6 tölteni való zöldpaprika
fél liter paradicsomlé ( 1-2 hámozott paradicsomkonzerv)
fél liter víz
egy evőkanál cukor (ha konzervet használok, akkor nem kell bele cukor)
töltelék:
1/2 kg. darált hús
fél fej vöröshagyma reszelve
1 kis gerezd fokhagyma szétnyomva, zúzva ( ez el is maradhat)
1 tojás
2 kis marék rizs
só
bors
A tölteléket összekeverem, a paprikákat megmosom, kicsumázom( megfogom a szárát és egy határozott mozdulattal csavarva befelé nyomom a paprikába, ekkor beszakad , elválik a csuma a paprikától,majd ellentétes csavaró mozdulattal kihúzom. ehhez nagyon friss, kemény húsú, roppanós paprika kell) a tölteléket egy kiskanállal belelapátolom.
A megtöltött paprikákat lábasba teszem, ráöntöm a vizet meg a paradicsomlevelet, ami összességében annyi legyen, hogy éppen ellepje,bele a kanálnyi cukrot, és felteszem főni.
Lassú tűzön főzöm. Ha maradt ki a töltelékből, abból gombócot formázok vizes kézzel, és egy órányi főzés után a lébe beleteszem a paprikák mellé.
Összességében úgy két órát főzöm igen lassú tűzön. Ez alatt az idő alatt megfő, és a leve is besűrűsödik mártás sűrűségűre.
Kóstolás után, ha még esetleg szükséges bele egy kis cukor, akkor teszek bele. Kellemesen édes savanykásnak kell lenni.
Sóba-vízbe főtt krumplival tálalom.
Myreille receptje
PS: illetve, myreille receptje után szabadon...
(igen, a fenti receptben nincsen rántás, és mégis sűrű lett a szósz!)
Újabban a paradicsomlé helyett egy -két hámozott paradicsom konzervet használok, amit kibontás után csak úgy kézzel összenyomkodok, amennyi a paradicsomkonzerv ugyanannyi vízzel ráöntöm a megtöltött paprikákra, és fedő alatt elkezdem főzni. Lassú tűzön főzöm, ameddig besűrűsödik a leve. Ehhez a főzés végén le kell venni a fedőt. Kb. 2 óra alatt készül el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése