2008. december 30., kedd

Tejbegríz, rántott gríz

Először is tisztázzuk: ha vásárolni mégy, akkor grízt nem fogsz találni.
Keress BÚZADARÁT. (Ez a gríz lánykori neve)

Tejbe gríz



Személyenkénti adag:

3 dl tej
3-4 kávéskanál cukor
3 csapott evőkanál gríz ( búzadara)

egy evőkanál kristálycukor a tányérba szórásra
őrölt fahéj/kakaópor
porcukor

Kiméred egy kis tálkába a grízt, a tányért, amibe kiszeded a tejbegrízt előveszed, az alját megszórod egy kanál kristálícukorral, és félreteszed.

A tejet a cukorral felforralod, és amikor forr, akkor az előzőleg kis tálkába kimért grízt óvatosan beleszórod a tejbe, és azonnal kavarod, hogy ne csomósodjon össze. Kivéve, ha csomósan szereted.
Kb. 3 percig főzöd, addig folyamatosan kavargatod. akkor van kész, amikor kb. olyan sűrű, ahogyan szereted. (minél tovább főzöd annál sűrűbb lesz) Ekkor viszont azonnal szedd tányérra a tejbegrízt, mert ahogy hűl tovább fog sűrűsödni. A tetejét megszórod őrölt fahéjas cukorral/ cukorral és kakaóporral/ Nesquick -kel.

Ha hígan szereted a tejbegrízt, akkor elegendő két és fél csapott evőkanálnyi grízzel főzni, ha sűrűbben, akkor meg három púpozott kanállal.
A csapott evőkanál úgy néz ki, hogy a kanalat belemeríted a grízbe( a mérendő anyagba) és lesimítod (lecsapod) a tetejét. A kanál rendes nagyságú evőkanál legyen, ne kisméretű.

Rántott gríz

Ha sűrűre főzöd a tejbegrízt, akkor vízzel benedvesített tányérra simítod, megvárod, míg kihűl, és négy részre vágod.
Mindegyik negyedet lisztbe, felvert tojásba, és újra lisztbe forgatod, és forró zsírban/olajban kisütöd. Papírtörlőre szeded, a felesleges olajat lecsöpögteted, tányérra teszed, és fahéjas porcukorral megszórod.
Melegen és hidegen is finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése