2010. január 2., szombat

Ropogós csípős csirkeszárny és flambírozott mell

1 kg csirkeszárny
1 egész csirkemell

kb. 1 dl. liszt
4 kávés kanál csípős erős őrölt paprika
e mokkás kanál őrölt fekete bors

A csikeszárnyakat gondosan megmosom, az ízületeknél szétdarabolom. A szárnya hegyét külön teszem, azt majd csirkeleves főzéshez felhasználom.

A csirkemellet kicsontozom, a bőrét rajta hagyom.
Ez a csontot is a csirkeleves főzéshez használom fel majd egyszer, addig a mélyhűtőbe teszem. Egyszer csak összegyűlik nagyobb mennyiség ilyen nyesedékekből, csontokból, akkor felzöldségezem és levest főzök belőle.

A húst besózom.

A húsról a vizet felitatom papírtörlővel.

A lisztet paprikát, borsot egy nagyobb nylonzacskóba keszem, a csirkedarabok felét beleteszem, a zacskó száját alaposan összefogom, és összerázom. A liszt egyenletesen betakarja a darabokat.
Egy nagyobb méretű teflonba kevés olívaolajat forrósítok és belerakom a darabokat, és hirtelen ropogósra sütöm a külsejét.

Közben begyújtom a sütőt, és a forró sütőbe a tepsibe szedett csirkedarabokat betolom.
A sütőben kb. 20 - 25 percig sütöm, közben egyszer megfordítom.
Aztán kiszedem, és a teflonba visszateszem és hirtelen nagy lángon ropogósra sütöm. ez kb. 2 perc az egyik oldalon, 1 perc a másik oldalon.


A csirkemellet a zacskóban összerázom a lisztes keverékkel, teflonban megkapatom, azaz mindkét oldalon ropogósra sütöm. kb fél deci konyakot öntök rá, hosszú száró gyufával meggyújtom, és hagyom hogy leégjen róla a szesz. (Ezt flambírozásnak hívják egyébként.)
Amikor már elalszik a láng, kb. 1 dl vizet öntök alá, és fedő alatt párolom. Vigyázva, a húst meg nem szúrva forgatom a teflonban. Így az összes zamat, benne marad a húsban, és nem szárad ki.

Ha van görög csirke-fűszerkeverékem, akkor megszórom még vele a párolási idő fele idejében.
Amikor a víz elpárolgott, akkor pirosra sütöm a két fél mellett.


Majonézzel, esetleg sült krumplival, de olívaolajos paradicsomsalátával pompás étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése