2015. április 19., vasárnap

Tárkonyos raguleves

A raguleveshez leginkább csirke vagy pulykamellet használunk. De lehet húsgombóccal is főzni.


25 dkg csirke vagy pulykamell kockákra vágva
ha darált hús van kéznél, akkor húsgombócot készítünk:
20 dkg darált hús,
egy kisebb vöröshagyma fele reszelve

bors
két evőkanál rizs
egy tojás - ezeket összekeverjük

egy nagy sárgarépa
egy nagy fehérrépa
három evőkanál olívaolaj
petrezselyemzöldje
tárkony - legjobb, ha van friss, de a szárított is éppen úgy megtesz-a szárítottból egy teáskanálnyi
bors negyed mokkáskanál, vagy két tekerés a borsdarálón
só kb. egy teáskanálnyi
kb. másfél liter víz
fél citrom szeletelve
fél citrom leve kicsavarva
3 közepes méretű krumpli kis kockákra vágva
egy doboz zöldborsó konzerv
1,5 dl tejföl - vagy tejszín
1 evőkanál liszt

a répákat megtisztítjuk karikára vágjuk, és az olívaolajon megdinszteljük.



Ha a csirkemellből csináljuk, akkor a csirkemell kockákat is megpirítjuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a tárkonyt,  megsózzuk, megborsozzuk, a fél citromból  szeleteket vágunk és beletesszük a krumplikat is.
Kb 15-20  perc alatt megfőzzük.


Ha húsgombócokkal főzzük akkor  amint elkezd főni a leves, akkor vizes kézzel kis gombócokat formázunk a rizses húsmasszából, és a fővő lébe tesszük.
Ezt főzzük 10 percig, és a krumplit csak ez után tesszük bele. Húsgombóccal kicsit tovább kell főzni a levest.


A liszttel és a fokozatosan hozzáadott tejföllel habarást készítünk. (a lisztet egy bögrébe tesszük és azonos mennyiségű tejföllel elkeverjük. amikor egynemű lett, akkor fokozatosan adjuk hozzá a többi tejfölt.Amikor minden tejfölt hozzákevertünk és sima masszát kaptunk,elkezdjük merőkanalanként forró levessel hígítani, és amikor megtelik a bögrénk, és elég meleg már a tartalma, akkor a leveshez keverjük.) Amikor felforr, akkor hozzáöntjük a zöldborsó konzervet a levével együtt, ezzel már csak ismételt forrásig főzzük, nem tovább, mert a zöldborsó megkeményedik.
A citrom másik felét belecsavarjuk a levesbe, és tálalunk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése