25 dkg darált hús,
egy kisebb vöröshagyma fele reszelve
só
bors
két evőkanál rizs
egy tojás - ezeket összekeverjük
fél liter víz, a vízbe csipet ( egy kávéskanálnyi) só
négy karalábé meghámozva és belseje karalábévájóval kivájva, ide töltjük majd a húsmasszát,
de ha nem akarunk ezzel sok időt tölteni, akkor:
két nagyobb karalábé meghámozva, hasábokra vágva
a karalábé zsenge karalábéhoz közeli leveleiből 5-6 darab megmosva, ollóval metéltre vágva
petrezselyemzöldje ollóval metéltre vágva
2 dl tejföl
2 púpozott evőkanál liszt
A darált húst öszsekeverem a hagymával, sóval, borssal, rizzsel és a tojással.
A vizet sózom, felforralom, a karalábékat megtöltöm a húsmasszával és a töltött karalábékat beleültetem a forró vízbe, köré teszem a belsejéből kivájt darabokat. Annyi víz legyen, hogy éppen ellepje a töltött karalábékat. Ez elég hosszú idő alatt fő meg, de megéri a fáradtságot, mert nagyon mutatós ételt kapunk a végén.
Ha csak kevés időnk van, akkor csak gombócokat készítünk.
A húsgombóc hozzávalóit összekeverem és ebből a mennyiségből vizes kézzel négy darab nagyobbacska gombócot formálok, és a felforrt vízbe tesszük és megfőzzük. Ez kb. fél óra alatt megfő. Hústűvel ellenőrizzük, hogy megfőtt-e.(Fél óra fővés után beleszúrjuk a gombócba a hústűt, és ha könnyedén szalad bele, akkor feltehetőleg megfőtt.)
Beletesszük a felvágott karalábét a zöldjével és petrezselyemmel együtt. Ez már kb 10 percen belül megfő.
A
liszttel és a fokozatosan hozzáadott tejföllel habarást készítünk. (a
lisztet egy bögrébe tesszük és azonos mennyiségű tejföllel elkeverjük.
amikor egynemű lett, akkor fokozatosan adjuk hozzá a többi
tejfölt.Amikor minden tejfölt hozzákevertünk és sima masszát
kaptunk,elkezdjük merőkanalanként forró lével hígítani, és amikor
megtelik a bögrénk, és elég meleg már a tartalma, akkor az ételhez
keverjük.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése