2012. április 29., vasárnap

Alaszkai haltörzs kaporral

1 kg fagyasztott hal (alaszkai haltörzs, ez egy fej nélküli haltörzs, bőrrel)
4-5 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál vaj
nagyszemű tengeri só
egy marék friss kapor levél
liszt a beleforgatáshoz

1/2 kg krumpli a körethez ( sóban-vízben főzve)

A halat kiolvasztjuk, illetve hagyjuk kiolvadni, én úgy szoktam, hogy előző éjjel lefekvés előtt kiveszem a mélyhűtőből, de reggel a mikor felébredek visszarakom a rendes hűtőbe.

A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben felteszem főni.

A kaprot megmossuk, papírtörlőre tesszük és csak a vékonyka leveleket használjuk fel. Amikor már nem vizes, éles késsel apróra vágjuk.

A kiolvasztott halakat megmossuk, a belsejéből az oda nem való részlet eltávolítjuk, a gerincet kifilézzük belőle. A szeleteket kezelhető méretűre vágjuk, nagyjából négy-öt ujjnyi hosszúságú darabokat hagyunk mg belőle. Nagyszemű tengeri sóval megszórjuk, egy leheletnyi lisztben megforgatjuk, két evőkanál olívaolaj és egy evőkanál vaj  forró elegyében hirtelen kisütjük. Először a bőrös felével lefelé kb. négy-öt  percig  sütjük, ez alatt az idő alatt egy vékonyka kéreg sül rá a halra, és a fordításnál nem esik szét. Óvatosan megfordítjuk, a bőrös tetejét megszórjuk kaporral, (de már nem fordítom vissza), ezt az oldalt kb. három-négy percig sütöm.
Ha maradt az olaj és vaj keverékéből, amin sütöttem, akkor azt a tányéron ráöntöm a halszeletekre.
Sóban vízben főtt krumplival tálalom,   citromot és  olíva olajat adok fel mellé, ki-ki gusztusa szerint használhatja.

Kicsit pepecselősebb megoldás, hogy a kaprot nem a halra teszem rá sütés közben, hanem kapros mártással tálalom.  Kb. 5 dk vajat felolvasztok, egy fél citrom levét belecsavarok, beleszórom a friss kaprot és ezzel a mártással tálalom.



Egy fél óra alatt elkészíthető az egész.

Ma ez volt az ebéd. Szuper volt. Főleg, hogy nem nekem kellett elkészíteni, életem párja lepett meg vele. Nekem csak a mosogatógépet kellett berakni. Na jó, meg a halat filéztem ki.

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a párodnak, finomat sűtött.

    VálaszTörlés
  2. Igen büszkén olvasta a kommentet és fel is hívta rá a figyelmemet, hogy "van egy hozzászólás, és engem dicsérnek!" :)

    VálaszTörlés