Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2015. április 19., vasárnap

Tárkonyos raguleves

A raguleveshez leginkább csirke vagy pulykamellet használunk. De lehet húsgombóccal is főzni.


25 dkg csirke vagy pulykamell kockákra vágva
ha darált hús van kéznél, akkor húsgombócot készítünk:
20 dkg darált hús,
egy kisebb vöröshagyma fele reszelve

bors
két evőkanál rizs
egy tojás - ezeket összekeverjük

egy nagy sárgarépa
egy nagy fehérrépa
három evőkanál olívaolaj
petrezselyemzöldje
tárkony - legjobb, ha van friss, de a szárított is éppen úgy megtesz-a szárítottból egy teáskanálnyi
bors negyed mokkáskanál, vagy két tekerés a borsdarálón
só kb. egy teáskanálnyi
kb. másfél liter víz
fél citrom szeletelve
fél citrom leve kicsavarva
3 közepes méretű krumpli kis kockákra vágva
egy doboz zöldborsó konzerv
1,5 dl tejföl - vagy tejszín
1 evőkanál liszt

a répákat megtisztítjuk karikára vágjuk, és az olívaolajon megdinszteljük.



Ha a csirkemellből csináljuk, akkor a csirkemell kockákat is megpirítjuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a tárkonyt,  megsózzuk, megborsozzuk, a fél citromból  szeleteket vágunk és beletesszük a krumplikat is.
Kb 15-20  perc alatt megfőzzük.


Ha húsgombócokkal főzzük akkor  amint elkezd főni a leves, akkor vizes kézzel kis gombócokat formázunk a rizses húsmasszából, és a fővő lébe tesszük.
Ezt főzzük 10 percig, és a krumplit csak ez után tesszük bele. Húsgombóccal kicsit tovább kell főzni a levest.


A liszttel és a fokozatosan hozzáadott tejföllel habarást készítünk. (a lisztet egy bögrébe tesszük és azonos mennyiségű tejföllel elkeverjük. amikor egynemű lett, akkor fokozatosan adjuk hozzá a többi tejfölt.Amikor minden tejfölt hozzákevertünk és sima masszát kaptunk,elkezdjük merőkanalanként forró levessel hígítani, és amikor megtelik a bögrénk, és elég meleg már a tartalma, akkor a leveshez keverjük.) Amikor felforr, akkor hozzáöntjük a zöldborsó konzervet a levével együtt, ezzel már csak ismételt forrásig főzzük, nem tovább, mert a zöldborsó megkeményedik.
A citrom másik felét belecsavarjuk a levesbe, és tálalunk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése