málnaszörppel tálalni.

Ugyanígy lehet darafelfújtat is készíteni, tejbegrízből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése