2012. augusztus 20., hétfő

Kukorica főzése

néhány cső főzni való kukorica, mondjuk személyenként két cső
víz, amennyi a fazékban éppen ellepi
négy cső főzéséhez:
1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor

A dolog,  mint minden főzés,  a főzni való kukorica vásárlásával kezdődik. A piacon, vagy a boltban csuhéjban árulják a kukoricát. A piacon csak olyan csöveket vegyünk meg, ami legalább félig ki van fosztva, hogy lássuk mi van a zöld csuhéj alatt. Ha az árus nem engedi kibontani a csöveket, nyugodtan hagyjuk ott, menjünk máshova vásárolni, mert bizonyára jó oka van annak, hogy nem enged belenézni a csövekbe.  Olyan csöveket veszünk meg, ami általában tömött, nincs foghíj a szemek között  és egészséges szemekből áll, és a körmünkkel egy, a cső végén lévő  szemet megnyomva kiserken belőle a friss kukoricaszem nedve, azaz zsenge a kukorica. Lehet kerek szemű ún. mazsola, vagy étkezési  kukorica,  ami világos sárga, de a hosszúkás szemű ún. takarmány kukorica is, ami sötétebb sárga,  zsengén ez is  finom, és ehető. A csövek színe eligazítást ad, az étkezési kukorica csöve világos, a takarmány kukorica csöve vöröses színű.

A főzés előtt minden csuhéjat eltávolítunk a csőről, leszedegetjük a szálakat is a csőről, a cső  kihegyesedő végét éles késsel levágjuk. Ha nagy csöveket vásároltunk, akkor ketté vágjuk. Ehhez éles kés kell, amivel a szemeket körbevágjuk, kicsit belemélyesztjük a torzsába is, de elvágni nem fogjuk tudni, vigyázzunk, mert a nedvdús szemeket összelapíthatjuk és tönkre tehetjük. Amikor körbevágtuk, két marokra fogjuk a cső két végét, és hirtelen mozdulattal eltörjük. Az így kapott kisebb darabokat könnyebb elhelyezni a fazékban, és könnyebb megenni is.

A vizet a sóval cukorral felforraljuk, amikor fő, beletesszük a kukoricacsöveket és újraforrástól számított 10 percig főzzük. Ez alatt az idő alatt a kukorica szemek pont jó állagúra főnek. Ha tovább főzzük, akkor megkeményednek és más ízük lesz. 10 perc után viszont zamatos, lédús  főtt kukoricánk lesz.
A léből kiszedve 10 perc után fogyasztható hőmérsékletűre hűl. Ízlés szerint sózható, de ha sózni karjuk, akkor azt még a vízből való kivétele után azonnal tegyük meg.

Ha marad, azt akár visszatehetjük a főzőlébe, vagy akár hagyhatjuk kihűlni és folpackba csomagolva betehetjük a hűtőbe. Mikróban melegíthető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése