Amikor én voltam 19-20 éves, és készültem otthonról Szegedre költözni, akkor leültem nagyanyámmal meg anyámmal a verandán, elővettem a regiszteres füzetet, és névsorba rendezve elkezdtem leírni az általam kedvelt ételek receptjeit. A pontos mennyiségeket, hogy, mennyi az a csipet só, kanál cukor. Jól jöhet még ez a tudomány a saját gyerekeimnek is. Nekik írom ezt a blogot, meg mindenkinek, akinek nincs lehetősége megkérdezni az anyukáját, hogy hogy is kell ezt csinálni?
2015. január 3., szombat
Briami
Ha azt mondom Görögország, az jut eszedbe, hogy gyrosz, tzatziki, suvlaki, muszaka. Pedig a görögök nemcsak ilyeneket, vagy jobban mondva ilyeneket nem is nagyon esznek. ezeket a külföldieknek főzik.
Esznek viszont sok zöldséget, fűszerekkel, hús nélkül. Ilyen például a briami. Ugyehogy mégcsak nem is hallottál róla?
1 kg krumpli
1/2 kg sárgarépa
2 darab cukkini
1 padlizsán
1 konzerv hámozott paradicsom
1/2 liter házi főzésű paradicsomlé
1 nagy vöröshagyma
1 nagyobbacska lila hagyma
fél póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor selyemkapor apróra vágva (van ugyebár a szár kapor, meg a selyemkapor. értelemszerűen a selyemkapor zsenge, sok kaporlevelet növeszt, míg a szár kapor hosszú vastag száron nő, kevés zöldjével ez utóbbi pl.kovászos uborkába jó)
félmarék petrezselyemzöld apróra vágva
teáskanálnyi görög fűszerkeverék - ahogy mondani szokták, csak az íze végett...
só
bors
olíva olaj kb. fél dl
Hozzávaló lehet bármi, ami csak otthon van, a lényeg a krumpli -sárgarépa -hagyma -paradicsom -kapor.
A hozzávalókat meghámozom, egyforma darabokra vágom, a hagymát megpucolom, cikkekre vágom, leveleire szedem, a sárgarépát, póréhagymát karikára vágom, a paradicsomot kézzel szétnyomkodom, az egészet olajra dobom egy jó nagy lábosba, kicsit párolom, fűszerezem, ráteszem a konzerv paradicsomot, tovább párolom, majd felöntöm a paradicsomlével és roppanós készre főzöm. Így kb. fél óra alatt kész.
Megsüthetem a sütőben is az egészet, akkor mindent egyberakom a tepsibe, lefedem és készre sütöm. Sütőben közel egy óra alatt készül el.
Mire kész van, nincs leve, a hozzávalók külön-lülön felismerhetők, tehát nem kell szét vagy összefőzni, mint a lecsót, csak szaftos
Ez a mennyiség kb. négy rendes adag. Másnapra is eltehető, ennek is jót tesz, ha összeérnek benne az ízek...
Önmagában is, egytálételként fogyasztható vagy húsok mellé köretként tálalhatjuk.
Amikor először készítettük, akkor óvatos kóstolgatás után felbátorodva, a jénai tepsiben maradt paradicsomos olívaolajat még azért rusztikus bagettel szépen kitörölgettük...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése