2009. február 7., szombat

Hideg túrós

4 tojás
30 dkg porcukor
1 dl olaj
25 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor

A tojások sárgáját a cukorral habosra kavarni, hozzáadni az olajat, a sütőporos lisztet, és végül a tojások habbá vert fehérjét.
Kilisztezett tepsiben megsütni. ( tűpróba) Sütés után a tészta szélét késsel körbe vágni, egy tálcát a tepsi tetejére tenni, és ügyesen átfordítani a tésztát a tálcára. Hagyni kihűlni.

Töltelék:
25 dkg vaj vagy Ráma margarin
20 dkg porcukor
50 dkg túró
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A cukrot a vaníliás cukorral és a vajjal habosra kavarni, a krumplinyomón vagy a szitán (szűrőn) áttört túróval és a citromhéjjal összekeverni.

A tepsiből kiborított tésztát a hosszabb oldallal párhuzamosan a közepén kettévágni, az egyikre rátenni a túrókrémet a másik tésztát pedig a tetejére illeszteni. Az egészet porcukorral megszórni, és kb. 2 cm széles szeletekre vágva tálalni.

citrom héjának lereszelése: A citromot forró folyó vízben addig mossuk, ameddig a héjáról lejön az a vegyi anyag, amivel tartósítva van. Ez akkor következett be, amikor a citrom héjának érintése más érzetet ad, mint a mosás kezdetén. Ha van erre rendszeresített körömkefe ( vigyázat, nem a fürdőszobai körömkefe, hanem direkt ide, konyhai használatra rendszeresített tiszta körömkefe) akkor azzal sikáld egy jó darabig.
A reszelő: citromhéj reszelő. Ez egy speciális kislukú reszelő, az átlag reszelő egyik fele nagylukú, a másik fele kislukú. Na ezen lehet citromhéjat reszelni. A citromot óvatosan kell reszelni, a fehér héja nem kerülhet bele a reszelékbe, csak a sárga illatos.
Létezik, és az IKEÁ-ban kapható egy olyan eszköz, amivel a citrom héját is lehet lekapargatni, meg a citromot is csavarni. Ez, a másik meg a citrom héj reszelő. És itt meg sok egyéb hasznos konyhai eszköz található. És a várakozással ellentétben az IKEA nem is annyira drága, mint ahogy gondolnánk. Illetve pontosítok: vannak normális, kispénzű embereknek szánt, praktikus és jó minőségű holmik. I love IKEA.


STRILA Citromcsavaró/ kaparóCHARM Reszelő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése