2009. február 7., szombat

Túró gombóc

50 dkg túró
3 tojás
2 dl gríz (búzadara)
2 evőkanál cukor
csipet só

Az egészet jól összedolgozni, és egy- másfél órát pihentetni.
Amíg a túrós massza pihen, addig a cukros pirított zsemlemorzsát el lehet készíteni. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. Még legyen meleg, mire a gombócok kifőnek)
Azután gombócot formázni belőle ( kb. két evőkanálnyit kivenni a masszából, és vizes kézzel gömbölygetni) és forró de nem lobogó vízben kifőzni. Amikor megfőtt feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal ( ez egy lyukas kanál, vagy süt krumpli kiszedővel) kiveszed a vízből, és a pirított zsemlemorzsában meghempergeted.

Pirított zsemlemorzsa

A zsemlemorzsa másik neve prézli. Tehát a zsemlemorzsát forró olajban megpirítom. Sok olaj (úgy másfél deci) kell hozzá, és úgy 15-20 dkg zsemlemorzsa. Az olajat forrósítsd fel, és öntsd bele a morzsát, de ne legyen folyós az egész, olyan kavarható, de nem folyékony legyen. Állandó kevergetés mellett pirítsd meg, Amikor már rozsdás színű a zsemlemorzsa, gyorsan levenni a tűzről, és 2-3 evőkanál kristálycukorral összekevered.

A gombócokat, amikor megfőtt, egyebként ebbe a pirított zsemelmorzsába hempergeted, és tányérra szeded. Melegen tartod.

Vanília sodóval tálald.

Vanília sodó

A vanília sodó nem más, mint tej, tojássárgája, vaniliás cukor, cukor és liszt összefőzése. Lásd madártejnél. A sodó ne legyen több, mint 2 max 3 dl.

2,5 dl tej
1 tojás sárgája
1 evőkanál kristálycukor
1 zacskó vaniliás cukor
2 teáskanál liszt.

A tojássárgáját a cukorral habosra kevered, a lisztet egy kis tejjel simára elkevered, és apránkánt összekeveredet a kettőt, és a maradék tejjel hígítod. Csomómentesnek kell lenni.
Oder: az egészt turmixba teszed, és összeturmixolod.
Felteszed főni, állandóan kevergeted, és amikor kezd sűrűsödni, leveszed, és gyakran megkevergetve kicsit hűtöd.
A túrógombóchoz ezt is melegen tálald.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése