Erősen tájjelegű, népi, paraszti étel, az Alföld közepén főzik.
Tésztát gyúrunk (liszt, tojás, só), vékonyra kinyújtjuk, megkenjük fagyos zsírral, erősen megborsozzuk, feltekerjük és minden tekerés után le is vágjuk a feltekert hurkát. Óvatosan a feltekert tészta végére görcsöt kötünk, és levágjuk a tésztáról, míg el nem fogy. Az így megkötözött, összegörcsölt tésztákat tiszta konyharuhára tesszük a levesbe főzésig. Ha többet csináltunk, mint ami egyszeri főzésre kell, egy nylonzacskóba tesszük és befagyasztjuk a következő felhasználásig.
1 kis fej hagyma lereszelve
1 gerezd fokhagyma lereszelve
1darabka füstölt szalonna kisütése után egy kanál zsír
két kávéskanál pirospaprika
só
bors
személyenként két közepes méretű krumpli
1 sárgarépa karikára vágva
2 fehérrépa karikára vágva
egy paradicsom
fél zöldpaprika
víz
a hagymát a zsíron megdinszteljük, beletesszük a zöldséget, a kis kockára vágott krumpli tovább dinszteljük, majd paprikázzuk, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk felfőzzük, és amikor fő,beletesszük és a megcsomózott tésztát és megfőzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése