2011. február 5., szombat

Tepertős-túrós pogácsa

1 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
4 dkg élesztő

25 dkg túró
1 dl tejföl, vagy sűrű tejszín
2 tojássárgája
60 dkg liszt
1 evőkanál só
25 dkg vaj ( vagy jó minőségű sertészsír)
20 dkg tepertő ( ez is házi sütésű, bőr nélkül kell és apróra vágva)
1 teáskanál bors ( vagy egy kicsit több, úgy jó, ha jó borsos)

A langyos tejbe beleteszem a cukrot, és az élesztőt, jól felfuttatom, majd az összes többi hozzávalóval összegyúrom.
Nem, nem tévedés, túró is kell ebbe a tepertős pogácsába, mert enélkül nagyon nehéz és zsíros lenne a tészta. De így pont jó lesz. Tehát kell bele a túró és a tejföl/tejszín is.

Meleg helyen 30 percig kelesztem. Vékonyra kinyújtom, és szorosan feltekerem, mint a kalácsot. A két szélét középre behajtom, és ismét megkelesztem legalább még 30 percig.
Újra kinyújtom, de már nem annyira vékonyra, ismét feltekerem, és újra megkelesztem.
További 30-40 perc után kinyújtom, de kb három centi vastagságúra. ez kb. kétujjnyi vastagság.
Nem kell megijedni, minél vastagabb annál jobb lesz.
A tetejét éles késsel beirdalom, hogy rombusz formájú alakzatok legyenek a tetején.
Közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom, és tepsibe teszem a pogácsákat. Nem túl szorosan, nem túl szellősen.



Ekkor begyújtom a sütőt, mert ameddig eléri a kívánt hőfokot, addig is kel a pogácsa. A háromszori kelesztés mindenképpen jót tesz a tésztának.

kb. 30 percig sütöm, de figyelem, és addig ameddig ilyen nem lesz:
Mivel a tepsi szélén lévő pogácsák hamarabb sültek, ezért leszedtem a tepsi szélén lévő sort, a középen lévőket meg kihúztam a tepsi szélére és visszatettem a tepsit a sütőbe, további két percre.


A recept eredetije ezen az oldalon található, hij receptjei között.

De ha pogácsa receptre vágysz, akkor Kelement András Pogácsa receptek oldalán, valami elképesztő mennyiségű pogácsát találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése