Oldalas egészben, félbevágva, felszúrva. A hentes szívesen konyhakésszé teszi azzal, hogy felszúrja, és a bordákat egy jól irányzott de a húsba nem hatoló ütéssel kettévágja. (Legalábbis a békásmegyeri piaccsarnok savanyúságosok felőli oldalán lévő hentes nemcsak, hogy megteszi, de maga ajánlja fel, és visszajelzést kér, hogy hogy sikerült a töltött oldalas) Ez kb. 2 kg lesz.
1 kg sütni való kolbász
2 vékony szelet fehér kenyér
1 tojás
örölt bors
só
a kolbászt kibontjuk a bélből, a vízbe áztatott és kicsavart kenyeret őrölt borsot és a felvert tojást jól összegyúrjuk, majd a felszúrt, előzőleg besózott oldalasba töltjük a nyílást hústűvel összetűzzük, és fagyos zsírral bekenjük és tepsibe tesszük. kb. 1 dl vizet öntünk alá, alufóliával szorosan lezárjuk és betesszük a sütőbe.
Háromnegyed óra elteltével takarékra vesszük a lángot és tovább sütjük. a Második óra után levesszük róla a fóliát, megnézzük, ekkorra már meg kellett puhulnia a húsnak, meglocsoljuk saját levével, felvesszük a tüzet ismét maximum közelébe és gyakran öntözgetve a fóliát csak éppen a tetejére téve megsütjük.
Legalább három órán keresztül kell sütni.
Kicsit hagyjuk kihűlni a tepsiben. Kb 15-20 perc után kiemeljük a tepsiből, és a csontokat kihúzogatjuk az alsó részéből, hogy szépen szeletelhető legyen. ennyi sütés után a csontok ugyanis kézzel kihúzhatók a húsból. Ha melegen akarjuk tálalni, akkor igen éles késsel már lehet szeletelni, ha hidegen, akkor teljesen kihűtjük, hűtőbe tesszük és aztán szeleteljük.
Köszönet a receptekért! Jó, hogy van ez a blog! Szeretettel üdvözlöm! Sándorné
VálaszTörlés